Dünya Kushner’den Selman’a Kaşıkçı tavsiyesi!

Kushner’den Selman’a Kaşıkçı tavsiyesi!

10.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner’in, Kaşıkçı cinayetinden sonra Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile 10 Ekim’de yaptığı telefon görüşmesinde, krizi nasıl atlatması gerektiğine ilişkin tavsiyelerde bulunduğu iddia edildi.

Kushner’den Selman’a Kaşıkçı tavsiyesi

“New York Times” gazetesinin, ulaştığı belgelere ve üst düzey yetkilere dayandırdığı habere göre, Kushner, Trump göreve geldiği ilk aylardan itibaren Veliaht Prens ile özel ve resmi olmayan görüşmeler yaptı. Bu durum, ABD’li bazı üst düzey yetkililer arasında Kushner’in siyasi deneyimsizliğinin Suudilerce manipüle edilebileceği endişesine neden oldu. Beyaz Saray’da yabancı liderlerle yapılan tüm görüşmelere Ulusal Güvenlik Konseyi yetkililerin katılması gerektiği yönünde tüm kısıtlamalara rağmen Kushner, Selman’la görüşmeyi ve mesajlaşmayı sürdürdü. Kushner ve Selman, mesajların yanı sıra telefon görüşmelerinde birbirlerine isimleriyle hitap etti.

Haberin Devamı

Uyarıya rağmen

Kushner ve Selman, Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinin ardından da görüşmeyi sürdürdü. Kushner, cinayet tüm dünyada büyük tepki çekmesine ve Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın (CIA) Kaşıkçı’nın öldürülmesi emrini Veliaht Prens’in sonucuna ulaşmasına rağmen, Selman’ın Beyaz Saray’daki en büyük savunucusu oldu. Habere göre Kaşıkçı cinayeti sonrası ikilinin, 10 Ekim’de sadece bir kez telefonda görüştü. Bu görüşmeye Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın da katıldığı bilgisi verilmesine rağmen, Kushner ile Selman, bu görüşmeyi gayriresmi şekilde sürdürdü. Kushner, Selman’a fırtınayı dindirmesi ve daha fazla utanç verici eylemlerden kaçınması yönünde tavsiyeler verdi.