Ekonomi Merkez'den kritik faiz hamlesi geldi

Merkez'den kritik faiz hamlesi geldi

24.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Doların dün 4.92 TL’yi görmesinin ardından sessizliğini bozan Merkez Bankası geç likidite penceresi borç verme faizini yüzde 13.50’den 16.50’ye yükseltti. Dolar 4.55’e kadar indi

Merkezden kritik faiz hamlesi geldi

Merkez Bankası son günlerde dolar/TL’deki hızlı değer kaybının ardından Para Politikası Kurulu’nu (PPK) olağanüstü toplayarak geç likidite penceresi borç verme faiz oranını 300 baz puan artışla yüzde 16.5’e yükseltti. Bankanın piyasada izlenen en önemli faiz oranını artırmasıyla TL sert değer kazandı.

Haberin Devamı

Doların dün öğlen 4.92 TL’yi görmesinin ardından Merkez Bankası akşam saatlerinde, “Para Politikası Kurulu yakın dönem gelişmelerini değerlendirmek üzere toplanmıştır” açıklamasını yaptı.

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya başkanlığında toplanan PPK, geç likidite penceresi faiz oranını (GLP) yüzde 13.5’ten yüzde 16.50’ye yükseltti. Kısa vadeli diğer faiz oranlarında ise bir değişikliğe gidilmezken bir haftalık repo faizi yüzde 8’de, gecelik faiz oranlarından marjinal fonlama oranı yüzde 9.25’te, borçlanma faiz oranı yüzde 7.25 düzeyinde sabit tutuldu.

Sıkı duruş sürecek

Bu son adımla bankanın 2017 yılı başından beri yaptığı sıkılaştırma 825 baz puana ulaşmış oluyor. Dün en yüksek 4.92 seviyesini test eden dolar/TL, faiz kararı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in açıklamalarının da etkisiyle günün en düşük seviyesi olan 4.55’e kadar geriledi. Dolar/TL daha sonra 4.6240 seviyesinde işlem gördü.

Haberin Devamı

PPK açıklamasında Merkez Bankası’nın fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edeceği de belirtildi.

Metinde, “Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir” görüşü de yer aldı.