Mehmet Can Kömürcü / Milliyet Tatil Editörü

Mehmet Can Kömürcü / Milliyet Tatil Editörü

mehmetcankomurcu@gmail.com

Tüm Yazıları

Girit'in başkenti Kandiye'de (Heraklion) kaldığım süre boyunca yakın yerlerdeki doğal güzellikleri ve tarihi alanları günübirlik turlarla görme fırsatım oldu.

Girit'e gelmeden önce Girit'te Balos Lagoon ve Elafonissi plajlarının ününü duymuştum. Kandiye'de (Heraklion) ana cadde üzerindeki seyahat acentelerine tek tek girerek günübirlik Balos Lagoon ve Elafonissi turlarını sorarak fiyat aldım. Mayıs ayında gittiğim için Elafonissi turu bulamadım çünkü Elafonissi plajına en yakın yer Hanya (Chania) kenti Elafonissi plajına giden yol oldukça engebeliymiş.

Haberin Devamı

Yunanistan Girit Rehberi: Gramvousa Balos Lagoon

Bunun yerine yalnızca Balos Lagoon ve daha önce adını hiç duymadığım Gramvousa Adası turunu önerdiler. Seyahat acenteleri bu tur için 35 ila 55 Euro arasında değişen fiyatlar söylüyor. Bu sebeple her bir acenteye tek tek fiyat sormanızı öneriyorum.

Ertesi gün sabahın çok erken saatlerinde Kandiye sahil hattından Gramvousa Balos Lagoon turu için tur otobüsüme biniyorum. Tur otobüsleri tura katılan ziyaretçileri 2 noktadan alıyor.

Yunanistan Girit Rehberi: Gramvousa Balos Lagoon

Yaklaşık 2.5 saat süren otobüs yolculuğumda zirvelerinde kar olan çorak dağlar gözüme ilişiyor. 2.5 saatin sonunda Gramvousa Balos Lagoon turu için hepimizi Hanya (Chania) yakınlarında bir limanda vapura aktarıyorlar.

Başka tur otobüsleri de yolcularını getirdikten sonra Gramvousa Balos Lagoon turumuz en nihayetinde başlıyor.

Yunanistan Girit Rehberi: Gramvousa Balos Lagoon

1 ila 1.5 saatin ardından Gramvousa Adası'na yanaşıyoruz. Gramvousa aslında küçücük ve üzerinde yalnızca 1 kişinin yaşadığı terk edilmiş bir ada. Gramvousa Osmanlı'ya karşı savunma amaçlı Venedikliler tarafından 1500'lü yılların sonunda kale inşa edilen bir gözetleme adası. 1645 - 1669 yılları arası süren Girit Savaşı'nda Gramvousa Venedikliler'in hükümdarlığında kalmış ve 16 Eylül 1669 tarihinde Osmanlı ve Venedikliler arasında imzalanan anlaşmada Gramvousa Adası Venedikliler'e bırakılmış.

Yunanistan Girit Rehberi: Gramvousa Balos Lagoon

Osmanlı ve Venedik arasındaki Mora Savaşı sürerken 6 Aralık 1691 tarihinde Napolili Kaptan de la Giocca Gramvousa Adası'nı Osmanlılar'a rüşvet karşılığı teslim etmiş ve hayatının geri kalanını İstanbul'da geçirmiş. Gramvousa Osmanlılar'a verildikten kısa bir süre sonra Giritli isyancılar Gramvousa Adası'nı Osmanlı'dan geri almış.

Haberin Devamı

Yunanistan Girit Rehberi: Gramvousa Balos Lagoon

Günümüzde Gramvousa Adası'nın en tepesinde tarihi kalenin kalıntıları yer alıyor. Gramvousa Adası'nın zirvesi tarihi kalenin kalıntılarının yanı sıra eşsiz bir deniz ve Balos Lagoon manzarası sunuyor.

Gramvousa turu bittikten sonra tekrar vapura geri dönüyoruz ve yaklaşık 30 dakika sonra Balos Lagoon plajına varıyoruz. Balos Lagoon oldukça sığ ve kapalı bir plaj olduğu için küçük teknelere aktarma yaparak ulaşılabiliyor. Balos Lagoon ve çevresinde bir tesis bulunmuyor. Güneş vurduğu zaman gerçekten Maldivler etkisi yaratan bembeyaz kum masmavi deniz görünümü oluşuyor.

Yunanistan Girit Rehberi: Gramvousa Balos Lagoon

Balos Lagoon bir tepenin denize set çekerek oluşturduğu göl şeklinde bir lagün. Tepenin çektiği set sayesinde Balos Lagoon sert dalgalardan korunuyor ve sert dalgaların sürekli dövdüğü kayalar bembeyaz ve pembe kumu oluşturuyor. Balos Lagoon içerisindeki su çok sığ olduğu için oldukça sıcak. Balos Lagoon ayrıca Avrupa'nın Maldivler'i olarak da biliniyor.

Haberin Devamı

Yunanistan Girit Rehberi: Gramvousa Balos Lagoon

Fakat yine de Balos Lagoon ve çevresine fotoğraflara kanarak büyük ümitlerle gelmemek gerekiyor. Balos Lagoon ve çevresinin fotoğraflarda görülen hali beni oldukça etkilemiş gerçeğini görünce biraz hayal kırıklığı yaşadığımı söyleyebilirim.

Yunanistan Girit Rehberi: Gramvousa Balos Lagoon

Vapura geri dönmek isteyenler için tekneler sürekli çalışıyor. Gramvousa Balos Lagoon turum böylece sona eriyor.

Size tavsiyem Gramvousa Balos Lagoon turu için Mayıs ayını değil Haziran ve Ağustos arası dönemi tercih etmeniz. Ben 19 Mayıs 2015 tarihinde gittim ve o gün hava aniden soğudu ve baya üşüdüm. Ayrıca yanınıza bisküvi vb. şeyler götürmenizde fayda var çünkü tüm tur toplamda 15 saat kadar sürüyor.

Bir sonraki Girit yazımda görüşmek dileğiyle...

Mehmet Can Kömürcü

Instagram.com/mehmetcankmrc

Yunanistan Girit Rehberi Kandiye (Heraklion) yazısını okumak için tıklayın

Yunanistan Girit Rehberi Sitia Vai Palm Beach yazısını okumak için tıklayın