Gündem Mahkemeden anneyi sevindiren karar

Mahkemeden anneyi sevindiren karar

25.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Babanın, velayeti annede olmasına rağmen Umman’a götürdüğü çocuğun pasaport süresinin uzatılması talebini reddeden mahkeme kararında, “Çocuğun anne şefkatine ihtiyacı var” denildi

Mahkemeden anneyi sevindiren karar

Çocuk gelişim uzmanı A.K. eşinden boşandı. Çiftin 12 yaşındaki çocukları T.K.’nın velayeti annesine verildi. A.K. buna rağmen çocuğunu eski eşi alkol ve sigara bağımlısı olduğu gerekçesiyle yurt dışına götürdü. Çocuğunun velayetini alabilmek için Türkiye’de açtığı davayı kaybeden A.K., yurt dışına götürdüğü çocuğunun pasaportunun süresinin uzatılması talebiyle dava açtı. Ankara 4. Aile Mahkemesi davayı reddetti. Mahkeme kararının gerekçesinde, davacı babanın velayeti annesinde bulunan çocuğu hile yoluyla yurt dışına çıkardığı, 12 yaşındaki çocuğun anne şefkatine muhtaç olduğu ve çocuğun yurtdışında eğitim aldığı okulun iyi olmadığı ifade edildi. Türkiye’deki eğitim şartlarının çok daha iyi olduğu belirtilen kararda, davacı babanın davalı anne G.K., hakkındaki iddiaları ise gerçekçi bulunmadı.

Haberin Devamı

A.K.’nın avukatı Türkay Asma, “Çocuk uluslararası As Seeb Okulu’nda yıllık 52 bin 620 Türk lirası ücretine denk gelen paranın ödendiği bir okulda okutulmaktadır. Bu okulda dünyaca ünlü Cambridge müfredatı uygulanmaktadır. Bu üniversitede Cambridge IGCSE programları okulda takip edilmektedir. Okutulan kitapların çoğU bu üniversite ile Oxford Üniversitesi yayınlarıdır. internete girilseydi çocuğun gittiği okulun uluslararası 1. sınıf kalitede bir okul olduğu görülebilirdi” dedi.

‘Yasalara aykırı’

Çocuğun anne şefkatine ihtiyacı olduğu belirtilen kararı eleştiren Avukat Türkay Asma şunları söyledi: “Bu çocuk anne sevgisine asıl muhtaç olduğu 3 yaşından itibaren baba yanında. Şu an 12 yaşında ve babasıyla yaşamak istiyor. Çocuğun isteğine mahkemenin saygı duyması gerekir. Çocuğun gittiği okulu incelemeden eğitim hakkının engellemesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne ve anayasamıza aykırı.”

Haberin Devamı

Umman kabul etti Türkiye tanımadı

Umman’da çalışan, UNICEF’in Birleşmiş Milletler temsilciliğinde görevli baba A.K.’nin yurt dışında açtığı velayet davasında çocuğun babada kalması kararı çıktı. Ama Türkiye, Umman ile anlaşma olmadığı için kararı tanımadı. Pasaport süresinin uzatılma talebini önce kabul eden mahkeme, annenin itirazıyla geri çekti. Mahkeme kararında da babanın yasal olmayan yollarla çocuğu yurt dışına götürdüğü kaydedildi.

Yazarlar