Geri Dön

Lezzetli et pişirmenin püf noktaları

Et sevenler buraya! Şef Sidar Budak, doğru et seçimi ve lezzetli et pişirmenin püf noktalarını anlattı.

Lezzetli et pişirmenin püf noktaları

Nasıl ki her anahtar her kapıyı açmıyorsa, aynı şekilde her et ile her et yemeği yapılamaz. Ancak doğru anahtar ile doğru kilidi buluşturursak yani doğru seçilmiş bir et ile yola çıkar ve doğru pişirme yöntemini uygularsak en iyi sonuca ulaşırız.

Haberin Devamı

Peki, bu kadar önemli olan nedir?

Bir et kemiğe ve yağa ne kadar yakın ise o kadar lezzetli ve bir o kadar da yumuşak olur. İyi et içinde mermerimsi yağ dokusunu barındıran bir yapıda olmalıdır. Bunun sebebi ise şudur; et pişerken sıvı kaybeder ve kendini kasmaya başlar. Eğer biz yağsız bir seçim yapmışsak bu eti ızgaraya attığımızda et iyice kasılacak ve tabağınıza aldığınızda çok sert bir doku ile karşılaşmanıza sebep olacaktır. Yoğun mermerimsi dokuya sahip olan et ise içindeki yağ dokularını pişerken yitirecek, bu nedenle etin içinde kasılmalar minimum düzeyde gerçekleşecektir. Böylece lokmayı ağzınıza attığınızda yumuşacık bir lezzet elde edeceksiniz.

Doğru pişirme nasıl olmalı?

İyi bir et pişirmek için öncelikle ihtiyacımız olan döküm bir ızgara veya döküm tavadır. Çünkü eti pişiren ne ocağın ateşi ne de kömürdür. Eti pişiren yüksek ısıya kadar ulaşıp, o ısıyı ete aktaran dökümdür. Bu nedenle en iyi lezzete ulaşmak için döküm ızgarada pişirme işlemini yapmalıyız.

Haberin Devamı

Öncelikle pişireceğiniz etleri 1 saat önceden dolabınızdan çıkarıp etin oda sıcaklığına gelmesini sağlayın. Oda sıcaklığına gelen etin her iki yüzünü de kızartmada kullanılan yağlardan biri ile (ayçiçek, fındık ya da mısır özü yağı olabilir) ile yağlayın ve deniz tuzu ile tuzlayın.

Yağın buradaki görevi dökümün ısısını hızlıca ete aktararak mühürleme işlemini hızlı yapmasıdır. Ve tuz eti sertleştirmez bunu da unutmayalım.

Eti koymadan önce döküm tavanın yeterince ısındığından emin olalım. Elinizi tavaya yaklaştırıp 5’e kadar sayın. 5. saniyede elinizi çekecek kadar ısıyı hissediyorsanız tava yeterince ısınmış demektir.

Ardından etleri tavaya koyarak pişirme işlemine başlayın. Pişirirken ete cok fazla temas etmemeliyiz çünkü her temas etten lezzet kaybı demektir.

Az orta pişme derecesi için, etin her iki yüzünü 2’şer dakika, orta pişmiş için her iki yüzünü 4’er dakika, orta iyi pişmiş için 5’er dakika pişirmemiz yeterli olacaktır.

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber