Gündem 2016 ÖSYM tercih kılavuzu yayında! LYS tercihleri nasıl yapılır?

2016 ÖSYM tercih kılavuzu yayında! LYS tercihleri nasıl yapılır?

31.07.2016 - 11:06 | Son Güncellenme:

Meraklı bekleyiş sona erdi! 2016 ÖSYM tercih kılavuzu yayınlandı. LYS sınavının ardından tercihlerin ne zaman yapılacağı merak konusuydu. 2016 LYS başvuruları dün itibariyle başladı. 2016 ÖSYM tercih kılavuzu ve LYS tercihleri hakkında merak edilen tüm detaylar haberimizde...

2016 ÖSYM tercih kılavuzu yayında LYS tercihleri nasıl yapılır

2016 yılı Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) tercihleri bugün başlıyor! ÖSYM, üniversite tercihi yapacak adaylar için 2016 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu internet sitesinde yayınladı. ÖSYS tercih işlemleri, 29 Temmuz 2016 tarihinde başlayacak ve 3 Ağustos 2016 tarihinde sona erecektir. 2016-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu, ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden yayımlanmıştır.

Haberin Devamı

ÖSYS tercih robotu yayınlandı

ÖSYM, üniversite adaylarına yükseköğretim programları tercihlerinde rehberlik amacıyla hazırlanan "2016-ÖSYS Tercih Robotu"nu yayınladı.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), üniversite adaylarına yükseköğretim programları tercihlerinde rehberlik amacıyla hazırlanan "2016-ÖSYS Tercih Robotu"nu yayınladı.

ÖSYM'nin internet sitesinden yer alan duyuruya göre, üniversite adayları, tercih robotuna "https://rehberlik.osym.gov.tr" adresinden ulaşabilecek.

Adaylara, tercihlerini belirlemelerinde yardımcı olmak amacıyla hazırlanan "2016-ÖSYS Tercih Robotu"’nda, "2016 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu"nda yer alan yükseköğretim programlarında üniversite adı, program adı, puan türü, programın bulunduğu şehir gibi alanlara göre arama yapılabilecek.

Haberin Devamı

Adaylar, tercih robotu ile her bir puan türündeki başarı sıraları ile girmeyi düşündükleri yükseköğretim programlarına geçen yıl yerleşen en küçük puana karşılık gelen başarı sırasını karşılaştırarak girebilecekleri programları (tercihlerini) belirleyebilecek.

18 Temmuz 2016 tarihinde ÖSYM'nin internet sayfasından yayımlanan kılavuzda aşağıda belirtilen güncellemeler yapıldığından adayların tercih işlemi için 28 Temmuz 2016 tarihinde ÖSYM'nin internet adresinden yayımlanan kılavuzu esas almaları ve bu tarihler arasında ÖSYM'nin internet sayfasında yer alabilecek duyuruları takip etmeleri gerekmektedir. Kılavuz basımı, dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır.

* 2016-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu

Adaylar tercihlerini, 29 Temmuz -3 Ağustos 2016tarihleri arasında, kılavuzda yer alan kurallara göre, ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden TC Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklardır. Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacaktır. ÖSYM'ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacaktır. Sadece elektronik ortamda yapılacak tercihler işleme alınacaktır. Adayların kendilerine özel kişisel bilgi niteliğindeki TC kimlik numaralarını ve ÖSYM aday işlemleri şifrelerini özenle korumaları ve hiçbir kimseyle paylaşmamaları gerekmektedir. TC kimlik numarasının ve ÖSYM aday işlemleri şifresinin başkaları ile paylaşılmasından oluşacak mağduriyetlerden adayın kendisi sorumlu olacaktır.

Haberin Devamı

Adaylar, ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresindeki açıklamalar doğrultusunda tercih işlemlerini tamamlayacaklardır. Tercih işlemi, ekrandaki uyarılara göre sonlandırılmalıdır. Adayların tercihlerinin ÖSYM'ye ulaştığından emin olmaları için ekranda "2016-ÖSYS Tercihleriniz ÖSYM'ye bildirilmiştir." ifadesini görmeleri gerekmektedir. Adaylar, tercih işlemini tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercih bilgilerini mutlaka kontrol etmeli ve yazıcıdan tercih listesinin bir dökümünü edinerek saklamalıdır.

Adaylar, tercih bildirim işlemini tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercihlerinde değişiklik yapabileceklerdir. "Tercih Süresi" tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik/düzeltme yapılamaz. Merkezimize gönderilen düzeltme/değişiklik taleplerini içerir dilekçeler işleme alınmaz ve cevaplandırılmaz.

Haberin Devamı

Tercih işlemleri, 3 Ağustos 2016 tarihinde saat 23.59'da sona erecektir. Tercih süresi uzatılmayacaktır. Tercih yapacak adayların Kılavuzu dikkatle incelemeleri, tercihlerini bu kılavuz bilgilerine göre yapmaları gerekmektedir. Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları bölümü (2 kısım halinde düzenlenmiştir) mutlaka okunmalı, bu koşul ve açıklamalar dikkatle incelendikten sonra tercihler sonlandırılmalıdır.

2016-ÖSYS adaylarına ve kamuoyuna önemle duyurulur.

18 Temmuz 2016 tarihinde ÖSYM'nin internet sayfasından yayımlanan kılavuzda aşağıdaki güncellemeler yapılmıştır:

1) Kılavuzda yer alan Tablo-3, Tablo-4 ve Tablo-5'ten aşağıda belirtilen Üniversiteler çıkarılmıştır:

Bursa Orhangazi Üniversitesi (Bursa)

Canik Başarı Üniversitesi (Samsun)

Fatih Üniversitesi (İstanbul)

Gediz Üniversitesi (İzmir)

Haberin Devamı

İpek Üniversitesi (Ankara)

Melikşah Üniversitesi (Kayseri)

İzmir Üniversitesi (İzmir)

Mevlana Üniversitesi (Konya)

Murat Hüdavendigar Üniversitesi (İstanbul)

Selahattin Eyyubi Üniversitesi (Diyarbakır)

Süleyman Şah Üniversitesi (İstanbul)

Şifa Üniversitesi (İzmir)

Turgut Özal Üniversitesi (Ankara)

Zirve Üniversitesi (Gaziantep)

2) TÜBİTAK tarafından düzenlenen yarışmalarda "Kimya" alanında alınan dereceler için "tıp programı" eklenmiştir.

3) Yeni Yüzyıl Üniversitesi'nin kontenjanları yeniden düzenlenmiştir.

Tercih Dönemi Öncesinde En Çok Aranan Üniversiteler

Üniversite sınavlarına giren milyonlarca kişi için tercih dönemi başlıyor. Yandex, 29 Temmuz’da başlayan tercih dönemi öncesindeki 1 aylık süreçte yapılan aramaları inceledi. Devlet üniversitelerinin daha çok arandığının belirlendiği inceleme sonucunda Türkiye’de tercih dönemi öncesinde en çok aranan üniversitenin İstanbul Üniversitesi olduğu ortaya çıktı. En çok aranan ikinci üniversite Anadolu Üniversitesi olurken, üçüncü sırada ise Akdeniz Üniversitesi yer aldı. En çok aranan ilk 10 üniversite arasına giren tek vakıf üniversitesi ise onuncu sıradaki İstanbul Aydın Üniversitesi oldu.

Yandex, 29 Temmuz – 3 Ağustos tarihleri arasındaki tercih sürecinden önceki 1 aylık dönem içinde yapılan aramaları inceleyerek öğrencilerin en çok hangi üniversiteleri merak ettiğini araştırdı.

İlgili dönemdeki aramaları inceleyen Yandex, bu süreçte Türkiye’de en çok aranan üniversitenin İstanbul Üniversitesi olduğu sonucuna ulaştı. İstanbul Üniversitesi’nin ardından ikinci sırada ise Anadolu Üniversitesi yer aldı. En çok aranan üçüncü üniversite ise Akdeniz Üniversitesi oldu. Dört ve beşinci sırayı ise Atatürk Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi aldı. Bu üniversitelerin ardından en çok aranan üniversiteler ise sırasıyla Marmara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi ve İstanbul Aydın Üniversitesi oldu.

Yandex’in yaptığı analizde ilk 10’da sadece tek bir vakıf üniversitesinin olması dikkat çekerken, en çok aranan vakıf üniversitesi İstanbul Aydın Üniversitesi oldu. En çok aranan vakıf üniversiteleri arasında, İstanbul Aydın Üniversitesi’nin ardından sırasıyla Medipol Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi, Okan Üniversitesi ve Beykent Üniversitesi geldi.

Yandex’in araştırmasına göre en çok aranan üniversiteler şu şekilde sıralandı:

1- İstanbul Üniversitesi
2- Anadolu Üniversitesi
3- Akdeniz Üniversitesi
4- Atatürk Üniversitesi
5- Ankara Üniversitesi
6- Marmara Üniversitesi
7- Gazi Üniversitesi
8- Ege Üniversitesi
9- Uludağ Üniversitesi
10-İstanbul Aydın Üniversitesi