Teknoloji Lenovo Yoga 710 inceleme (VİDEO)

Lenovo Yoga 710 inceleme (VİDEO)

05.09.2017 - 14:35 | Son Güncellenme:

Lenovo’nun hem bilgisayar hem de tablet olarak kullanılabilen Windows 10 destekli dönüştürülebilir dizüstü bilgisayarı Yoga 710’u inceledik.

Lenovo Yoga 710 inceleme (VİDEO)

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Yıllarca, satın alabileceğiniz taşınabilir bilgisayarlar yalnızca dizüstü bilgisayarlardı. Tabletler ise hareket halindeyken çoğu görevi gerçekleştirmenize izin verse de bir masaüstü veya dizüstü bilgisayardan elde ettiğiniz güçten yoksundu.

İkisi bir arada melezler ise istediğiniz kullanılabilirlik ve performansı almanızı sağlıyor. Lenovo'nun Yoga serisinde yer alan esnek dizüstü bilgisayar 710 (14ISK), 2015 yılının sonunda piyasaya sürülen eski Yoga 700'ün yerini alıyor. Tipik bir dizüstü bilgisayar olarak kullanılabilen cihazı isterseniz katlayarak bir tablet olarak da kullanabilirsiniz.

Bu esneklik memnuniyetle karşılanıyor, ancak Yoga 710 bir dizüstü bilgisayar olarak günlük kullanıma uygun mu? Her şeyden önemlisi parasının hakkını verebiliyor mu? Öğrenmek için Yoga 710'un ayrıntılı incelemesine başlayalım.

Haberin Devamı

TASARIM

Lenovo Yoga 710, sıradan bir dizüstü bilgisayara benziyor ama aslında öyle değil. Yoga 710, sade ama zarif bir tasarımla karşımıza çıkıyor.

Sadece 1.5 kg ağırlığında olan melez cihaz, alüminyumdan üretilmiş. Bu, sağlamlığına katkıda bulunurken şık bir görünüm de sağlıyor. Aynı zamanda kasa parmak izini de belli etmiyor.

Kapağın bir köşesinde Lenovo markası, üst köşesinde köşesinde ise parlak bir Yoga logosu var.

Kapağı açtığınızda, klavye, trackpad ve 14 inç ince çerçeveli dokunmatik ekran ortaya çıkıyor. Tuşların net geribildirimi sayesinde saatlerce rahatça yazı yazabiliyosunuz. Tuşlar, son derece yumuşak ve ihtiyaç duyulmadığında tablet moduna katlandığınızda onlara baskı yapmanızı engelleyen şase ile aynı hizada kalıyor. Bu arada tuşlar tablet modunda kullanılamıyor o yüzden yanlışlıkla basma gibi bir kaygınız olmasın.

Öte yandan, trackpad oldukça geniş, hareketleri doğru karşılıyor ve rahat. Arabirimde veya web'de gezinirken, araçları kullanırken -özellikle fotoğrafları kırparken- hiç zorlanmıyorsunuz.

Bağlantı konusunda bilgi vermek gerekirse, Yoga 710’un sağ kenarında iki adet USB 3.0, bir adet mikro HDMI portu ve güç düğmesi var. Bu USB 3.0 bağlantı noktalarından biri, dizüstü bilgisayar kapatıldığında bile akıllı telefonunuzu şarj etmek için kullanılabilir. Sol tarafta, şarj yuvanız, SD kart yuvası ve kulaklık+mikrofon kombinasyon jakınız var. Ne yazık ki, LAN bağlantısı için bir ethernet portu yok. İnternet bağlantısı için Wi-Fi kullanmanız gerekecek.

Haberin Devamı

Yoga 710, diğer 2'si 1 arada modellerde olduğu gibi, dört mod arasında geçiş yapabilmenizi sağlayan 360 derecelik bir menteşeye sahip. 710'u sıradan bir dizüstü bilgisayar gibi kullanabilir, tablet için tamamen katlayabilir, sadece ekran olarak kullanabilir ya da bir çadır gibi kullanabilirsiniz. Menteşe oldukça düzgün çalışıyor. Kapağı açmak ve çevirmek için ise iki elinize de ihtiyacınız olacak.

Menteşenin biraz gevşek olduğu diğer dizüstü bilgisayarların aksine, burada kullanılanlar Yoga 710'daki ekranın tutulması için yeterince dayanıklı. Dizüstü bilgisayar gibi kullanırken bile ekrana hafifçe vursanız, kapak geriye doğru gitmiyor. Genel olarak, Yoga 710'un tasarımını ve yapımını gerçekten beğendim. Biraz MacBook esintisi verilmiş olsa da premium his kolayca fark ediliyor.

Haberin Devamı

SES

Yoga 710’nun JBL imzalı hoparlörleri net ve yüksek sesler üretiyor. Kanye West'in "Runaway"ini veya Bishop Briggs’in “River”ını dinlediğimde bilgisayar, bulunduğumuz odayı müzikle doldurdu diyebilirim. Çıkan tiz ve baslar oldukça dengeli.

Çadır modunda, müziği dinlerken bir miktar yankı yapabiliyor. Dizüstü, tablet veya stand modunda herhangi bir sorun yaşamadım.

EKRAN

Yoga 710’da maksimum parlaklığı 300 nit olan 14 inç Full HD IPS dokunmatik ekran bulunuyor. Ekranın dokunma duyarlılığı oldukça iyi.

Ekran parlak ama maksimum değerde biraz daha parlak olabilirdi. Ekran, evinizde ya da ofiste normal şartlar için iyi.

Ekranda metinler oldukça keskin, görüş açısı geniş ve renk üretimi de canlı. Siyah seviyeleri oldukça derin ve beyazlar da parlak gözüküyor. Yoğun renklerin bulunduğu yüksek çözünlürlüklü filmleri izlemek ise bu ekrandan oldukça keyifli.

PERFORMANS

İncelediğimiz Yoga 710 (14ISK), Intel Core i7-6500U işlemci, 8GB RAM, 256GB SSD, 2 GB Nvidia GeForce 940MX GPU ve Windows 10 ile donatılmış. Bu özellikler, çok işlevli bir dizüstü bilgisayar oluşturmak için bir araya gelmiş.

Haberin Devamı

2.5 GHz frekansında çalışan işlemci, 3.1 GHz’e kadar çıkabiliyor. Bu arada işlemcinin 6'ıncı nesil, yani Intel'in Skylake platformunda olduğunu da ekleyelim.

Yoga 710, 256GB SSD (Solid State Drive) ile birlikte geliyor dedik, kullanıcılar ise bunun yaklaşık 180GB’ını kullanabiliyor. 5GB’lık dosyayı harici bir sabit diskten Yoga 710'a 45 saniyede aktarabiliyorsunuz. Bu hızlar, bir sabit diske yazmak için harcanan süreye kıyasla oldukça iyi. SSD, uygulamaları veya dosyaları açma, sistemi başlatma konusunda da son derece başarılıydı.

Chrome'da 25 sekme açıkken ki bunlardan birinde Netflix’ten Full HD dizi izliyordum, gözle görünür bir gecikme olmadı. 2GB Nvidia 940MX GPU’ya sahip Yoga 710, The Witcher 3 ve Metro: Last Light gibi ağır oyunlar için ise yeterince güçlü değil. Ancak Dota 2, Left4Dead2, Counter Strike: Global Offensive gibi oyunları düzgün çalıştırabiliyor.

Kısaca, Yoga 710’u alan sıradan oyuncular hayal kırıklığına uğramayacak, ancak bilgisayar yoğun ve biraz yüksek grafikte oyun oynamak isteyenlerin ihtiyacı karşılayamayabilir. Genel kullanım, fotoğraf düzenleme, müzik ve video akışı ise herhangi bir sorun olmaksızın mükemmeldi.

PİL

Dizüstü bilgisayar kullanıcılarının en büyük endişelerinden biri pil ömrü. Yoga 710 güçlü bir donanıma sahip olmasına rağmen uzun bir pil ömrü sunuyor. Günlük iş günü kullanımı dahilinde bilgisayarı şarj etmeden yaklaşık 8 saat kullanabiliyorsunuz. Bu kullanıma yüzde 80 ekran parlaklığında internette sörf, yazı yazma ve çevrim içi müzik dinleme giriyor.

Video oyunları veya fotoğraf/video düzenleme yazılımı gibi güç gerektiren uygulamalarda bu sürenin önemli ölçüde azaldığını belirtelim. Cihaz tam yük altında ise yaklaşık 2,5 saat ayakta kalabiliyor.

SONUÇ

Bu tarz ikisi bir arada dizüstü bilgisayarları daha önce inceledim, ancak benim için bu tarz cihazlarda gördüğüm en önemli eksiler, güçlü bir donanım ve işlevsellikti. Lenovo Yoga 710 ise birinci sınıf dönüştürülebilir bir dizüstü bilgisayar.

Biraz ağır ve hantal bir yapıya sahip olsa da kullanılan malzeme sağlamlığın ön planda olduğunu gösteriyor. Öte yandan sunduğu görüntü kalitesi oldukça iyi, klavye kullanımı da oldukça rahat

Kendinize sağlam bir günlük yol arkadaşı arıyorsanız Lenovo Yoga 710 aradığınız cihaz olabilir.

Yoga 710’a 4500 TL’ye sahip olabilirsiniz.

ARTILARI

  • İyi görüntü kalitesi
  • Rahat klavye
  • Sağlamlık hissi veren yapı
  • Mükemmel pil ömrü

EKSİLERİ

  • Tablet modu için ağır ve hantal
  • Tam boyutlu video çıkışı yok (sadece mikro HDMI) ve USB-C yok
  • İki adet USB girişi