Kültür Sanat Sanata ‘kara’ leke

Sanata ‘kara’ leke

04.02.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

2021 yılının ekim ayında Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) tarafından yayınlanan ve çok sayıda dünya liderinin denizaşırı hesaplarını ortaya çıkaran Pandora Belgeleri tartışmalarına bir yenisi daha eklendi.

Sanata ‘kara’ leke

Vergi cenneti ülkelerde açılan paravan şirket hesaplarına ait 11,9 milyon belge dünya gündemine damgasını vurmuştu. Belgeler sanata da “kara” lekenin bulaştığını gösterdi. Kara para aklama yöntemlerinden biri olarak denizaşırı ülkelerde kurulan paravan şirketler aracılığıyla 1600’den fazla sanat eserinin gizlice ticaretinin yapıldığı ortaya çıktı. Eserler arasında düzene karşı dik duruşu ile bilinen İspanyol ressam Pablo Picasso’nun ve son dönemde eleştirel pek çok işe imza atmasıyla tanınan anonim sokak sanatçısı Banksy’nin çalışmaları da yer alıyor.

Haberin Devamı

Kapitalizm karşıtı sanatçıların böyle bir sisteme dahil edilmesini “ironik” bulan San Francisco Üniversitesi’nde görev yapan profesör John Zarobell, “Banksy gibi ünlü bir sanatçı olduğunuzda, eseriniz çok değer kazanıyor ve o zaman aşırı zenginler tarafından servetlerini gizlemek için bu tür entrikalarda bir araç hâline gelebiliyor” sözleriyle durumun vahametine dikkat çekti.