Kültür Sanat Süper kahramanlar dünyayı kurtaracak!

Süper kahramanlar dünyayı kurtaracak!

14.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Karikatürist Erhan Candan’ın nadir hastalıklara dikkat çekmek için yazıp resmettiği “Nadir-X” adlı çizgi romanı Altın Kitap etiketiyle raflarda yerini aldı. Kitap, ‘nadir’ güçlere sahip üç çocuğun maceralarını anlatıyor.

Süper kahramanlar dünyayı kurtaracak

Karikatürist Erhan Candan’ın nadir hastalıklar için farkındalık oluşturmak amacıyla yazıp resmettiği “Nadir-X” isimli çizgi romanı, geçen hafta Altın Kitap etiketiyle raflarda yerini aldı. ‘Nadir’ güçlere sahip üç çocuğun maceralarının anlatıldığı kitabın basın lansmanı önceki gün Zoom üzerinden gerçekleşti. Yekta Kopan’ın moderatörlüğünde yapılan lansmana GEN Kurumsal Marka Yöneticisi Bulutay Güneş, kitabın çizeri ve yazarı Erhan Candan, projenin danışmanı uzman psikolog ve pedagog Ebru Şen, KİFDER Başkanı İlknur Görgün, SİSTİNDER Başkanı Gülnur Gökmen, Duchenne Kas Hastalığı ile Mücadele Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sadullah Erol katıldı. Çizgi roman hakkında basın mensuplarına bilgi veren Erhan Candan, bu çalışmanın türünün ilk örneği olduğunu belirtti. Candan, “Ben de hastalığım nedeniyle zor bir çocukluk geçirmiştim. Ama bu geçirdiğim zor günler, bugün hem yarattığım tiplerle hem de bu hassas çocuklarla empati kurmamı sağladı” dedi.

Haberin Devamı

Farkındalık projesi

Kitabın basın bültenine göre dünyada 6 binden fazla nadir hastalık var. Bu hastalıkların yüzde 72’si genetik olarak aileden çocuklara geçerken yüzde 70’i ise çocukluk çağında ortaya çıkıyor. Hastalıkları dışında akran zorbalığına maruz kalan çocuklar sosyalleşme konusunda da büyük sorunlar yaşıyor. Candan’a göre “Nadir-X”, hem hastalıkları topluma tanıtmak hem de bu hastalıkla mücadele eden çocukların dışlanmasını önlemek için yola çıkan bir farkındalık projesi. Kitapta, Kistik Fibrozis hastası olan ve nadir gücü tuza hükmetmek olan Tuz Çocuk’un gücü yardımıyla akran zorbalığıyla mücadele ediyor. Sistinozis hastası Biber Kız ise bir gece biber kazanına düşerek üstün koku alma güçlerini kazanarak zehirlenmiş bir ata yardım etmeye çalışıyor. Geleceğin teknolojisiyle donatılmış Duchenne Musküler Distrofi hastası Robot Çocuk ise okulunun futbol takımını kurtarmak için nadir güçlerini kullanıyor. Ayrıca okur, kitabın sayfalarında bu üç çocuğun nadir hastalığını ve nasıl bir tedavi yolunun izlendiğine de tanık oluyor.

Haberin Devamı

Süper kahramanlar dünyayı kurtaracak

Her kitap birer destek

“Nadir-X”in satışından elde edilecek gelir ise Kistik Fibrozis Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Sistinozis Hastaları Derneği, Duchenne Kas Hastalığı ile Mücadele Derneği’ne bağışlanacak.

“Çocukların birbirini anlamasını sağlayacak”

Uzman Psikolog & Pedagog Ebru Şen, nadir kahramanlar ve nadir hastalıklı çocukların günlük hayatlarına ve tedavi süreçlerine mercek tutmak istediklerini belirterek şunları söyledi: “Çevresinde veya sınıfında nadir hastalığa sahip arkadaşı olan bir çocuk, Nadir-X çizgi romanıyla arkadaşının yaşadığı durumu daha iyi kavrayacak ve onunla empati kuracaktır. Empati, karşımızdaki ile bağ kurmanın ilk adımıdır. Bağ kurduğumuz kişilerle de olumlu bir iletişim içine girerek iletişimimizi güçlendiririz.”