Tatil Londra'nın kültürel ikonu Big Ben

Londra'nın kültürel ikonu Big Ben

11.10.2017 - 13:35 | Son Güncellenme:

Big Ben onlarca yıldır zamanı göstermekten ötesini yapıyor. Her kentle özdeşleşen yapılar vardır. Paris dendi mi akla Eiffel, Barcelona denince de Sagrada Familia gelir. Londra için de bu Big Ben'dir.

Londranın kültürel ikonu Big Ben

Big Ben, Londra'nın olduğu kadar İngiltere'nin hatta Büyük Britanya'nın da simgesi. İnşa edildiği günden bu yana bir ikon olan Big Ben, Londra'ya gelen turistlerin de mutlaka ziyaret ettiği yerlerin başında geliyor. Peki Big Ben'in önemi nedir? Ne zaman yapıldı? Detaylar haberde...

Haberin Devamı

Big Ben nerede?
Big Ben, Londra'da, Thames nehrinin kıyısında Parlamento binasının yanında yer almakta. Westminster Sarayı olarak da geçen yapının bitişiğinde yer alan Big Ben şehrin kalbi konumunda.

Londranın kültürel ikonu Big Ben

Big Ben tarihi nedir?
Big Ben, 31 Mayıs 1859'da açıldı. Mimar Augustus Pugin'in eseri olan yapı 96 metre yüksekliğe sahip. Dört köşeli Big Ben'in her yüzünde birer saat bulunmakta. 2012 yılında Kraliçe 2. Elizabeth'in tahta çıkış jübilesi nedeniyle Big Ben'e Elizabeth Kulesi adı da verildi. Big Ben'i Londralılar "Saat Kulesi" olarak da isimlendiriyor.

Neo-Gotik tarzda inşa edilen Parlamento binasının bir parçası olarak Charles Barry tarafından tasarlanan Big Ben'in inşası 1859'da tamamlanabildi. 1834'te inşaatına başlanan kule bitimine yakın bir dönemde geçirdiği yangın sonrası kullanılamaz hale gelince yeniden inşa edilmek zorunda kalındı. Yeniden gotik bir üslupla inşa edilen Big Ben'in uzunluğu 96 metre oldu. Kum rengine sahip olan Big Ben, tuğla ve demir kullanılarak inşa edildi. Big Ben'in zirvesine çıkmak için kireçtaşından yapılan 334 basamağı tırmanmak gerekiyor.

Haberin Devamı

Big Ben'in saati hukukçu ve amatör bir saatçi olan Edmund Beckett tarafından yapıldı. Saatin sarkacı 300 kilogram ağırlığında olup dört cephede de yer almakta. İkinci Dünya Savaşı'nda Almanların bombardımanından kıl payı kurtulan Big Ben şu anda dört yıllık bir restorasyon sürecine girdi.

Londranın kültürel ikonu Big Ben

Big Ben'e nasıl gidilir?
St. James Park ve Westminster metro durakları Big Ben'e ulaşabileceğiniz en yakın istasyonlar. Big Ben'in üzerinde yer aldığı caddenin adı St. Margaret.

Big Ben ziyarete açık mı?
Big Ben sadece özel ziyaretler için açılıyor. Dolayısıyla Big Ben'i turistlerin gezmesi pek mümkün değil. Ayrıca başlayan restorasyon çalışmaları nedeniyle önümüzdeki dört yıl boyunca Big Ben'e görevliler dışında kimse giremeyecek.