Tatil Küresel ısınma Antarktika'da yosun ormanları oluşturuyor

Küresel ısınma Antarktika'da yosun ormanları oluşturuyor

23.05.2017 - 11:09 | Son Güncellenme:

Küresel Isınma sebebiyle son 50 yıldır ısı ortalaması sürekli artan Antarktika'da yaz döneminde ortaya çıkan yeşil yosun oranında büyük artış yaşanıyor.

Küresel ısınma Antarktikada yosun ormanları oluşturuyor

Antarktika'da araştırma yapan bilim insanları kıtada yaz döneminde ortaya çıkan kara yosunu oranında son 50 yıldır ciddi bir artış yaşandığını keşfetti.

Haberin Devamı

Küresel Isınma sebebi ile Antarktika'da eriyen buz oranının artması sebebiyle açığa çıkan nem miktarındaki artışın yosunlara daha fazla üreme ve daha uzun yaşama şansı tanıdığı belirtildi.

Birleşik Krallık Exeter Üniversitesi'nde paleoiklim araştırmacısı olarak çalışan Matthew Amesbury, Antarktika'da 50 yıldır sürekli olarak artan ısının kıtada büyüyen yosunlar üzerinde ciddi etkileri olduğunu ifade ediyor.

Araştırmacı Amesbury ayrıca ısı bu şekilde artmaya devam ederse yakın gelecekte Antarktika'nın daha yeşil bir kıta haline geleceğini sözlerine ekliyor.

Genellikle oldukça yavaş büyüdüğü bilinen yosunların soğuk kutup bölgelerinde yaz sezonu sonunda yok oldukları biliniyor. Bu sayede araştırmacılar binlerce yıl öncesine dair yosun büyüme bilgisine ulaşabiliyor.

Haberin Devamı

Exeter Üniversitesi çalışanı Dan Charman önderliğindeki araştırma ekibi kıtanın Güney Amerika'ya en yakın noktası olan ve kıtada Küresel Isınma'dan etkilenecek ilk yer olacağı düşünülen Antarktika Yarımadası'nın 400 millik kıyı şeridi boyunca yosun örnekleri topluyor.

50 yıl önceye kadar Antarktika Yarımadası'na yılda 1 milimetre ya da daha az büyüyen 2 tip yosun kümesi hakimken son 50 yıldır büyüme oranının yılda 3 ve üstü milimetreye çıktığı rapor edildi.

Antarktika'da güvenilir hava durumu raporlarının 20. yüzyılın ortasından itibaren kayıt altına alındığı hesaba katılırsa bu tarihten önceki büyüme oranlarının hava durumu ya da başka hava trendlerine bağlamanın da mümkün olmayacağı hesaba katılıyor. Fakat yine de yosun kümelerindeki büyüme oranındaki artışın 1950'lerden sonra görülmesi hava durumu olayları ile ilişkili kanıtları güçlendiriyor. Karbon izotop birikintisi ve mikrobik aktivitenin de arttığı görülüyor.

Bu kanıtlardan yola çıkarak araştırmacılar yakın gelecekte Antarktika'nın çok farklı bir ekolojik görünüme sahip olacağını tahmin ediyor.

Hazırlayan: Mehmet Can Kömürcü

Fotoğraf: Matthew Amesbury