Gündem Malcolm X kimdir?

Malcolm X kimdir?

17.05.2018 - 11:49 | Son Güncellenme:

Diğer adı El-Hacı Malik El-Şahbaz olan Malcolm X, 1925 yılında doğmuş ve 1965 yılında da hayata gözlerini yummuştur. Amerikalı Malcolm X, en etkili Afroamerikan lider olarak tarihe geçmiştir. Başlattığı mücadele ile tüm dünyada adından söz ettirmeyi başarmıştır. Etkili konuşmalarıyla insanlara tesir eden lider, hapishane yılları dâhil olmak üzere zor bir hayat geçirmiştir.

Malcolm X kimdir

Malcolm X, 19 Mayıs 1925 yılında Omaha’da (Nebraska) doğdu. Babası bir rahip olan Malcolm, ilk olarak babasının düşüncelerinden etkilenmiştir. Babası, Amerika Birleşik Devletleri’nde siyahilerin özgürlüğüne kavuşabileceğine inanmıyordu. Dört kardeşi beyazlar tarafından öldürüldükten sonra, babasının faili meçhul bir cinayete kurban gitmesiyle başka ailelerin yanına yerleştirildi. Babasının öldürülmesinden sonra, annesi akıl hastanesine yatırıldı. 13 yaşında ıslahevine yerleştirilen Malcolm X, burada Amerika’ya karşı düşüncelerini şekillendirdi.

Haberin Devamı

Okul hayatı

İlkokul yıllarında başarılı bir öğrenci olan lider, lisede de başarılı bir öğrenciydi ve liseyi sınıf birinciliğiyle bitirdi. Avukat olma hayalini taşıdığı yıllarda, öğretmeni; avukat olmasının siyahi olduğu için uygun olmadığını söyledi. Bunun üzerine üniversiteye gidemeyen X, küçük yaşlarda çalışmaya başladı. Bir süre sonra Harlem’e taşındı ve uyuşturucu, kumar gibi işlere bulaştı. 20 yaşında, hırsızlık suçundan tutuklandı ve 10 yıl hüküm giydi.

Hapishane yılları

Okuma açığını hapishane yıllarında kapatan Malcolm X, fikirlerini hapishane yıllarında keskinleştirdi. Hapishane için, üniversiteden sonra bir insanın düşünmesi için en iyi yer demiştir. Yedi yıllık hapishane hayatında Amerika Birleşik Devletleri’ne karşı nefreti git gide yükseldi ve onlarla aynı dine sahip olmak zoruna gitti. Bu dönemde Elijah Muhammed’le tanıştı ve onunla mektuplaşmaya başladı. Elijah Muhammed, beyazlardan ayrı kendilerine ait bir devlet kurmak için çalıştı. Elijah’ın kurduğu NOI (Nation of Islam) topluluğu, tanrının siyahi olduğunu iddia eder. Geleneksel İslam’ın tersine ırkçıdırlar. Topluluğun Harlem imamı olarak atandıktan sonra, hatiplik yeteneği ile birçok insanı bu topluluğa çekti. NOI’nin destekçileri 30.000’e yaklaştı. Malcolm’un yükselmesiyle birlikte Malcolm ile Elijah’ın araları açılmaya başladı. Elijah, onun hareketi militanlaştıracağından çekindi ama bu, topluluğun üyeleri tarafından onu daha da etkili hale getirdi.

Haberin Devamı

İslam anlayışı

Elijah ile ayrıldıktan sonra beyaz adamın bir şeytan olduğu görüşünden vazgeçen Malcolm hacca gitti. Müslüman ülkelerin diplomatlarıyla görüştü ve İslamiyet hakkında bilgisini arttırdı. Malcolm X, bu dönemden sonra El-Hacı Malik El-Şahbaz adını kullanmaya başladı. Amerika’ya döndükten sonra siyah beyaz kardeşliğini esas alan “ Muslim Mosque” teşkilatını kurdu. Bunun ardından evi kundaklanan Malcolm, bir konuşması sırasında vurularak öldürüldü. Cinayeti kimin işlediği hala bilinmemektedir ancak Elijah Muhammed ve CIA işbirliği ile gerçekleştirildiği iddia edildi. Malcolm X, toplumun farklı birçok kesimi tarafından saygıyla anılıyor. Hayatı bir filme konu olan X, Denzel Washington tarafından canlandırılmıştır.