Siyaset ‘Mali politikalardan zerre kadar sapma yok’

‘Mali politikalardan zerre kadar sapma yok’

24.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yıldırım, kurdaki dalgalanmayı değerlendirdiği konuşmasında “Türkiye serbest ekonomi uygulayan bir ülkedir. Dolayısıyla bu durumun değişmesi söz konusu değildir” dedi. Yıldırım, mali politikalarda sapma olmadığını vurguladı

‘Mali politikalardan zerre kadar sapma yok’

Başbakan Binali Yıldırım, iş dünyasına serbest piyasa güvencesi verdi. Yıldırım Merkez Bankası’nın faiz artırım kararını almasının hemen ardından katıldığı MÜSİAD iftarında kurdaki dalgalanmayı ve piyasalardaki söylentileri değerlendirdi. Yıldırım konuşmasında şunları söyledi:

Haberin Devamı

AKLA ZİYAN DEDİKODULAR: Türkiye serbest ekonomi uygulayan bir ülkedir. Dolayısıyla bu durumun değişmesi söz konusu değildir. Burada bugünlerde bakıyoruz birtakım tezviratlar var. Efendim sermayeye kontrol gelecek, kambiyo değişecek sabit kura geçilecek. Akla ziyan dedikodular almış başını gidiyor. Türkiye bunu hak etmiyor. Hükümet iş başındadır, konularına hakimdir, mali politikalarda zerre kadar sapma yoktur. Mali disiplinden sapma söz konusu değildir. Döviz kuru artınca biz ne yapacağız? İşinize devam edeceksiniz. O kuru kontrol altına alacak mekanizmalar bizdedir. Merkez Bankası’nın yaptığı yapacağı işler var, para politikalarıyla ilgili, finans sektörünün kararlarıyla ilgili merkez üzerine düşeni yapacak, onların görev alanı. Ayrıca biz de tabii piyasaları reel sektörü ihtiyaçlarını dikkate alarak ilave tedbirlerimizi almaya devam edeceğiz.

Haberin Devamı

HAZIMSIZLIK VAR: AB ile de, ABD ile de ilişkilerimizin mükemmel olduğunu söyleyemeyiz. Sorunların kaynağı da biz değiliz. Terör örgütlerine kol kanat gererseniz, 15 Temmuz darbesini yaptıranı baş üstünde ağırlarsanız, Türkiye’den dostluk beklemeyin. Türkiye dik durduğu için hazımsızlık var olay bundan ibaret. Yoksa ekonomik gerçeklik bakımından gelişmiş ülkelerin daha önünde bir Türkiye var. Ama Türkiye dünyaya entegre olmuş bir ülkedir. Hiç kimse Türkiye’nin kapılarını dünyaya kapatmasını beklemesin. Öyle kur sabitlenecekmiş, kambiyo sistemi değişecekmiş, akla ziyan dedikodular yayılıyor.

SANA NE FAYDASI OLACAK: Maalesef seçime giderken siyasi rakiplerimiz “dolar şu kadar oldu” diye neredeyse zil takıp oynamadığı kaldı. Dolar artacak da sana ne faydası olacak? İktidara talip oluyorsan doların geçici dalgalanmasından senin çıkar sağlaman vatanseverlik değildir. Vaktiyle bizi ölçüsüz vaatle suçlayanlar, şimdi endazeyi kaçırdılar.

'TEDBİRLERİ ALIYORUZ'

Yıldırım şöyle devam etti: “Şimdi hedef Türkiye’nin bu kazanımlarını ortadan kaldırmak. Ama yağma yok, karşınızdaki Recep Tayyip Erdoğan ve onun arkadaşları. Evelallah bugüne kadar nasıl püskürttükse bundan sonra da bu taaruzları püskürtürüz. Tedbirlerimizi alıyoruz rahat olun. 2018 ilk çeyrek büyümesi de yüzümüzü güldürecek. Bu kurdaki hareketlilik konusu geçicidir bir de konjonktüreldir. Bakın bir kaç ay içerisinde petrol fiyatı 80 dolara yaklaştı. Bir kaç ay içerisinde ABD faizi 3.40’a getirdi. Bunlar bizim lehimizde olan, kontrolümüzde olan gelişmeler değil. Bunların getirdiği bir olumsuzluk var. Ama onun dışındakiler de tamamen seçim ortamında piyasaları bozmaya yönelik teşebbüslerdir. Oturup bekleyeceğiz diyecek halimiz yok, Merkez Bankası üzerine düşeni yaptı, yapmaya devam edecek. Hükümet olar ak üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. İş aleminin, vatandaşlarımızın rahat olmasını istiyorum, dedikodulara itibar etmeyin. Bizden duymadığınız her şey tamamen tezvirattır, yalandır, iftiradır.”