Cadde Kuyuda oluklu kertenkele operasyonu

Kuyuda oluklu kertenkele operasyonu

25.06.2010 - 14:54 | Son Güncellenme:

Latif SANSÜR/KUŞADASI (Aydın), (DHA) AYDIN'ın Kuşadası İlçesi'nde su kuyusuna düşen bir metre boyundaki oluklu kertenkele, Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) tarafından kurtarılıp, doğal ortamına salındı.

Kuyuda oluklu kertenkele operasyonu

Kuşadası'nın Başkemer Mevkii'nde doğa gezintisine çıkan EKODOSD üyeleri, bir su kuyusunda literatürdeki adı ‘Ophisaurus apodus’ olan oluklu kertenkele gördü. Su içmek isterken düştüğü sanılan, derin ve düz duvarlı kuyudan çıkmak isterken bitkin düştüğü anlaşılan bir metre boyundaki oluklu kertenkelenin kurtarılması için seferber olundu. Yanlarında hiçbir alet bulunmayan, kuyuya girerek kurtarmaları da mümkün olmayan EKODOSD üyeleri çareler üretmeye başladı. Çevrede yapılan küçük bir araştırmanın ardından bir zeytin ağacında ip ve dere yatağında parçalanmış bir kova bulundu. EKODOSD üyeleri, yaklaşık 2.5 metrelik uzaklıktaki oluklu kertenkeleyi bir sopa yardımıyla iple bağlayarak kuyuya saldıkları kovanın içine sokarak, kurtarmayı başardı. Daha sonra doğal ortamına salınanan kertenkele, otların arasına girerek gözden kayboldu.

Neslini sürdürecek bir canlıyı kurtarmanın mutluluğunu yaşadıkları belirten EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Ekolojik denge için çok önemli olan bu canlılar ve yılanların öldürülmemesi gerekir. Zehirli olmayan ve insanlara da hiçbir zarar vermeyen, aksine yararlı bir canlı olan oluklu kertenkele, ne yazık ki yılan sanılarak birçok yerde öldürülmekte” dedi.

Oluklu kertenkele

Haberin Devamı

Bu kertenkele türü silindir şeklinde bir vücuda sahiptir ve boyları 1 metre, hatta daha fazla olabilir. Bacaksız ve yılana benzeyen görünüşleri nedeniyle çoğu kimse tarafından yılan sanılır. Gövde yanlarında boyuna bir girinti ve mahmuz şeklinde arka bacak kalıntılarına sahiptir. Erginleri ile genç bireyleri arasında çok belirgin farklılıklar vardır. Erginlerde sırt rengi sarı veya kahverengi iken, gençlerde sırt tarafı açık gri, zikzak şeklinde enine koyu kahverengi lekelidir. Fundalık, bol bitkili taşlık yamaçlarda yaşar. Çalı dipleri, taş altları ve kemirici yuvalarında gizlenirler. Çekirge, salyangoz ve böceklerle beslenirler. Bazen fare, küçük boylu kertenkele ve kuş yavrularını da yerler. Özellikle aç kaldıklarında bahçe içerisindeki evlerin kümeslerindeki tavuklara saldırdıkları da bilinmektedir. Batı Anadolu'da ve dolayısıyla Aydın ve civarında da çok yaygın olan bu kertenkele türü zehirli değildir ve insanlara hiçbir zararı yoktur.