Kültür Sanat ‘Sıkışmışlığın olduğu yerden sanat çıkıyor’

‘Sıkışmışlığın olduğu yerden sanat çıkıyor’

03.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Güven Kıraç, 10 yıldır resim çiziyor. Son aylarda ise fırçayla ve renklerle daha bir haşır neşir. Son kişisel sergisi "Haiku"yu Four Seasons Bosphorus Hotel'de açan sanatçı "Sıkışıklık duygusu herkesi vurdu. Sıkışmışlığın olduğu yerden de sanat çıkıyor" diyor

‘Sıkışmışlığın olduğu yerden sanat çıkıyor’

Seyhan Akıncı - Sahnede, beyaz perdede, TV'de oyunculuğuyla sözünü söyledi hep Güven Kıraç. Son dönemlerde ise tuvalle, renklerle, fırçayla söylüyor içindekileri. 10 yıldır resim yapan sanatçı pandemide hepimizin eve kapandığı dönemi kendisi için avantaja dönüştürenlerden. İçine düştüğü sıkışmışlığı resimle çözmeye çalışan sanatçı son kişisel sergisi "Haiku" ile bunu sanatseverlerle paylaşıyor. Geçtiğimiz günlerde Four Seasons Bosphorus Hotel'de açılışı gerçekleşen sergide Kıraç'ın kanvas üzerine akrilik tekniği ile çalıştığı farklı form, teknik ve stillerden oluşan 46 eseri sergileniyor. Bazı tablolarında neon ışıkları kullanan sanatçı pek çok eserinde Charlie Chaplin gibi, atlı karınca gibi umudumuzu tazeleyen figürler yerleştirmiş. Postmodern çağın karmaşasını tablolarına yansıtan Güven Kıraç, kullandığı renkler ve bazı çalışmalarının üzerine yerleştirdiği “Asıl engel seni umursamayan, seni yutan hayattır” gibi mesajlarla da sanatseverlere sesleniyor.  24 Mart tarihine kadar Four Seasons Hotel Bosphorus Atik Pasha Fuaye’de ziyaret edilebilecek serginin açılışında Güven Kıraç ile resimle olan ilişkisini ve "Haiku"yu konuştuk.

Haberin Devamı

Son dönemlerde daha bir sıkı sarıldınız fırçaya...

Hayatımıza pandemi girince, herkes evde oturup dışarı çıkamayınca, bir kısmımızın ekmeğine yağ sürüldü; benim gibi! “Madem çıkamıyorum, madem hapis kaldık, evlere kapandık, bari üretelim” dedim. Ama zaten bulduğum bütün boşluklarda her fırsatta atölyeye gidip resim yapıyordum. Pandemide büyük, blok bir boşluk çıkınca ben de bu boşluğu resim yaparak değerlendirdim. Çok ürettim bu pandemi sürecinde. Geçen ağustos ayında Bodrum'da "Distopya" adlı bir sergi açtım. O sergiden de bazı işler buraya geldi. Yenilerini de ürettim. Bodrum'daki sergiye götürmediğim bazı eski çalışmalarım da vardı. Hepsinin bir karma hâlinde yer aldığı, 46 eserlik "Haiku" adlı yeni bir sergi planladık. Böyle devam ediyoruz.

Haberin Devamı

‘Sıkışmışlığın olduğu yerden sanat çıkıyor’

"Haiku" özel bir Japon şiir formu. Bu adı seçmenizin özel bir nedeni var mı?

"Haiku" kısa, vurucu dörtlükler, Ömer Hayyam'ın dörtlükleri gibi... Ben de bütün bunlarda bir şey anlatmaya çalışıyorum kendimce. Bu tabloları da bir "Haiku" gibi gördüm aslında. Bu sefer harf kullanmıyorsun renk kullanıyorsun. Bunun için "Haiku" bunlar diye düşündüm. "Haiku"larım kaçıyordu bunları yaptım.

"Haiku"larım kaçıyor dediniz. Bir yanda savaş, bir yanda pandemi... Meselesi olan birisiniz. En çok neleri mesele ediyor Güven Kıraç bu dönemlerde?

Bu sıkışıklık duygusu herkesi, yediden yetmişe ayrı vurdu. Pandemi, savaş ve bunların türevleri. İçinden geçtiğimiz ekonomik sıkıntılar, şiddet... Dünyada yeniden bir savaş çıktı ve herkes tedirgin, kaygı içinde; acaba her tarafa sıçrar mı? Bütün bunların ortasında savruluyoruz yaprak gibi hakikaten. Çok zor günlerden geçiyor bütün insanlık. Bütün bu sıkışıklık herkesi ilgilendirdiği gibi beni de ilgilendiriyor. Sanatçıları belki bambaşka yönden daha çok ilgilendiriyor. Sıkışmışlığın olduğu yerden de sanat çıkıyor. Bunlar da bir ekspresyon esasında, dışavurum.