Ekonomi Mevduat faizi düşüşü için gözler stopajda

Mevduat faizi düşüşü için gözler stopajda

13.11.2018 - 08:30 | Son Güncellenme:

TL mevduat faizleri son günlerde yüzde 22 - 24’e geriledi. Bankacılar yılbaşına kadar bu civarda beklenen faizde düşüşün devamını stopaj kesintisinin sürmesine bağlıyor.

Mevduat faizi düşüşü için gözler stopajda

Dolardaki artış yüzünden geçtiğimiz aylarda yüzde 25’e yaklaşan Türk Lirası (TL) mevduat faizlerinde son günlerde birkaç puanlık düşüşler yaşandı. Bankadan bankaya değişiklik gösteren TL mevduat faizleri kısa vadede ortalama yüzde 22 - 24 seviyelerinde bulunuyor.

Haberin Devamı

Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizlerini dikkate alarak hareket eden bankalar, TCMB’nin uygulamalarına bağlı olarak az da olsa faizlerini düşürme eğilimine girdi. Ancak konuştuğumuz bankacılar, bu trendin devamının çok mümkün olmadığını ifade ediyorlar. Ağustos ayında TL vadeli mevduat için başlatılan stopaj kesintisi indirimlerinin bu düşüşte etkili olduğunu kaydeden bankacılar, kasım ayının sonunda bitmesi beklenen yüzde 10’a varan TL mevduat stopaj kesintilerinin devam etmesini bekliyor. Bankacılar aksi takdirde piyasada faizlerdeki düşüş trendinin devamının endişelerin henüz tam olarak yok olmaması nedeniyle mümkün olmadığını belirtiyorlar.

Yılbaşı beklentisi

Dövizde geçmiş aylarda yaşanan hızlı tırmanışın hâlâ piyasada kaygılara neden olduğunu söyleyen bir bankacı, “Açıklanan paketler ve alınan tedbirler piyasa üzerinde etkili. Ama hâlâ endişeler mevcut. TL mevduatta kısa vadeler tercih ediliyor. Dolar kurunun 5.40’lara gerilemesine karşın fiyatlarda 6.00 - 7.50 kuru rakamları uygulanıyor ve baz alınıyor. Bu nedenle insanlar döngü tekrarlanır mı endişesi içinde” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

Birkaç ay içinde TL mevduatta faizlerin tavan yaptığına dikkat çeken bir başka bankacı ise yaşanan birkaç puanlık düşüşün çok önemli olmadığı görüşünde. Bankacı, asıl hareketin yılbaşından sonra geleceğini belirterek, “Elbette TL mevduattaki stopaj kesintisi devam ederse” yorumunda bulundu.

Mevduat faizi düşüşü için gözler stopajda
Bankalar, mevduat müşterilerini ellerinde tutmak için ağustos ayında başlayan stopaj kesintisi indirimlerini kullanıyorlar. TL stopaj kesintileri 6 aya kadar yüzde 15’ten yüzde 5’e, 6 aydan 1 yıla kadar yüzde 12’den yüzde 3’e, 1 yıldan uzun vade için yüzde 10’dan yüzde sıfıra düşürülmüştü.

Kredi talebi az

İhtiyaç, taşıt ve konut kredilerinde tüketici talebinin sınırlı olduğunu belirten bankacılar, son günlerde en fazla talebin taşıt kredilerinde görüldüğünü ifade ettiler. Bankacılar, konut kredilerinin 120 ay vadeli uzun krediler olduğunu, faizlerin ne olacağını tahmin etmekte zorlanıldığı için bu kredilerin çok rağbet görmediğini kaydettiler. 36 ay vadeli taşıt kredilerinde son aylarda bir miktar talep artışı olduğunu dile getiren bankacılar ortalama yüzde 36’lara varan kredi faizlerini ise ‘uçuk’ olarak değerlendirdi.