Dünya May’in koltuğu tehlikede

May’in koltuğu tehlikede

25.03.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Brexit sürecinde tıkanıklık devam ederken, İngiltere Başbakanı Theresa May’e karşı bir “devirme” hazırlığı yapıldığı öne sürülüyor. İngiliz basınında çıkan haberlere göre May’in gitmesi halinde Muhafazakarlar, Brexit anlaşmasına tam destek verecek

May’in koltuğu tehlikede

Brexit sürecine çözüm arayan İngiltere’de bu kez de siyasi kriz ortaya çıktı. İngiliz basınında çıkan haberlere göre bir grup kabine üyesi, Brexit anlaşmasının parlamentoda kabul edilmesi karşılığında Başbakan Theresa May’in istifa etmesi ya da istifa için somut bir tarih vermesi gerektiğini savunuyor.

Haberin Devamı

İngiliz basınında çıkan ve hükümete yakın çevrelerine dayandırılan haberlere göre, bir grup kabine üyesi May’e karşı harekete geçmeye hazırlanıyor. Başbakan May’a karşı kapsamlı bir “darbe”nin hazırlandığını savunan İngiliz basını, Başbakan Yardımcısı David Lidington’ın, “geçici başbakan adayları” arasında yer aldığı öne sürülüyor. “Sunday Times” gazetesi, Lidington’ın Brexit süreci için yeni bir yol haritası çıkarmasının planlandığını kaydederken, yeni başbakanın ise sonbaharda seçilebileceğini yazdı. Bununla birlikte May’in istifaya yanaşmaması durumunda bakanların Başbakan’ı, görevlerinden istifa etmekle tehdit edeceği kaydediliyor. “Daily Mail” ise, olası başbakan adayları arasında Çevre Bakanı Michael Gove’un da bulunduğu yazdı.

Haberin Devamı

‘Emin olalım’

BBC’ye konuşan iktidardaki Muhafazakâr Partili bazı milletvekilleri de, Avrupa Birliği (AB) ile müzakerelerin bir sonraki sürecinde Başbakan May’in bulunmayacağından emin olmaları halinde parlamentoda Brexit anlaşmasını destekleyebileceklerini söyledi.

May’in koltuğu tehlikede

May, geçtiğimiz hafta Brexit’in ertelenmesi talebiyle Brüksel’de AB liderleri ile görüşmüş, kendisinin daha önce iki kez parlamentoya getirdiği anlaşmanın İngiltere Parlamentosu’nda üçüncü defa oylanacağını söylemişti. Ancak May, bir yandan da anlaşmanın oylanması için yeterli çoğunluğa sahip olamayacakları ihtimali bulunduğunu da dile getirmişti.

5 milyon imza

Öte yandan İngiliz hükümetine, Avrupa Birliği’nden ayrılma (Brexit) sürecini iptal etmesi çağrısı yapan dilekçedeki imza sayısı 5 milyonu aştı. İngiliz Parlamentosu’nun internet sitesinde imzaya açılan dilekçeye destek artıyor. Hükümete, Brexit sürecinin iptal edilmesi çağrısında bulunulan dilekçedeki imza sayısı bir haftada 5 milyonu geçti. İngiltere’de Parlamento’ya sunulan dilekçelerin 10 bin imzaya ulaşması halinde hükümet talebe yanıt vermek zorunda. İmza 100 bini geçerse, dilekçedeki talep Parlamento’da tartışılıyor.