Siyaset ‘Mahkûmların Duası’ ‘af’ tavanı yaptırdı

‘Mahkûmların Duası’ ‘af’ tavanı yaptırdı

19.06.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

AK Parti’nin Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde yer alan hedefler doğrultusunda ilk yargı paketini yaz tatili öncesi Meclis gündemine getirmesi bekleniyor.

‘Mahkûmların Duası’ ‘af’ tavanı yaptırdı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin klasik arabası ile Ankara turu atmasına ilişkin görüntülerin yer aldığı videoda fonda Ferdi Tayfur’un, “Mahkumların Duası” adlı parçasının çalıyor olması, sosyal medyada, “af” mesajı olarak yorumlandı. Paketle ilgili gözler Meclis’e kısa sürede sunulması beklenen yargı paketine çevrildi. AK Parti kaynaklarının aktardığı bilgilere göre bu pakette istinafta kesinleşen 5 yılın altındaki cezalara temyiz yolunun açılması, hakim ve savcı yardımcılığı sisteminin getirilmesi, avukatların eğitimi ve bazı haklarıyla ilgili iyileştirme düzenlemeleri yer alacak. İnfaz kanunu değişikliğine ilişkin düzenlemelerin ilk yargı paketine konulup konulmayacağı ise merakla bekleniyor.

Haberin Devamı

AK Parti kurmaylarının aktardığına göre, yaz tatili öncesi Meclis’ten geçirilmesi planlanan ilk pakette ağırlıklı olarak dar kapsamlı düzenlemeler yer alacak. Ceza infaz düzenlemesi ise ikinci paketle Meclis gündemine gelecek. Ancak parti kurmayları, toplumda olumlu ve olumsuz karşılığı olacak bu düzenlemenin aynı zamanda siyasi bir karar da olacağını vurgulayarak, yargı paketlerin kapsamı ve takvimi konusunda nihai sözün Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’da olduğuna işaret etti.

Birinci pakette yer almasa dahi ikinci ya da üçüncü yargı paketiyle Meclis gündemine geleceği ifade edilen ceza infaz düzenlemesi kapsamında, halen adli suçlarda üçte iki olan infaz süresi beşte üçe çekileceği, kadın ve çocuğa yönelik suçlarda cezaların ağırlaştırılacağı, kademeli bir infaz sistemi ile suç türlerine göre cezaevinde en az yatılacak sürelerin belirlenerek böylece bir yılın altındaki cezalarda bile hükümlülerin mutlaka bir süre cezaevinde yatmasının sağlanacağı belirtiliyor. Düzenleme ile denetimli serbestlik süresinde de kademelendirmeye gidileceği kaydediliyor.