Laparoskopi Nedir ve Nasıl Uygulanır?

Laparoskopi, karnın alt bölgesine açılan küçük kesiler üzerinden gerçekleştirilen jinekolojik operasyonların genel adıdır. Bu yöntem ile jinekolojik ameliyatların neredeyse %95’inin yapılması mümkün hale gelir.

Karnın alt bölgesine açılan kesiler yaklaşık 3 ile 5 mm arasında olduğu için operasyon sonrasında herhangi bir şekilde ameliyat izi bulunur. Laparoskopi ameliyatı da genel anestezi ile gerçekleştirilir. Yakın gelecekte jinekolojik ameliyatların hepsinin bu yöntemle uygulanacağı tahmin edilir.

Haberin Devamı

Operasyonda optik cihaz ile karın içi görüntü yansıtılır ve karın içi elemanların daha iyi görüntülenebilmesi için karın boşluğuna karbondioksit gazı verilir. Ancak bu operasyon yöntemi her hastaya değil sadece belirli kriterleri karşılayan hastalara uygulanabilir.

Laparoskopi Nasıl Gerçekleştirilir?

Laparoskopi ameliyatı hasta genel anestezi etkisi altındayken yapılır. Anestezi ile uyutulan hastaların göbek deliğinin alt kısmından veress iğnesi uygulanır. İğnenin uygulanmasından sonra karın bölgesinin karbondioksit gazı ile şişirilmesi sağlanır.

Gaz uygulaması aynı zamanda iç organların çok daha net bir şekilde görülebilmesine olanak yapılır. Karın bölgesinin şişirilmesi ile beraber içeriye kamera yerleştirilir daha sonra ameliyatta kullanılacak diğer aletlerin girişini sağlamak için göbek deliğinin etrafına yine yaklaşık 5mm’lik kesiler açılır ve bu şekilde ameliyat gerçekleştirilir.

Ameliyatın tamamlanması ile beraber kamera ve diğer aletler çıkarılarak hastaya verilen gaz boşaltılır ve açılan kesiler kapatılır. Bu şekilde hastanın operasyonu tamamlanır.

Laparoskopi İçin Kimler Uygun Değildir?

Laparoskopi her ne kadar klasik ameliyat yöntemlerine göre çok daha avantajlı olsa da bazı durumlarda uygulanamaz. Bunların başında ise kanser nedenli operasyonlar gelir. Ayrıca hamilelik durumunda dış gebelik oluşan anne adaylarında laparoskopi işlemi gerçekleştirilmez.

Laparoskopinin uygulanabilmesi için hastanın ideal kilosunda ya da ideal kilosuna yakın bir konumda uygulanması gerekir. Aşırı zayıf ya da aşırı kilolu kişilerde bu operasyon uygulanmaz.

Haberin Devamı

Bunların dışında ise rahmin alınmasında, endometriozis bulunduğu durumlarda, tüplerde meydana gelen bozukluklarda, myom veya polip gibi oluşumlar meydana geldiğinde ya da karın içi kısımda yapışıklıklar gözlemlendiğinde laparoskopiye başvurmak mümkün olmaz.

Son olarak kronik akciğer rahatsızlığı yaşayan ya da kalp hastalığına sahip olan hastalarda laparoskopi yerine klasik operasyon yöntemleri tercih edilir.

Op. Dr. Seval Taşdemir

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı

Facebook: @drsevaltasdemir

Instagram: @drsevaltasdemir