Siyaset Meclis 29’uncu başkanı seçiyor

Meclis 29’uncu başkanı seçiyor

24.02.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

TBMM Genel Kurulu, bugün 29. başkanını seçecek. AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım’ın istifasıyla boşalan Meclis Başkanlığı için yapılacak seçime, AK Parti, CHP, HDP ve İYİ Parti’den dört aday katılacak. Aday çıkarmayan MHP ise, kamuoyuna daha önce deklare ettiği şekilde ittifak ortağının adayını destekleyecek.

Meclis 29’uncu başkanı seçiyor

Dört tur üzerinden yapılan seçimlerde AK Partili aday Mustafa Şentop’un salt çoğunluğun (301) yeterli olacağı üçüncü turda başkan seçilmesi bekleniyor. Yıldırım, Türkiye Cumhuriyeti’nin son başbakanı olarak girdiği 24 Haziran seçiminin ardından, 12 Temmuz’da Genel Kurul’da yapılan seçimde üçüncü turda 335 oy alarak, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk, TBMM’nin ise 28. başkanı olmuştu.

Haberin Devamı

5 günlük süre bitti

Yaklaşık 7 ay üstlendiği Meclis Başkanlığı görevinden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olduğu için 18 Şubat’ta istifa eden Yıldırım’ın kararının 19 Şubat’ta Genel Kurul’da okunmasıyla birlikte 10 gün içinde tamamlanması gereken Meclis Başkanlığı seçimi süreci başlamıştı.

En yaşlı TBMM Başkanvekili olarak MHP’li Celal Adan’ın Geçici Başkanlık görevini üstlendiği bu süreçte, 5 günlük adaylık başvuru süresi dün gece saat 24.00 itibarıyla tamamlandı. Partilerin uzlaşmasıyla alınan karar uyarınca da Meclis Genel Kurulu, bugün saat 12.00’de başkan seçimi özel gündemiyle toplanarak Meclis’in 29. başkanını belirleyecek.

Anayasa uyarınca Genel Kurul’da dört tur üzerinden gerçekleştirilen Meclis Başkanlığı seçimi gizli oyla yapılacak. Başkan seçilebilmek için ilk iki tur oylamada üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu yani en az 400 oy, üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu yani en az 301 oy aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki adayın katılacağı dördüncü oylama gerçekleştirilecek. Dördüncü oylamada en fazla oy alan aday başkan seçilmiş olacak. Yeterli oy çoğunluğu sağlanana kadar peş peşe gerçekleştirilecek seçim turlarında, oylar kura yöntemiyle belirlenen 5 kişilik bir tasnif komisyonunca açılıp, sayılacak.

Haberin Devamı

17 ay görev yapacak

TBMM Başkanvekili ve AK Parti Tekirdağ Milletvekili Şentop, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü, İYİ Parti Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz’in aday olduğu seçimlerin, AK Parti ve MHP oylarının 301 oy barajının aşılmasına yeteceği 3. turda tamamlanması ve Şentop’un Meclis Başkanlığı’na oturması bekleniyor. Mevzuat uyarınca Meclis Başkanlığı için bir yasa 5 yıllık bir yasama döneminde iki seçim yapılıyor. İlk seçilen iki, ikinci devre seçilen ise 3 yıl görev yapıyor. Bu nedenle Şentop, Yıldırım’ın kalan 17 aylık süresini tamamlayacak.

TBMM seçim tatiline giriyor

Meclis Başkanı seçiminin tamamlanmasının ardından, alınan karar uyarınca Genel Kurul, 26-28 Şubat ve 5-7 Mart arasında toplanmayacak. 12 Mart’tan itibaren de seçimden sonra toplanmak üzere 15 gün çalışmalarına ara verecek.