Gündem Metruk binada yangın faciası

Metruk binada yangın faciası

30.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Ankara’da İskitler Ata Sanayisi’ndeki metruk binada çıkan yangında kağıt toplayıcısı 5 Afgan öldü, 12 kişi yaralandı. Binada 16 kişinin kaldığı, ölenlerin ikamet kayıtlarının olmadığı öğrenildi

Metruk binada yangın faciası

Ankara Altındağ’da İskitler Ata Sanayisi’ndeki metruk binada dün sabah yangın çıktı. Yangında kağıt toplayıcısı 5 Afgan öldü, 12 kişi yaralandı. Yanan binada 16 kişinin kaldığı öğrenildi. Mahalle muhtarı, ölen Afganların mahallede ikamet kayıtlarının bulunmadığını kaydetti. Afgan kağıt toplayıcılarının kaldığı üç katlı metruk binada yangın çıkması üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi, UMKE personeli ve ambulans sevk edildi. Binada kalanlardan bazıları, alevlerin sardığı binadan atlayarak canını kurtarmaya çalıştı. Yangında kağıt toplayıcısı 5 Afgan hayatını kaybederken, 12 kişi de yaralandı. Yaralılardan birinin yangın sırasında üst kattan atladığı belirtildi. Yangında ölenlerin kimlik tespit çalışmaları sürerken, hastaneye kaldırılanlardan 6’sının Rıdvan Ç., Seyfi D., Ahmet M., Molla Muhammed V., Huday N. ve Zümrüt Ç. olduğu belirlendi. Bu yaralılardan dördünün Türk olduğu belirtildi.

Kaçak elektrik

Yanan bina kullanılamaz hale geldi. Ekipler, yangının kaçak elektrik kullanımından kaynaklandığı iddiasını araştırıyor. Yanan binanın alt katında toplanan kağıt ve plastiklerin depolandığı, üst katta ise konaklandığı ve binada 16 kişinin yaşadığı ileri sürüldü. Alttaki depo olarak kullanılan bölümdeki kağıtların tutuşması nedeniyle binanın kısa sürede alev topuna dönüştüğü belirtildi. Başlatılan soruşturma kapsamında biri atık kağıt işçilerinin patronu olduğu öğrenilen A.K. ve M.Z. gözaltına alındı.

Mülteciler

Zübeyde Hanım Mahallesi Muhtarı Canan Erenözlü, “Ölenler Afgan uyruklu. Mahallemizde kayıtları bulunmuyor. Bu bölgede mülteciler kendilerine yaşam alanı oluşturdular. Kağıt ve hurda toplayarak geçimlerini sağlıyorlar. Genelde burada kaçak elektrik kullanılır. Muhtemelen içeride ısınmak için kaçak elektrik kullanarak demir karyolaları, soba gibi, kalorifer gibi kullanarak ısınıyorlar. Yangının kaçak elektrikten çıktığını düşünüyorum” dedi.

‘İtfaiye burada’

Alevleri görünce itfaiyeye ihbarda bulunan Selçuk Deveci ise şunları söyledi: “Yangın saat 09.23 sıralarında başladı. Sırtımız yangının çıktığı binaya dönüktü. Arkadaşlarla kahvaltı yapıyorduk. Birden bina içindeki bölümden alevler yükselmeye başladı. Hemen ambulansa ve itfaiyeye haber verdik. Allah’tan itfaiye başkanlığı burada. Onlar hemen olay yerine intikal etti. Alevler 5 dakikada bütün binayı sardı. Hemen karşımızda olan bir bina ama içeriden cesetler çıkınca orada insanların kaldığını öğrendim.”

‘Nasıl yerleştiler anlamadım’

Bina sahibi Hüseyin Üstün, binayı 2004 yılında terk ettiklerini belirterek, “Binanın her iki tarafı da kuzenlerime ait. Yani burası bir aile şirketiydi. Binadan ayrılırken demir kaynatmalarla tüm yerleri kapattık. Nasıl girdiler, nasıl yerleştiler anlamadım. Burada kendilerine bir yaşam alanı oluşturmuşlar. Olayı bana yangının çıktığı bölümün yan tarafı kendisine ait olan kuzenim haber verdi. Çok üzücü bir olay. Ölenlere Allah rahmet eylesin” dedi.

‘Bölge kentsel dönüşüm alanında’

Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki yaptığı açıklamada, yangının çıktığı bölgenin kentsel dönüşüm alanında olduğunu belirterek, “Binaların çoğu yıkıldı, metruk binalarda kaçak olarak kalınan yerlerde maalesef bu üzücü durum oldu. Şu anda üzüntümüzün nedeni ölülerimiz var. Yaralıların kısa sürede sağlıklarına kavuşmalarını diliyoruz” diye konuştu.

5 Suriyeli yaşamını yitirmişti

Geçen 16 Ocak’ta ise Altındağ Siteler’de yer alan Ankara Mobilyacılar Sitesi’nde bir iş yerinde çıkan yangında Suriye uyruklu 5 işçi yaşamını yitirmişti. Olayın ardından dumandan etkilenen 8 Suriyeli işçi de çeşitli hastanelere kaldırılmıştı. Yangın sonrası aralarında işletme sahibinin de bulunduğu 3 kişi gözaltına alınmıştı.

Vali: Nedeni araştırılıyor

Ankara Valisi Vasip Şahin, “Bu binada maalesef sebebini bilmediğimiz, daha kesinleştirmediğimiz bir sebeple yangın çıkıyor. Sebebi teknik olarak yapılacak çalışmalar sonuçlandıktan sonra belli olacak” dedi.