Meme Estetiğinde Dikleştirme

Meme estetiği denildiği zaman ilk akla gelen magazin sayfalarından da sıkça aklımızda kalan meme büyütme estetiğidir. Oysa bu sadece bir ön yargıdır. Meme estetiği operasyonları meme büyütme, meme küçültme ve meme dikleştirme operasyonu olmak üzere 3 farklı şekilde yapılır.

‘Mastopeksi’ olarak adlandırılan, genel olarak bilinen ismiyle ‘meme dikleştirme’ operasyonları kişinin meme boyutlarına dokunmadan görünümü değiştirmek için yapılan estetik ameliyatlardır.

Meme Dikleştirme Estetiği Kimler İçin Uygundur?

Haberin Devamı

Memede sarkma meydana gelmesinin pek çok farklı nedeni olabilir. Ani kilo değişimi, doğum yapmak, emzirmek, meme dokusunu tutan kasların zamanla yıpranması ya da genetik faktörler nedeniyle hızlı gevşemesi meme dikleştirme operasyonuna ihtiyaç duyulmasının bazı sebepleridir.

Hastalar ne kadar dikkat ederse etsin zamanın etkisine bağlı olarak da memede sarkmalar meydana gelebilir. Meme sarkması, kötü bir görüntü oluşturduğu için de kişinin sosyal hayatını, cinsel yaşamını ve psikolojisini olumsuz bir şekilde etkiler.

Bu tür sorunları olan kişilerde meme dikleştirme yani ‘mastopeksi’ uygulaması kişinin eski görüntüsünü ve özgüvenini yerine getirir.

Meme Dikleştirme Operasyonu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Meme dikleştirme operasyonları genel anestezi altında yapılan ve ortalama olarak iki-üç saat süren operasyonlardır. Meme dikleştirmede eğer meme boyutu yeterli ise sadece meme dokusunun ve meme başının normal olması gereken yere taşınması şeklinde bir ameliyat planlanır.

Sarkma sonucunda oluşan fazla deri alınır ve meme başı yeri olması gereken yere taşınır. Eğer memede hem sarkma hem de volüm kaybı varsa yani memenin boyutu yetersiz ise bu durumda meme dokusu ve meme başı normal yerine taşınırken memenin boyutunu artırmak için de bir silikon protez kullanılması şeklinde bir ameliyat yapılır.

Yani hem memedeki sarkan deri ve doku toplanmış olur hem de memenin boyutu yani volümü olması gereken ideal ölçülere getirilir. Ameliyat sonrası iz kalabilir ancak bu izler zamanla belirsizleşir.

Haberin Devamı

Operasyon sonrasında iyileşme süreci konforludur. Operasyondan sonra bir gece hastanede gözetim altında kalınması gerekir. Dikleştirme ameliyatları sonrasında özel bir sporcu sütyeni giydirilir, bu sütyenin altı-sekiz hafta boyunca kullanılması önerilir. Ameliyat sonrası cerrah tarafından gösterilen masajın uygulanması önemlidir.

Kişi dört-beş gün sonra rahatlıkla iş hayatına dönebilir. İki-üç hafta sonra tempolu yürüyüş gibi sporlar, altı–sekiz hafta sonra pilates yoga efor gerektiren sporlar yapabilir. Bununla birlikte 3 aydan sonra kol ve göğüs kaslarını çalıştıracak sporlara izin verilir.

Prof. Dr. Şükrü Yazar

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı

www.drsukruyazar.com

Instagram: @drsukruyazar

Facebook: @drsukruyazar

YouTube - Prof. Dr. Şükrü Yazar