Siyaset MHP hükümete hazır

MHP hükümete hazır

19.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, Ramazan Bayramı’nın ikinci günündeki İstanbul bayramlaşmasında, “Merak buyurmayınız, Türkiye’nin geleceğinde pay sahibi olacağız. Sıra Milliyetçi Ülkücü Hareket’indir. Türkiye’nin yeni hükümet yapısı altında inşa ve imar faaliyetinde biz de olacağız. Geri durmayacağız. Uzaktan izlemeyeceğiz. Tribünden bakmayacağız” sözleri, MHP tabanında, “Hükümete giriyoruz” eksenli heyecan dalgası yarattı. Bugüne kadar MHP’nin Cumhurbaşkanı’nın kuracağı hükümette yer almayacağını, “Başbakan Yardımcısı olmam, MHP pazarlık görüntüsü verecek hiçbir girişimin içinde olmaz” diyerek anlatan Bahçeli’nin bu çıkışının altında yatan nedenlerin izini parti koridorlarında sürdük.

MHP hükümete hazır

Bahçeli’nin tutumunu gözden geçirmesinde en önemli etkenlerden biri, teşkilatlardan genel merkeze gelen talep ve baskılar. Taban, MHP’nin icranın içinde olmasını ve iş, aş konusunda yıllardır çekilen sıkıntıların giderilerek beklentilerin karşılanmasını istiyor. Devletin ve milletin bekası için mücadele verdiklerin her fırsatta dile getiren Bahçeli ise bırakın pazarlığa girmeyi, böyle bir görüntü oluşmaması için ciddi hassasiyet gösteriyor.

Haberin Devamı

Edinilen bilgiye göre MHP, 24 Haziran sonrasında Cumhurbaşkanı’nın oluşturacağı yeni hükümet yapısında yer almaya hazır. Bunun nasıl ve ne şekilde olacağı konusu ise seçim sonrasında oluşacak tabloya bağlı. Halktan alınacak oy ve destek belirleyici olacak. Cumhur İttifakı zaten devam edecek, ancak bunun Cumhurbaşkanı’nın kuracağı kabinede, “hükümet etme” gibi somut birlikteliğe dönüşmesi konusu ise seçimden sonra netleşecek. MHP’nin hükümette yer almasını yönelik açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Haziran’dan çıkacak tablo sonrası bu isteğini sürdürmesi halinde, MHP kapıları aralayacak. Bahçeli’nin deyimi ile “MHP elini taşın altına koyacak.” Ak Parti’nin Meclis’teki sandalye dağılımında karar alma çoğunluğunu alamaması veya sınırda kalması durumunda MHP’nin desteğine ihtiyaç duyacağı çok açık. MHP’de Cumhur İttifakı’nın sandalye sayısının 360 ekseninde şekilleneceği inancı hakim. Ak Parti’nin hem Cumhurbaşkanlığı hem milletvekili seçiminden güçlü çıkması halinde MHP’nin hükümete girmesine ihtiyaç duymayacağı ihtimali de genel merkez yönetimince göz ardı edilmiyor.

Haberin Devamı

Teklif Erdoğan’dan

MHP yöneticilerinin nabzı “MHP her türlü yasama ve yürütme birlikteliklerine hazır” yönünde. Ancak net olan şey; hükümete girme talebi MHP’den gelmeyecek. Beklenti, bunun Erdoğan tarafından kamuoyuna deklare edilmesi. Ayrıca Bahçeli, Ak Parti’den gelecek Meclis Başkanlığı gibi öneriye de sıcak bakmıyor. Hatta kabinedeki Cumhurbaşkanı Yardımcılığı görevine de kendisinin değil, parti kurmaylarından birinin getirilmesi konusu ihtimal dahilinde.

Görülen o ki, 33 milletvekili ile parlamenter sistemde kilit rol oynayan MHP, 24 Haziran sonrasındaki yeni sistemde de kritik rol üstlenerek kilit parti konumunda olacak.