Kültür Sanat Saçma bir tava ile simit kebabının ümidi!

Saçma bir tava ile simit kebabının ümidi!

08.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türk mutfağında israf yoktur. Yoktan var ederiz yemekleri. Gaziantep mutfağı da bu gibi çok lezzet barındırır. “Saçma tava” ile “Simit kebabı” da pratik yemek zekâsının ürünleridir.

Saçma bir tava ile simit kebabının ümidi

Safa Tekeli - Maltepe sahilde “Umus”a gidiyoruz. Yanımda davetlisi olduğum iletişim danışmanı Ferah Poyraz ile Umus’a geldiğimizde, kapıda işletme müdürü Gökhan Sezer ve arkadaşları karşılıyor bizi. Önce ışıklandırma cezbediyor. Tezgâhtaki yemekler de aydınlatılmış.

Haberin Devamı

Mezeler, “kuru cacık, patlıcan salatası (Gaziantep’te söğürme derler), Umus Girit, soslu patlıcan, zahter, Antep turşusu, ekşili kuru patlıcan dolma”dan oluşuyor. Masada, “Gavurdağı salata, peynirli roka salatası, bostana” göz kamaştırıyor; “Başpınar lahmacun ve güveçte Antep peyniri”nin de ara sıcak olarak teşrif edeceğini menüden öğreniyoruz.  

Şef Ali Mayda anlatmaya başlıyor neler tadacağımızı. 10 yaşındayken Gaziantep’te Fıstık Müslüm’ün yanında öğrenmiş kebabın inceliklerini. 17 yaşında geldiği İstanbul’da eski Şiribom et lokantasında, Bostancı’da Evim Ocakbaşı’da çalışıyor. Sonra 22 yıl Günaydın restoranda emek veriyor. Ali Mayda şefe 12 kebap çeşidinin yer aldığı bu menüye “Simit kebabı”nın da yakışacağını söylüyorum. Ali şef yapacağını müjdeliyor. Ama öncesinde  tavayla geliyor ve “Bunun adını bilir misiniz” diye soruyor. “Saçma tava” diyorum. Dolapta kalmış bir-iki patlıcan, kabak, patatesin doğranarak, minik kuşbaşı etle yapıldığını, lezzetindeki sırrın bol karabiberde olduğunu anlatıyorum. Ali şef de onaylıyor. Daha sonra yine Şef Ali Mayda getiriyor, üstü, rendelenmiş Antep peyniri ve iç Antep fıstığı ile süslenmiş simit kebabını. Bu lezzeti, Ali şefin elinden yerinde tatmalısınız.