Gündem Migren aşısı satışa çıktı

Migren aşısı satışa çıktı

24.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi (FDA) migrende atakları önleyen aşıya onay verdi. ABD’de 500 dolardan satışa sunulan aşının Türkiye’de de ruhsat alması için başvuruldu.

Migren aşısı satışa çıktı

ABD’de 2012’den itibaren migrende atakları önleyici aşının çalışmaları yapılıyordu. Dünyada 3 bin kişide denenen migren aşısının klinik çalışmalarına Türkiye’den de 12 hasta katılmıştı. Bu çalışmaların sonunda ortaya çıkan ve migrende atakları önleyen aşıya, Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi (FDA) onay verdi. Migren aşısı ABD’de onay aldıktan sonra 500 dolardan satışa sunuldu. ABD’de kullanıma giren aşının Türkiye’de de ruhsat alması için başvuru yapıldı.

Haberin Devamı

Yüzde 70’in üzerinde etkili

Dünya Baş Ağrısı Derneği Komite Üyesi olan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Derya Uludüz, aşının migrenin tedavisi için özel olarak geliştirilen ve atakları önleyen ilk ilaç olduğunu açıkladı. Deneysel tedavi sürecinde Türkiye’den de 12 hastanın çalışmalara katıldığını belirten Uludüz, aşının düzenli kullanıldıkça ağrı ataklarını azalttığını söyledi. Aşının yüzde 70’in üzerinde başarı şansı olduğunu belirten Uludüz, “Özellikle sık migren atakları olan hastalarda iyi yanıtlar aldık. Ayda 20 gün ağrısı olan bir hastada bunu sıfırlıyor ya da maksimum 1-2 güne düşürüyor” dedi.

Bu tedavi dünyada ilk

Aşı geliştirilene kadar migren için üretilmiş özel bir tedavi olmadığını belirten Prof. Dr. Derya Uludüz, “Hep başka hastalıklar için üretilmiş ilaçları migrende deniyorduk. İlk kez ABD’de migren ataklarını durdurabilen bir aşı geliştirildi” diye konuştu. FDA da ilacın migrene karşı koruyucu ilk tedavi olduğunu bildirirken, Uludüz şunları söyledi: “Migrende birkaç mekanizma var. Bu mekanizmaların en önemlisi ‘enflamasyon’ dediğimiz iltihabi durumun ortaya çıkması. Atak ortaya çıkacağı anda iltihap salınıyor ve bu, damarları genişleterek ağrı atağını başlatıyor. İşte aşının tedavi ettiği yer burası. Aşı iltihabın salınmasını önlüyor. Böylece ağrı atağını ortadan kaldırıyor. Daha önce genişleyen damarları daraltmaya yönelik tedavi uyguluyorduk. Aşı ise atakları ilk etapta durduruyor.” l BUSE ÖZEL DHA

Yazarlar