Siyaset ‘Mavi Balina’ya Meclis el attı

‘Mavi Balina’ya Meclis el attı

25.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

.

‘Mavi Balina’ya Meclis el attı

TBMM Bilişim Teknolojileri Bağımlılığı Araştırma Komisyonu’nda dinlenen uzmanlar, oyun görünümlü kötü niyetli yazılımlar ve siber saldırıların, kişide adrenalin seviyesini artırarak merak ve korku oluşturduğu için bağımlılığa neden olduğuna dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı başkanlığında yapılan komisyon toplantısında, son zamanlarda Türkiye’de ölümlere neden olduğu belirtilen “Mavi Balina” oyunu ele alındı. Komisyonda bilgilendirme yapan Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Ruh Sağlığı Daire Başkanı Esra Alataş, çevrimiçi oyunların getirdiği risklerden bir tanesinin oyun görünümlü kötü niyetli yazılımlar ve siber saldırılar olduğunu ifade etti.

‘50 görev veriliyor’

Bu dönemde, “Mavi Balina”, “Mariam” ve “Momo” isimlerinin sıkça duyulduğunu aktaran Alataş, bu oyunların nasıl oynandığı ve insanları nasıl hedef aldığı konusunda bilgi verdi. Hedef seçilen kişilere herhangi bir sosyal medya ağı ya da WhatsApp’tan herhangi link olarak oyun teklifi gönderildiğini belirten Alataş, “Bu linke girildiğinde saldırı başlıyor. Oyunda kişiye çeşitli talimatlar veriliyor, 50 gün boyunca giderek korkunç hale gelen 50 görev veriliyor. Bu talimatlar kişinin psikolojisini bozma üstüne talimatlar. Görevler sırasında kişisel bilgiler ele geçirilerek bir müddet sonra tehdit ve şantaj yolu seçiliyor. Tehlikeli hale gelen görevlerin zorla yerine getirilmesi ise tehdit ve şantajla sağlanmakta. ‘Öl, nasıl olsa yeniden doğacaksın’ telkini ile sonlanmaktadır” dedi.

Haberin Devamı

‘Merak ve korku’

Türkiye Yeşilay Cemiyeti’nden Psikolog Fatihcan Öncü de “Mavi Balina”dan kurtulmak için Yeşilay Danışmanlık Merkezi’ne (YEDAM) gelen bir gencin durumunu anlattı. Gencin bu bağımlılıktan kurtulmak için bir poşet ilaç içtiğini söyleyen Öncü, üye olunan internet siteleri ve oyunlar üzerinden kişinin bütün bilgilerine ulaşabildiğini dile getirdi. Öncü, kendisine link gönderilenin de “Ben seçilmiş birisiyim. Herkesin girip de indiremeyeceği bir oyun bana gönderildi, ben özelim” algısı üzerinden oyuna başladığına dikkati çekti.