Malatya KURBAN BAYRAMI ÖNCESİ UYARI

KURBAN BAYRAMI ÖNCESİ UYARI

30.09.2014 - 15:35 | Son Güncellenme:

.

KURBAN BAYRAMI ÖNCESİ UYARI

Malatya Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener, Kurban Bayramı’nda kurbanlık hayvan kesecekleri kist hastalığı konusunda uyardı.
Dr Şener, hayvanlardan insanlara geçen kist hastalığı konusunda açıklama yaparak, “Halk arasında kist hastalığı olarak bilinen bu hastalığın etkeni, Echinococcus granulosus adı verilen bir parazittir. Bu parazitin esas kaynağı köpek, kurt, tilki gibi et yiyen hayvanlardır. Ancak ülkemizde kistin sebebi sıklıkla köpeklerdir. Parazit köpeklerin ince barsaklarında yaşar. Hastalık köpek dışkısı ile atılan kist yumurtaları ile insana bulaşır. Köpek dışkısı ile atılan yumurtalar çok dayanıklıdır, toprakta ve soğukta bir yıl kadar canlı kalabilirler. İnsanlar bu yumurtaları çiğ tüketilen ve iyi yıkanmamış meyve ve sebzelerden, kirli içme sularından alırlar. İnsandan başka koyun, keçi, sığır ve manda gibi otla beslenen hayvanlar da kist yumurtalarını alarak hastalanırlar” ifadelerini kullandı.
“Kişinin mesleği, hobileri, yaşam koşulları, eğitim ve sosyoekonomik düzeyi hastalığa yakalanma riskini etkilemektedir" diyen Şener, "En büyük risk grubunu veteriner kontrolünden geçirilmemiş, parazit mücadelesi yapılmamış ve aşılanmamış köpeklerle teması olan koyun, keçi, inek gibi hayvanlarla yakın temasta olan, yani hayvancılıkla uğraşan kişiler oluşturmaktadır. Toplumumuzda özellikle kurban bayramlarında yapılan hayvan kesimleri sonrası kistli ve hastalıklı sakatatları toprağa gömmek yerine, köpeklere yedirmek ya da rastgele ortada bırakarak sokak köpeklerinin bu sakatatlarla beslenmeleri kist hidatik yayılmasında önemli bir etkendir” şeklinde açıklama yaptı.
Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener, Kist Hidatik Hastalığından korunmak için şunları önerdi:
“Kontrolsüz kesilen, çiğ ve iyi pişmemiş et tüketilmemelidir. Köpek ve kedilere mümkün olduğu kadar çiğ et verilmemelidir. Kişisel temizlik kurallarına dikkat edilmeli, içme ve kullanma suları temiz olmalı, çiğ yenen sebze ve meyveler bol su ile iyice yıkandıktan sonra tüketilmelidir. Kesilen veya ölen hayvanların kist bulunduran organları köpeklerin ve diğer etçil hayvanların ulaşamayacağı şekilde gömülerek bertaraf edilmelidir. Özellikle kurban bayramlarında bu hususlara daha çok dikkat edilmelidir. 5.Köpekler yılda dört kez iç parazitlere karşı ilaçlanmalıdır. Köpekler gezdirilirken etrafa dışkılamaları halinde dışkıları alınarak poşete konulmalı, ağzı bağlandıktan sonra çöpe atılmalıdır. Mezbahaneler yerleşim yerlerinden uzakta yapılarak hayvanların girişi engellenmelidir.
Çocukların köpeklerle temasından sonra ellerini bol su ve sabunla yıkamaları sağlanmalıdır.”