Gündem Mersin’in gülen yüzü yatırımlarla ortaya çıktı

Mersin’in gülen yüzü yatırımlarla ortaya çıktı

22.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Mersin’in gerçekleştirilen projelerle yıldızı parlayan bir dünya kenti olma yolunda ilerlediğini belirten Başkan Burhanettin Kocamaz, “Mersin kent merkezini, tarihi dokusuna zarar vermeden, modern dokunuşlarla ilimize yakışır bir görünüme kavuşturduk” dedi.

Mersin’in gülen yüzü yatırımlarla ortaya çıktı

Spordan eğitime, ulaşımdan üretime vatandaşların yaşam standartlarını kolaylaştırmak için 7/24 çalıştıklarını belirten Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, kentte gerçekleştirilen yatırımları Milliyet’e değerlendirdi.

Haberin Devamı

- Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin yapmış olduğu kalite çalışmalarından biraz bahseder misiniz?

Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak, mükemmellik yolculuğunda MESKİ’de 5, Büyükşehir’de 4 yıldıza ulaştık. Kalite yolculuğumuza KalDer kuruluşu ile 2014 yılında ‘İyi Niyet Bildirgesi’ni imzalayarak başladık. 2015 yılında düzenlenen 24. Kalite Kongresi’nde ‘Mükemmellikte Kararlılık Belgesi’ni’ alarak kalite yolculuğundaki kararlılığımızı ortaya koyduk. Ayrıca Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı olarak şahsım KalDer Mükemmellik Elçisi Ödülü ile taltif edildi. 2015 yılında ilimizde ilk kez ‘Mersin’e Kalite Yakışır’ sloganı ile 1. Mersin Kalite Sempozyumu’nu düzenledik. 2017 yılında düzenlenen 26. Kalite Kongresi’nde Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak EFQM Mükemmellikte Yetkinlik 4 Yıldız, MESKİ ise EFQM Mükemmellikte Yetkinlik 5 Yıldız belgelerini alarak Mükemmellikte Süreklilik belgesine doğru dev bir adım daha attık.

Haberin Devamı

Bekleme süresi azaldı

- Mersin trafiğini rahatlatmak adına yaptığınız çalışmalar neler?

Mersin’in en büyük problemlerinden biri olan trafik sorununu çözmek için yoğun bir çalışma yürütüyoruz. İlk olarak halkımızın şehir merkezinde daha rahat, güvenli ve konforlu ulaşım yapabilmesi için şehir trafiğinin en yoğun olduğu Tulumba Kavşağı Bat-Çık projesini 13 milyon TL proje maliyeti ile vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. 19 milyon TL proje maliyeti ile Mersin’e kazandırdığımız ikinci katlı kavşak projemiz olan Demokrasi Kavşağı’nı hizmete açtık. Son olarak Mersin’in üçüncü büyük bat-çık projesi olan Egemenlik Katlı Kavşağı’nı 23 Nisan’da açtık. Hüseyin Okan Merzeci-Üniversite Kavşağı ile vatandaşların trafikte bekleme süresi azalırken, yakıttan tasarruf sağlandı. Emisyon kazancı ile hem Mersin ekonomisine hem de ülke ekonomisine katkı sağlandı. 30 Mart 2019 tarihine kadar 2 katlı kavşak projesini daha hayata geçireceğimizin müjdesini vermek istiyorum.

Mersin’in gülen yüzü yatırımlarla ortaya çıktı

- Kırsalda asfalt dökülmemiş yol bırakmadınız. Yaptığınız çalışmalardan biraz bahseder misiniz?

Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak yollarımızı artık daha güvenli hale getirdik. Büyükşehir Belediyemizin yol saha ekipleri yeni asfaltlanmış, işaretleri kaybolmuş ya da kaybolmak üzere olan yollara gerekli işaretleri çizerek trafik akışını kontrollü ve güvenilir hale getiriyorlar. Şehir trafiğindeki hız ihlallerini önlemek için belirlenen yerlere kasisler yerleştiriyorlar. Mersin’de 4 yılda toplamda yaklaşık 5.206 km asfalt döktük. Ulaşımı kolaylaştırmak için yeni yollar açtık kent merkezinde ve ilçelerimizde açtığımız yeni yollarla alternatif güzergâhlar oluşturduk. 4 yılda 4 merkez ilçemizde 54.82 km yol açarak halkımıza ulaşımda büyük kolaylık sağladık.

Haberin Devamı

Tarih ortaya çıkarıldı

- Kent estetiği alanında yapılan çalışmalar neler?

Estetik dokunuşlarla şehrimizin gülen yüzünü ortaya çıkardık. Mersin kent merkezini, tarihi dokusuna zarar vermeden, modern dokunuşlarla ilimize yakışır bir görünüme kavuşturduk. Geçmiş hatıraları modern çizgilerle geleceğe taşıdık, tarihe hayat verdik. Proje kapsamında Yoğurt Pazarı, Taş Bina çevresi, Ulu Cami Meydanı, Atatürk Caddesi, Silifke Caddesi ve bu caddelere bağlanan ara sokakları yeniledik. Atatürk Evi çevresini düzenleyerek, yapının tarihi değerini bütün ihtişamıyla ortaya çıkardık. Akdeniz ilçemizdeki Atatürk Parkı içerisinde yer alan, 3 Ocak Atatürk Meydanı’na yeni bir kullanım ve fonksiyon kazandırdık. Hizmete açtığımız meydanın merkezinde Toros dağlarını işaret eden Atatürk heykeli bulunuyor. Meydanda bulunan 24 metre yüksekliğindeki saat kulesinin gövdesi de, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1.050 adet fotoğrafı ile kaplandı. Saat kulesinde, Atatürk’ün ‘Mersinliler, Mersin’e sahip çıkınız!’ gibi sözleri yer alıyor. Kahraman Türk kadınının simgesi Adile Hala’yı Tarsus’ta ölümsüzleştirdik. Afrin Şehitleri anısına yaptırdığımız anıt, ülkemizin bölünmez bütünlüğünün simgesi olarak kalacak.

Haberin Devamı

Mersin’in gülen yüzü yatırımlarla ortaya çıktı

Başkan Burhanettin Kocamaz, projelerini Milliyet’e anlattı.

Kadın çiftçilere sertifikalı eğitim

- Çiftçilere ve üreticilere verdiğiniz destekler neler?

Büyükşehir Belediyesi olarak tarıma ve üreticimize yaptığımız yatırımlarla bölge tarımına katma değer sağladık. Yerel yönetimler bazında Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek Gülnar Soğuk Hava Deposu’nu hizmete açtık. Depolama sorunları nedeniyle ürününü daha dalındayken düşük fiyata satmak zorunda kalan üreticilerimizin üzerindeki tüccar baskısını azalttık, çiftçilerimiz için önemli bir katma değer oluşturduk. Doğru tarım uygulamaları ile tarımın başkenti haline gelebilecek olan ilimizin 202 mahallesindeki sulama sahalarını tespit ederek Sulama Kooperatifleri kurulmasını sağladık.

Haberin Devamı

Mersin’in gülen yüzü yatırımlarla ortaya çıktı

Zeytin-Yaprak Salamura Tesisimizde geleneksel salamura üretimi yapılacak. Bölge ekonomisine katkı sağlayacak tesis aynı zamanda bölgedeki işsiz kadınlara istihdam alanı oluşturacak. Çiftçilerimize yüzde 50 hibeli zeytin fidanı dağıttık. Erdemli ilçemizin Üzümlü mahallesindeki çiftçilerimize Örnek Kivi Bahçesi Telli Terbiye Sistemi kurarak teslim ettik. ‘Kıl Çadırına Güneş Doğuyor’ Projesini başlattık. Binlerce yıllık Oğuz Ata geleneğini sürdüren Mersinimizin sembolü Sarıkeçili Yörüklerimiz için çeşitli noktalara güneş paneli kurarak Yörük ateşinin ilelebet yanması için destek olduk. Sertifikalı eğitim verdiğimiz 80 kadın üreticimize, 360 adet arı kovanı ve arıcılık malzemelerinden oluşan setler dağıttık.

Mersin’in gülen yüzü yatırımlarla ortaya çıktı

‘Sporda marka şehir olduk’

- Ulusal ve uluslararası düzeyde çok büyük sportif faaliyetlere imza attınız. Gerçekleştirdiğiniz sportif faaliyetlerden bahseder misiniz?

Mersin’i spor kenti yapmaya kararlıyız. 3 yıldır düzenlediğimiz Uluslararası Mersin Maratonu’nu dünyada 56’ncı, Avrupa’da 26’ncı sıraya taşıdık. İlkini 2015 yılında düzenlediğimiz maratonu, 2016’da 15 Temmuz Şehitleri Anısına koşarak tek yürek olduk. 2017’de 52 bin kişinin katılım gösterdiği maratonumuzun Altın Kategoriye girmesi yolunda önemli bir adım attık. Mersin’in marka kimliğinde önemli bir yer tutan Tour Of Mersin’i kentimize kazandırdık. Bu yıl 13 ilçeyi kapsayan parkurla sporcularımız 567 km pedal çevirdi. Ata sporumuz olan güreşi desteklemek amacıyla, Zafer Haftası kutlamaları kapsamında her yıl birçok ilçemizde Geleneksel Karakucak Güreşleri düzenliyoruz. 4 yıl boyunca bir çok ulusal ve uluslararası spor etkinliği gerçekleştirdik. Göreve geldiğimiz günden bu yana Mersin’i sporda marka şehir yapmak için çalıştık. Bu kapsamda toplamda 57 ulusal ve uluslararası etkinlik düzenledik, 12 spor projesini hayata geçirdik, 4 etkinliğe destek verdik.

Mersin’in gülen yüzü yatırımlarla ortaya çıktı

Mersin’in gülen yüzü yatırımlarla ortaya çıktı

‘Daha temiz bir Mersin için’

- Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Denizcilik Hizmetleri ve Denetleme Şube Müdürlüğü bünyesine kazandırılan 3 yeni aracınızdan bahseder misiniz?

Göreve geldiğimiz günden bu yana Büyükşehir Belediyesi olarak MESKİ ile birlikte 1400’ün üzerinde aracı Mersin’e kazandırdık. Aklınıza gelebilecek her konu ve her dairemiz için gerekli bütün araçları temin etmeye gayret ediyoruz. Denizcilik hizmetlerinde kullanılmak üzere aldığımız üç aracımızın görevi denizimizi temizlemek onun için özellikle Mersin’in en temiz havasına sahip yaylalarımızın ismini verdik. Bizler, Büyükşehir Belediyesi olarak daha temiz bir Mersin anlayışı ile hizmet ediyoruz. Gözne İsimli Deniz Denetim Teknesi, Namrun isimli Yüksek Hızlı Acil Müdahale Botu ve Abanoz isimli Deniz Temizleme Teknesi yani deniz süpürgesi, Mersin’in denizini temizlemek üzere Mersinlilerin hizmetine sunuldu.

Mersin’in gülen yüzü yatırımlarla ortaya çıktı

‘Helikopter sözünü tuttuk’

- Mersinli vatandaşlara verdiğiniz helikopter sözünüzü tuttunuz ve Mersin’i ilk helikopterine kavuşturdunuz. Neler söylemek istersiniz?

Sağlıktan ulaşıma, deniz denetiminden arama kurtarmaya kadar pek çok alanda kullanılmak üzere alınan helikopterin ilk resmi uçuşunu geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdik. MBB 1 ismi verilen helikopter, Türkiye’de Büyükşehir Belediyesi envanterine kayıtlı olarak alınan ilk helikopter olma özelliğini taşıyor. Helikopter ile ilk resmi uçuşumuzu Tarsus’tan Gülnar’a gerçekleştirdik. Helikopter ile orman yangınları, doğal afetler, su havzalarının kontrolü, sağlık, arama kurtarma, ulaşım, yüksek bina yangınları, deniz kirliliği denetimi, başta yüksek yapılar, gökdelenler olmak üzere kent içinde trafikte veya başka bir konumda ortaya çıkacak sorunlara anında müdahale edilebilecek. 2 pilot ve 6 yolcu kapasiteli helikopter, saatte 250 kilometre hız yapabiliyor.

Mersin’in gülen yüzü yatırımlarla ortaya çıktı