Dünya Körfezde yeni kriz! Kuveyt'in diplomat hamlesine İran'dan misilleme açıklaması

Körfezde yeni kriz! Kuveyt'in diplomat hamlesine İran'dan misilleme açıklaması

20.07.2017 - 13:10 | Son Güncellenme:

Gün içinde İranlı diplomatların ülkeden ayrılmasını isteyen Kuveyt, son olarak büyükelçinin Tahran'a dönmesi için 48 saat süre verdi. İran Dışişleri Bakanlığı ise Kuveyt'in İranlı diplomat sayısını azaltma kararına karşılık benzer uygulamaya gideceğini bildirdi.

Körfezde yeni kriz Kuveytin diplomat hamlesine İrandan misilleme açıklaması

Basra Körfezi'nde yeni bir kriz doğuyor. Körfezin küçük ülkesi Kuveyt, İran Büyükelçisi'ni kovdu.

Haberin Devamı

Tahran yönetimini ülkedeki El Abdali örgütüne destek vermekle suçlayan Kuveyt, önce gün içinde İranlı diplomatların ülkeden ayrılmasını istedi.

Ardından, İran Büyükelçisi'ne Tahran'a dönmesi için 48 saat süre verildi.

GEREKLİ KARAKLAR ALINACAKTIR

İran Dışişleri Bakanlığı ise Kuveyt'in İranlı diplomat sayısını azaltma kararına karşılık benzer uygulamaya gideceğini bildirdi.

Bakanlığın resmi internet sitesi üzerinden yapılan açıklamada," Karşılık hakkını kendinde saklı tutan İran, gerekli kararları alacaktır" denildi.

Açıklamada, "Kuveyt yönetiminin bölgedeki maceracı tarafların kışkırtma ve baskılarına direnmek yerine İran'a yersiz suçlamalar yönetmesi üzüntü vericidir" ifadelerine yer verildi.

Bakanlık Sözcüsü Behram Kasımi, Kuveyt'in Tahran'daki maslahatgüzarı Fellah El Hacref'in Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığını belirterek, İran'ın konuya ilişkin itiraz ve bahse konu El-Abdali örgütüyle her hangi bir bağlantısın olmadığının Kuveytli temsilciye aktarıldığını belirtti.

Haberin Devamı

Tahran'ın yasadışı El-Abdali örgütüyle bağlantısını gerekçe gösteren Kuveyt, İran'ın bu ülkedeki kültürel ve askeri ataşeliklerini kapatıp İranlı diplomat sayısının azaltılmasına yönelik karar vermişti. Kuveyt, ayrıca İran'ın bu ülkedeki büyükelçisi için de ihraç kararı aldı. (DHA)