Dünya May AB’den resmen ‘erteleme’ talep etti

May AB’den resmen ‘erteleme’ talep etti

21.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

İngiltere Başbakanı Theresa May, Brexit sürecinin ertelenmesi için AB’ye bir mektup gönderdi. Ancak AB’nin bunu hangi şartlarda kabul edebileceği tartışmalı...

May AB’den resmen ‘erteleme’ talep etti

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkış süreci (Brexit) için resmi tarih yaklaşırken belirsizlik iyice arttı. İngiltere Başbakanı Theresa May, Avrupa Birliği’ne (AB) bir mektup yazarak, Brexit’in 29 Mart’tan 30 Haziran’a ertelenmesi konusundaki isteği iletirken, AB ve üye ülkeler, İngiltere’nin somut bir plan sunmasını bekliyor. May, mektubunda AB’ye, bu tarihin daha da uzatılmasını istemeyeceklerini bildirdi. İngiliz parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası’nda konuşan May, “Başbakan olarak Brexit’in 30 Haziran’dan daha öteye ertelemeye hazır değilim” dedi.

Haberin Devamı

Bununla birlikte AB Komisyonu’nun, erteleme talebini kabul etme konusunda farklı seçenekler üzerinde durduğu belirtiliyor. BBC’nin haberine göre bugün başlaması planlanan AB liderler zirvesi öncesinde gerçekleşen Avrupa Komisyonu haftalık toplantısında hazırlanan bilgilendirme notu, AB liderlerinin Brexit konusunda iki seçeneği olduğu ifade ediliyor. Brexit’in 23 Mayıs’a ötelenmesini sağlayacak bir teknik erteleme ya da bir yıldan daha uzun sürecek bir erteleme...

Reuters haber ajansı da, ele geçirdiği Komisyon’un notunda, “İngiltere’nin teklif ettiği herhangi bir erteleme en fazla 23 Mayıs’a kadar olmalı ya da Avrupa Parlamentosu seçimlerine İngiltere’nin katılımını da kapsayan çok daha uzun süreli bir ertelemeye gidilmeli. Ancak bu yolla AB kurumlarının işleyişini koruyabiliriz” ifadesini yer aldığını yazdı.

Haberin Devamı

Avrupa’nın beklentisi

Öte yandan Brexit’i uzatma talebinin incelenmesi beklenen bugünkü AB liderler zirvesinde, May’in de, erteleme nedenlerini anlatacağı kaydedildi. Nitekim Fransa hükümet sözcüsü Benjamin Griveaux, AB’nin ertelemeyi ancak May teminat sağladığı taktirde değerlendirebileceğini ifade etti. Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in sözcüsü ise, İngiltere’nin Brexit konusunda sonunda “açık bir talepte” bulunmasından memnuniyet duyduklarını, somut plan sunulmasını beklediklerini dile getirdi.
AB Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier ise, May’in Brexit’i ertelenme mektubu öncesinde, “Açık bir plan olmadan belirsizliği uzatmanın AB için hem ekonomik hem de siyasi maliyeti olacağı” değerlendirmesinde bulundu. Barnier, “Herkes anlaşmasız ayrılık senaryosuna karşı hazırlıklarını tamamlamalı. AB tarafı bu ihtimale karşı hazır. İngiltere’nin somut bir plan ortaya koyması gerekir. İngiltere gelecekteki ilişkileri belirleyecek siyasi deklarasyon üzerinde çalışmak için mi zaman istiyor?” ifadeleri kullanıldı.

Bu arada İngiltere’de yapılan son ankete göre, halkın yüzde 90’ı Başbakan May’in parlamentoda iki kez reddedilen Brexit anlaşmasıyla daha fazla zaman kaybedilmemesini istiyor. Ankete göre, İngiliz halkının yüzde 52’si Brexit tarihinin ertelenmesine destek verirken, sadece yüzde 35’i İngiltere’nin AB’den 29 Mart’ta ayrılmasını istiyor.