Kültür Sanat Tariria’da sanat vakti

Tariria’da sanat vakti

18.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Van’ın yeni kültür, sanat ve gastronomi durağı Tariria, şehrin kültürel ve mitolojik mirasını modern bir perspektifle yeniden canlandırmaya hazırlanıyor.

Tariria’da sanat vakti

Seray Şahinler - Urartular’a başkentlik yapmış, binlerce yıldır pek çok medeniyeti ağırlamış Van’da bir süredir kültür sanat yatırımlarında hareketlilik yaşanıyor. Van Gölü, Van eski şehri, müzesi, Akdamar Kilisesi gibi önemli mirasa sahip Van, kültür rotasına keyifle eklenecek bir yer. Bu hareketliliğin son örneği ise Tariria projesi. 

Haberin Devamı

Homage Hospitality çatısı altında hayata geçirilen, kültür, sanat ve gastronomiyi kapsayan Tariria projesi, Van’ın zengin mirasını modern bir perspektifle yeniden canlandırmayı hedefliyor. Van’ın tarihi Şamran Kanalı’nın hemen altında ve Tariria Bahçesi’nin üzerine kurulan mekânda son hazırlıklar tamamlanmak üzere. 

2800 yıllık efsane 

Projede Bekir Kaya ile ödüllü Singapurlu mimar Kay Ngee Tan’ın imzası var. Ngee Tan, geçen yıl UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Singapur Botanik Bahçeleri’nin sekiz hektarlık Gallop Yolu Uzantısı’ndaki projesiyle Singapur Mimarlar Birliği’nde yılın tasarımı ve tasarımcısı ödülünü kazanmış. Tariria üzerinde çalışırken alanın ekolojik dengesine müdahale edilmeyen bir model kurgulamış. Bahçe üzerinde inşa edilen alanda hiçbir ağacın kesilmesine ve yeraltı kaynaklarına temas edilmesine müsaade etmemiş. Yalnızca iki-üç ağaç yerinden kaldırılarak bahçenin farklı köşelerine dikilmiş. 

Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta kapılarını özel bir basın buluşması için açan Tariria projesi, adını ve ilhamını Van topraklarına özgü, 2 bin 800 yıllık bir aşk efsanesinden alıyor. Rivayete göre, Anadolu ve dünya su mühendisliğinin bir harikası olan, 51 km uzunluğundaki Menua Sulama Kanalı, Kral Menua tarafından eşi Tariria’ya olan aşkını ölümsüzleştirmek için yaptırılmış. Kanal, 700-800 yılları arasında Urartu Krallığı’nın tatlı su ihtiyacını karşılamak ve Van Ovası’nı sulamak amacıyla kullanılmış. 

Festivallere hazır 

Haziran ayında faaliyete başlayacak olan Tariria dört bölümden oluşuyor. Ana salonu 750-800 kişilik kapasiteye sahip. Burada sanat etkinliklerinin yapılması planlanıyor. Özellikle caz festivali, çağdaş sanat sergileri, yerel kültür projeleri ve konserler için kullanılması planlanan bölüm, Van’ın sanat hayatını canlandırmayı amaçlıyor. Son yıllarda turizm bir paket program gibi… Bu yüzden sanatla birlikte tamamlayıcı bir gastronomi modeli de projelere ekleniyor. Tariria da restoranı, cafe ve bistrosuyla kompleksin yaşam döngüsünü tamamlıyor. Buradaki ürünlerin neredeyse tamamı Van’a özgü bitkilerden, Tariria bahçelerinden temin edilen gıdalardan oluşacak. 

Haberin Devamı

Tariria bir yönüyle tersine göç modeli. Bekir Kaya uzun yıllar İngiltere’de yaşamış ve çalışmış. Babasının cenazesinde ise baba yadigarı topraklarda bir arada olabilmenin gücünü görerek Tariria hayalini gerçekleştirmeye karar vermiş. Tariria’nın kadrosu da yine bölgenin gençlerinden oluşuyor. Yaklaşık 10 milyon dolarlık bir yatırım olan Tariria, Van’a modern sanatı taşıyarak ve bir kültür merkezi gibi konumlanarak bölgenin kültürel dokusuna değer katacak.