Püf Noktası Masa başı çalışanlar için oturmanın zararlarını azaltmanın yolları

Masa başı çalışanlar için oturmanın zararlarını azaltmanın yolları

08.01.2018 - 16:52 | Son Güncellenme:

Masa başında çalışanların ya da uzun süre oturmak zorunda olanların yaşadığı sağlık problemleri için neler yapılabilir? Araştırmalara göre, masa başında uzun süre oturmak kronik kardiyovasküler hastalık, diyabet, kanser, obezite ve hatta erken ölümle ilişkili olabilir. Oturmakla ilgili sağlık sorunu oluşması riskini azaltmak için yapabileceğiniz çok basit yöntemleri açıklıyoruz.

Masa başı çalışanlar için oturmanın zararlarını azaltmanın yolları

10 dakikalık yürüyüş

Haberin Devamı

Missouri Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, uzun süre oturduğunuzda kan dolaşımı ve damar fonksiyonların bozulduğu keşfedildi. Aynı zamanda her gün sadece 10 dakika boyunca yürümek kan akışını ve damar fonksiyonunu geri kazandırıyor.

Bir gün içerisinde 10 dakika yürümek oldukça kolaydır. Asansör yerine merdiven kullanmak, arabanızı evinizden biraz daha uzağa park edip eve yürümek gibi alışkanlıklar 10 dakikalık yürüyüşü karşılayacaktır.

Sık sık ayağa kalkın

30 dakikalık oturup 5 dakika ayağa kalkmak kişilerde kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur. Uzun süre oturan kişilerde fizyolojik birçok olumsuzluk bulunur. Gün içerisinde kendinize düzenli molalar verin. Örneğin, telefonda konuşurken, bir doktorun ofisinde beklerken veya otobüsteyken ayakta kalmayı deneyin. İş yerinde dosyalarınıza bakmak için ayağa kalkın. Mesai arkadaşlarınıza e-mail ile soru sormak yerine yanına gidip sormayı tercih edin. Ayrıca yarım saatte bir ayağa kalkmanız için sizi uyaracak bir alarm kurabilirsiniz. Şunu da unutmamak gerekir ki uzun süre ayakta kalmak sağlığa zarar verebilir, bu dengeyi iyi tutarak ayakta kısa süre durun.

Haberin Devamı

Adımlarınızı takip edin

Bir adım ölçer almak gün boyunca ne kadar hareket ettiğinizin bilmek için mükemmel bir yol olacaktır. Nerede olduğunuzu ve hareketlerinizi ne kadar arttırmanız gerektiği hakkında size fikir verebilir. Adımlarınızı cep telefonunuzdaki uygulamalar sayesinde de öğrenebilirsiniz. Yaşınız ve mevcut vücut seviyenize bağlı olarak günde kaç adım atmanız gerektiği değişecektir. Her gün ortalama 5 bin adım atmalısınız, daha aktif bir yaşam için 10 bin adım atmayı deneyebilirsiniz.

Sağlıklı oturma pozisyonu

Oturuşunuz ile sağlığınızı iyileştirebilirsiniz. Sağlığınız için oturma pozisyonunuz önemlidir. Oturduğunuz yerin arkasına koyacağınız bir destekle dik şekilde oturarak omurgalarınızın doğru yerleşmesini sağlayın.

Merve Ağdağlı / PembeNar Özel

Yazarlar