Geri Dön

Kurban eti nasıl saklanır?

Beslenme ve diyet Uzmanı Gülce Taştemel, kurban bayramında kesilen etlerin hemen yenilmemesi gerektiği uyarısında bulundu. Kurban etinin ne kadar saklanabileceğini de açıkladı.

Kurban eti nasıl saklanır?

Kurban etinin hemen tüketilmemesi ve 24 saat ölüm katılığı (rigormortis) denilen durumun ortaya çıkmasının beklenmesi gerektiğini belirten Dyt. Gülce Taştemel, ”Bu yüzden et dinlendirilmeli ve bir gün sonra tüketilmelidir. Aksi halde sindirim problemleri ve pişme zorluğu ile karşılaşılabilir” dedi.

Haberin Devamı

Etin depolanmasında bazı hatalar yapıldığını belirten Taştemel, “Büyükbaş hayvan etleri soğuk ortamda birkaç gün bekletildikten sonra tüketilmelidir. Böylece et yumuşar ve lezzeti, kıvamı yerine oturur” diye konuştu.

DERİN DONDURUCUDA EN FAZLA 3 AY SAKLANMALIDIR

Dyt. Taştemel, etin saklanma koşullarının da çok önemli olduğunu belirterek, “Kırmızı et, proteinden zengin olduğundan çabuk bozulma riski vardır. Bu yüzden saklama koşullarına özen gösterilmelidir. Buzdolabında en fazla 3 gün, buzlukta, -4 derecede en fazla 7 gün, derin dondurucuda -32 derecede en fazla 3 ay saklanabilir.

Et küçük parçalarda birer yemeklik olacak şekilde poşet ve yağlı kâğıda sarılarak derin dondurucuda saklanmalıdır. Böylece çözdürme işlemi de kısa sürecek, bu da bakteri oluşumunu engelleyecektir. Çözdürme işlemi kalorifer üzerinde, açıkta ya da sıcak suda bekletilerek olmamalıdır. Buzdolabının en üst rafında bir gün bekletilerek çözdürme uygun seçenektir” dedi.

Haberin Devamı

SEBZEYİ İHMAL ETMEYİN

Etle birlikte sebzenin de mutlaka tüketilmesi gerektiğine dikkat çeken Dyt. Taştemel, “Kurban Bayramı'nda et tüketimi sebebiyle sebze tüketimi azalır. Halbuki etin içerisindeki protein ve demirden faydalanmamız için mutlaka yanında C vitamininden zengin sebze ya da salata tüketimi olmalıdır. Demir emiliminde C vitamini yardımcıdır. Bu yüzden tabağınızın yarısını et yarısını sebze ya da salata ile doldurarak tüketiniz” şeklinde konuştu.

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber