Liposuction ile Kaç Kilo Yağ…

Haberin Devamı

Liposuction, orta ve ileri yaşlarda normalden fazla kilolu kadın ve erkeklerde sağlıklı bir şekilde uygulanan yağ aldırma ve vücut şekillendirme yöntemidir. Vücudun çeşitli bölgelerinde toplanan yağ öbekleri, estetik ölçüler ve sağlık için risk teşkil eder.

Liposuction ile yüksek miktarda yağ dokusu alınabilmektedir. Tek seansta 8-10 kilo arasında yağ vücuttan dışarı çekilebilir. Ancak böyle yüksek miktarlarda yağ aldırmak vücuttaki dengeleri bozabileceği için hastalara tavsiye edilmez. Yağ miktarının en fazla 3’te 2’si alınır.

Yetişkinlikte Zor Kilo Vermenin Nedeni…

Yağlanmalar iki ayrı dönemde ve şekilde gerçekleşir. İlki ergenlik dönemidir. Ergenlikte yağ hücreleri çoğalarak kilo yapar. İkinci dönem ise orta ve ileri yaşlarda yağ dokularının büyüme şekli değişir. Bu yaşlarda ergenlikteki gibi yağ hücreleri çok fazla artmaz, bu kez yağ hücreleri şişer ve büyür. Yağ dokusu oluşumundaki bu değişim, yetişkinlikte aldığımız kiloların kaynağıdır.

Büyüyen yağ hücreleri, egzersiz ve diyete karşı son derece dirençlidir. Hedeflenen yağlar verilse dahi, spor ve dengeli beslenme bırakıldığında aynı bölgelerde tekrar ortaya çıkmaktadır. İri yağ hücreleri kadınlarda basen, kalça, bacak ve bel çevresini çok sever. Erkeklerde ise ilk bel çevresi ve karın bölgeleri kilo alır. Ayrıca kollar, sırt, göğüs, boyun, bacağın alt ve üst kısımları yağ dokusu açısından zengin bölgeler haline gelir.

Vücudunuzda Ne Kadar Yağ Olmalı?

Peki sağlıklı ve estetik bir vücut yapısı için yağ oranınızın ne kadar olması gerekir. Yetişkin bir erkek vücudunda yağ oranı, kas miktarına göre yüzde 12 ila 18 arasında olmalıdır. Yüzde 25’in üzerindeki yağ miktarında kilolu ve obezite tanımlaması dikkate alınır. Kadınların yağ oranının kas kitlesine göre en fazla yüzde 20 ila 28 olması gerekmektedir. Yüzde 30’un üzerinde bir yağ dokusu varlığında yine kilolu ve obez tanımlaması sözkonusudur.

Liposuction, Zayıflama Yöntemi Değildir

Liposuction zayıflama yöntemi değildir. Bölgesel yağların alınarak vücudun istenilen şekle kavuşturma yöntemidir. Kadın ve erkeğe özgü vücut hatlarını bozan bölgesel fazla yağ dokularının alınarak vücudun olması gereken estetik ölçülere getirilmesini sağlar. Nüfusumuzun yarısının kilolu ve obez olduğunu dikkate aldığımızda liposuction yöntemi, hem sağlık hem estetik vücuda sahip olmak için uygulanan popüler bir yöntem olarak önemini korumaktadır.

Liposuction Yöntemi ile İri Yağ Hücreleri Alınıyor

Basen, bel, kalça, göğüs bölgesi gibi yağlanmanın gereğinden fazla olduğu yerlere uygulanan liposuction yöntemi ile iri yağ hücre sayısı azaltılmaktadır. Kişinin beslenmesine ve egzersize önem vermemesi durumunda dahi aynı bölgeden eskisi kadar tekrar kilo alması sözkonusu değildir. Hasta tüm yağlarından kurtulmak arzusundadır. Örneğin 8 ila 10 kilo zayıflamak isteyen hastadan bu miktarda yağı dışarı çekmek doğru bir yaklaşım olmaz. Hastanın sağlığı ve vücut dengesi açısından risk oluşturur. Yağ oranının 3’te 2’si alınır.

Liposuction iİle Yağ Aldırma İşlemi Nasıl Yapılır?

Yağ doku miktarına ve işlem yapılacak vücut bölge sayısına göre genel ya da lokal anestezi altında ortalama 1-2 saatte tamamlanan liposuction yağ aldırma işleminden sonra hasta genellikle aynı gün taburcu edilir.

Yağlanmanın başladığı dönemde yaptırıldığında, kilonun ileri yaşlarda artmasını, bu nedenle cildin gevşemesini de önleyen bu yöntemde, işlem yapılacak bölgeye 1-2 milimetrelik kesiler açılır. Yağ alma işlemini kolaylaştırmak için öncesinde hedeflenen yağ dokusu içine anestezi özellikli bir sıvı verilir. Bu sayede, ciltte pürüzsüz bir görünüm sağlayacak, kolay, kanamasız ve ağrının minimal olduğu bir operasyon yapılmaktadır. Kesilerden çok ince kanüller veya enjektörlerle girilerek, daha önce verilen sıvı ile hazır hale getirilen yağ hücreleri ileri geri hareket ile vakumlanır ve dışarı çekilir. Bu işlemde ciltte yağ çıkıntısı olmaması için hekim tecrübesi çok önemlidir. İşlem sonrasında kesiler dikiş atılmasına gerek kalmadan kapatılır.

Tam İyileşmede Korse Kullanımının Önemi

Liposuction işleminin ardından, operasyon yapılan bölge özel elastik korselerle kapatılır. Korse kullanılması, daha pürüzsüz bir cilt elde edilmesine, istenilen vücut hatlarının tam oturmasına, cildin, cilt altı dokuya tam temasına yardımcı olurken, cilt altı dokusuna işleme bağlı kanamanın önüne geçilir. Korse 1 ay boyunca kullanılmalıdır. Duş alırken çıkarılıp tekrar takılır. Hasta, hafif tempolu işlerine 7 gün içinde başlayabilir. Ödem ve morluklar oluşabilir. Bunlar normaldir. İlk 10 günde büyük ölçüde geçerek, iyileşme döneminde kaybolur. İkinci aydan sonra tam iyileşme gözlemlenir ve hasta operasyon öncesinde planlanan vücut hatlarına kavuşur.

Liposuction sonrası yaşa da bağlı olarak kendini toparlayamayacak kadar ciltte bir gevşeme ve sarkıklık sözkonu ise tedavi için cilt germe operasyonu yapılmaktadır.