Ekonomi ‘Makine ihracatı beş yılda ikiye katlanacak’

‘Makine ihracatı beş yılda ikiye katlanacak’

18.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) Başkanı Kutlu Karavelioğlu, hâlihazırda makine sektörünün ihracatının 17,1 milyar dolar olduğunu bunu beş yılda ikiye katlayacaklarını açıkladı.

‘Makine ihracatı beş yılda ikiye katlanacak’

Türkiye makine sektör büyüklüğünün 31,9 milyar dolar olduğunu söyleyen Karavelioğlu, 239 bin kişilik istihdam sağlandığını belirtti.

Haberin Devamı

Büyüme sürecek

Türkiye’nin, Çin’le birlikte makine ihracatını en çok artıran iki ülkeden biri olduğunu dile getiren Karavelioğlu, “Yıllık yüzde 15’lik büyüme hızımızı koruyarak 2023 yılında 34 milyar dolar seviyesine ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

‘Makine ihracatı beş yılda ikiye katlanacak’
2018 yılı toplam ihracatın içinde yüzde 10,1’lik payı bulunan makine sektöründe, ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 64’e yükseldiğini ifade eden Karavelioğlu, “Geçen yıl yaptığımız çalışmalarla ekonomideki dalgalanmaların olumsuz etkilerini en aza indirmeyi başardık. Teknolojimize güvenerek ithalatçı ülkelerin kur farkını fırsata çevirmesini engelledik ve birim fiyatlarımızı düşürmeden Türk makinelerin marka gücünü koruduk” diye konuştu.

Karavelioğlu, “Mevzuatta yapılacak iyileşme, makine imalatçılarının Ar-Ge yatırımlarını daha da artıracak. Dışa bağımlılığın azaltılmasına yönelik tedbirler, Türkiye’yi uluslararası pazarda daha rekabetçi ve güçlü kılacak” dedi.