Kültür Sanat Sahneye yeni söz

Sahneye yeni söz

22.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Pandemi sürecinde perdelerini açan Mersin Şehir Tiyatrosu yaşları 23 ila 35 arasında değişen genç oyuncu kadrosuyla sekiz oyuna imza attı. Bu genç kadro repertuvarı ve rejileriyle tiyatro dünyasına yeni bir “söz” söylüyor.

Sahneye yeni söz

Seray Şahinler - Uzun yıllardır yaşanan maddi problemler, ardından pandemi süreciyle birlikte tiyatrolar zor günler geçiriyor. Sahneler kapanıyor, oyunlar iptal ediliyor. Fakat tüm bu şartlar altında umut yeşertecek gelişmeler de tiyatroya can suyu katmaya devam ediyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle yola çıkan Mersin Şehir Tiyatrosu yeni yüzüyle perdelerini açtı.

Haberin Devamı

Yaklaşık 20 yıldır varolan Mersin Şehir Tiyatrosu üç yıl önce Büyükşehir Belediyesi’nin talebiyle yeni yüzü için kolları sıvamış. İlk adım olarak bir sınav açan yönetim Türkiye’nin dört bir yanından hem yeni mezun hem de tiyatro için mücadele eden genç sanatçılara çağrıda bulunmuş. 720 kişinin başvurduğu sınav sonucu yapılan seçimlerle, geçmiş dönemden var olan kadroya yeni oyuncular eklenmiş. Teknik ve idari kadro dahil olmak üzere Mersin ŞT bünyesinde 56 kişi çalışıyor. Devlet Tiyatroları ve Devlet Opera ve Balesi’nde sayısız temsile imza atan Murat Atak öncülüğünde ivme kazanan tiyatro, dinamik kadrosu, oyunları ve en önemlisi kolektif ruhuyla günümüz tiyatrosu için yeni bir “söz” söylüyor.

Haberin Devamı

Dinamizm had safhada

Oyuncu kadrosunda 22 sanatçı var. Yaşları 23 ila 35 yaş arasında değişen oyuncular yüksek enerjileriyle ve tiyatroyu sahiplenişleriyle kendi hikâyelerini yazıyor aslında. Sezon programına baktığımızda ise zengin bir seçkiyle karşılaşıyoruz zira Mersin ŞT’de yeni sezonda sekiz oyun var. Dört oyun ise prova sürecinde. Yerli yazarlara ağırlık verdiklerine dikkat çeken sanat yönetmeni Murat Atak, 12 oyundan sekizinin Türk yazarlara ait olduğunu söylüyor. 

Mersin Şehir Tiyatrosu’nun çabalarını görünür kılmak için geçen hafta yedi günlük bir tanıtım programı düzenlendi. Bu kapsamda ŞT bünyesindeki oyunlar seyirciyle buluştu. Bu oyunlar sezon sonuna kadar sahnelenmeye devam edecek. Mersin’in sahne konusunda bereketli olduğunu da ekleyelim. Hemen her ilçede kültür merkezleri ve salonlar var.

Tanıtım günlerinde Adalet Ağaoğlu imzalı “Kozalar” oyununu izleme imkânı buldum. Yazıldığı günden beri kadın meselesinin “görünen ve görünmeyen” yönlerini irdeleyen oyun Burcu Tutkun Turan rejisörlüğünde izleyiciyle buluştu. Ceren Özmen, Cansu Gültekin ve Ümit Adıgüzel’in ritmi bir an bile düşürmeyen performansıyla boyut kazandırdığı oyun, kendi kozalarının kurbanı, dışarıda olan bitene kulak tıkayan, “Duymazsak korkmayız” diyen ve çocuklarını kaybettiği anda dahi saten perdelerin derdine düşen kadınların kuyudan “çıkamama” serüveni. 

Haberin Devamı

Ortak yasa için buluşma

Mersin Şehir Tiyatrosu haziran ayında önemli bir buluşmaya da ev sahipliği yapacak. Türkiye’deki bütün şehir tiyatroları Mersin ŞT öncülüğünde düzenlenecek dört günlük çalıştayda buluşacak ve “Şehir Tiyatroları ortak yasası” için harekete geçilecek. Bu kapsamda özlük haklar, sendikal haklar, maaşlar, ortak bir yönetmelik konusu masaya yatırılacak. Murat Atak, “Hiçbirimizin bir yasası yok. Hepimiz Devlet Tiyatroları Yasası’nı kılavuz alıyoruz. Repertuvar politikamız nasıl olmalı, özel ve Devlet Tiyatroları’ndan farkımız ne olmalı, dışarıdan yönetmen, dekoratör getirmenin şartları nedir, oyuncu haklarında ne yapılabilir konularını tartışıp adım atacağız” diyor.