Kültür Sanat Sanatçı tanımına alternatif yorum

Sanatçı tanımına alternatif yorum

26.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dövme stüdyosu ile sanat galerisi aynı mekânda buluştu. Günümüz pratikleri moda tabirle ‘hibrit’ sanat ve sanatçıya doğru evrilirken “İkinci Seans” dövme, eser, sanatçı arasındaki ayrımı kaldırıyor.

Sanatçı tanımına alternatif yorum

Sanem Şahin - Çağdaş sanat kavramı sanata pek çok yeni tanım ve tavır getirdi. Hâl böyle olunca sanat ile sanatçı tanımı da değişti. Gümünüz pratikleri daha multidisipliner veya moda tabirle ‘hibrit’ sanat ve sanatçıya doğru evriliyor. AAE Design’ın ev sahipliğinde açılan “İkinci Seans” sanatçıların üretim pratiklerinin dövme ile iç içe geçtiği bir sergi. Burası aynı zamanda hem bir dövme stüdyosu hem de bir sergi mekânı. Sergi ise dövme, eser, sanatçı hatta sergi ve dövme stüdyosu arasındaki ayrımı dahi kaldırarak hibrit bir sanatçı kimliğine ve alternatif bir mekâna işaret ediyor.

Haberin Devamı

Özgür üretim

Dövme makinelerinin yerini kalemler, kil, boya; derinin yerini ise tuval, kumaş, seramik alıyor. Multidisiplinerliğe dikkat çekildiği sergide birbirinden farklı eserler bulunuyor. Eserlerin işleniş biçimleri ‘alışılagelmiş yapıtlar’ın ötesine geçip esas disiplinleri dövme sanatı olan sanatçıların birçok farklı disiplini kucakladıkları örnekler olarak yeni sorgulamalar ortaya koyuyor. Sergi, bu sanatçılara özgür üretimlerini sergileyebilecekleri bir alan oluşturuyor, destekliyor ve kolektif bilinç oluşturmayı hedefliyor.

Başlangıçlar sıfırdan ivme kazanıp hareket eder ve buna da genellikle ilk adım denir. Dolayısıyla bu ‘ikinci seans’ın birinci seansı nerede diye merak edenler için sergi, dövme sanatıyla başlangıçların çok ötesinde sanat üretimi yapan ve benzer üretim motivasyonlarına sahip olan sanatçıları bir araya getirdiği için ‘ikinci’ unvanını almaya hak kazanıyor açıklaması yeterli olur. Öte yandan “İkinci Seans” sanatın ve dövmenin mekânsal kesişimini vurgularken sanat eseri ile mekân arasındaki ilişkiye de ne kadar değişik perspektiflerden bakılabileceğini gösteriyor. Emrah Çoban’ın küratörlüğü ve Fatih Köktaş’ın koordinatörlüğüyle ortaya çıkan bu karma sergide Ali Anıl Erçel, Ceyda Çaldıran, Ege Onat Gezer, Eray Kaynak, Görkem Tüysüz, Merve Üstünalp, Naz İşcan, Özge Kul ve Sinan Özalp’ın eserleri yer alıyor. Sergi 2 Mart’a kadar görülebilir.