Dünya Makedonya’da boykot yanlıları kazandı

Makedonya’da boykot yanlıları kazandı

02.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Makedonya’da boykot yanlıları kazandı

Makedonya’da, Yunanistan ile aralarındaki isim sorununu çözen anlaşmanın kabulüne ilişkin yapılan istişare referandumunda katılım yüzde 36,8 seviyesinde kaldı. Başta Cumhurbaşkanı Georgi İvanov olmak üzere milliyetçi grupların boykot ettiği referandumun başarılı olabilmesi için katılımın yüzde 50’nin üzerinde olması gerekiyordu. Açıklanan resmi olmayan ilk sonuçlara göre, Makedonya’nın adının “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” olarak değiştirilmesini öngören anlaşmanın kabulüne ilişkin referandumda sandığa gidenlerin yüzde 91,4’ü “evet”, yüzde 5,6’sı ise “hayır” oyu kullandı.

Haberin Devamı

NATO ve AB’den destek

Referandumundaki düşük katılıma rağmen çıkan sonuca, Avrupa Birliği (AB) ve NATO’dan gelen destek dikkati çekti. Sosyal medya hesabından mesaj paylaşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Referandum’daki ‘evet’ oyunu memnuniyetle karşılıyorum. Tüm siyasi lider ve partilere bu tarihi fırsatı değerlendirerek yapıcı ve sorumlu bir şekilde davranmaları için çağrıda bulunuyorum” ifadelerini kullandı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn da ortak yazılı açıklamalarında, Makedonya’da büyük çoğunluğun “evet” oyu kullanarak isim anlaşmasına ve AB üyeliğine destek verdiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Yüzde 50 gerekiyordu

Devlet Seçim Komisyonu Başkanı Oliver Derkovski ise, “Yasalara göre referandumun başarılı olduğunu ilan edebilmemiz için yüzde 50’nin bir fazlası katılım gerekiyor. Resmi olmayan sonuçlara göre, bu koşullardan birinin yerine getirilemediği ve referandumda karar alınamadığı çok açık” dedi.