Dünya Kuzeyde güvenliği ‘sınır nöbetçileri’ devralıyor

Kuzeyde güvenliği ‘sınır nöbetçileri’ devralıyor

13.11.2018 - 08:30 | Son Güncellenme:

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), YPG’nin de içinde yer aldığı Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) Suriye’nin kuzeyindeki faaliyetlerini yakından izlemeye devam ediyor. ABD liderliğindeki koalisyon ise, Türkiye’nin kaygılarını gidermeye yönelik yeni bir güvenlik konseptini yaşama geçiriyor. Buna göre, ABD ve Fransa’nın girişimiyle PKK’nın Suriye’deki kolu YPG ve DSG, sınırdan çekilecek, yerini bu görev için eğitilen “sınır nöbetçileri” devralacak.

Kuzeyde güvenliği ‘sınır  nöbetçileri’ devralıyor

Ankara’nın, ana omurgasını YPG’nin oluşturduğu DSG’nin siyasi ve silahlı gruplarının Menbiç’ten tamamen çekilmesi amacıyla ABD üzerindeki baskısı sürüyor. Fırat’ın doğusuna yönelik olası bir harekat için sınırda kapsamlı hazırlık sürerken, TSK’nın sınır hattındaki hareketliliği Kuzey Suriye’de faaliyet gösteren ABD ve koalisyon ülkeleri tarafından da yakından izleniyor. Türkiye’nin harekât sinyali sonrası bölgedeki ABD ve Fransız askeri yetkilileri, YPG’nin de içinde yer aldığı DSG’nin askeri heyetiyle Rakka’nın Ayn İsa ilçesinde bir araya geldi. Toplantıda, DSG’nin kontrolündeki sınır bölgelerinde güvenliğinin sağlanması, Türkiye’nin güvenlik endişeleri ve olası operasyonun önüne geçilmesi için gerekenler tartışıldı.

Haberin Devamı

Görüşme sonrası, “sınır nöbetçileri” adı verilen, Kuzey Suriye ile Türkiye sınırlarını korumak için kısa süre önce eğitilen sınır güvenlik güçlerinden 5 bininin, sınır hattına yerleştirilmesine karar verildi. Sınır güvenlik güçlerinin Türkiye sınırına yerleştirilmesi ile YPG ve DSG’nin bölgeden çekilmesi konusunda taraflar mutabık kaldı.

Görüşmede ayrıca, Türkiye’nin tepkisine neden olan ABD askerleriyle DSG’nin sınır hattındaki ortak devriye görevine son verilmesi, bunun yerine sınır güvenliğinin koalisyona ait keşif uçaklarınca sağlanması benimsendi. Kararları Türkiye’ye aktarmak için, ABD-Fransa ortak heyetinin Türkiye’yi ziyaret ederek burada bazı yetkililer ile görüşmeler gerçekleştireceği bildirildi.

Haberin Devamı

Rejim İdlib ve Hama’yı vurdu

Suriye’de rejim ordusu, muhaliflerin güvenli bölgeden gelen saldırılarını gerekçe göstererek İdlib ve Hama’daki Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) hedeflerini vurdu. Saldırıya savaş uçakları da destek verirken, bölgede çatımalar geniş alana yayıldı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, rejim güçlerinin, Hama’nın kuzeyindeki Letamne bölgesinde bulunan ÖSO’nun en büyük silahlı grupları arasında yer alan Ceyş El-Izze’nin kontrol ettiği bölgelere harekat başlattığını bildirdi.

Şam rejiminin saldırı noktalarının, Türkiye ile Rusya arasında anlaşma sağlanan silahlardan arındırılacak güvenli bölgelerde olduğu ileri sürüldü. Gelişmeler üzerine muhalif gruplar da savaş pozisyonu aldı.