Ekonomi Milli enerji atağı tam gaz

Milli enerji atağı tam gaz

29.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin enerjide yüksek dışa bağımlılık oranını azaltarak, kendi enerjisini üretecek konuma getirecek ‘yerli ve milli enerji’ hamlesi tüm hızıyla devam ediyor. Bu kapsamda yeni doğal gaz ve petrol sahalarından cari açığı kapatacak tam 6 milyar dolarlık katkı geldi

Milli enerji atağı tam gaz

Milli enerji ve maden politikası kapsamında, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını bitirecek ve kendi enerjisini üretir konuma getirecek hamlelerine her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Bu kapsamda kara ve denizde doğal gaz aramacılığına hız verilirken, mevcut petrol sahalarının yanına yenileri geliyor.

Haberin Devamı

14. kez kapılarını açan Uluslararası Petrol, LPG, Madeni Yağ, Ekipman, İstasyon Market Ürünleri ve Teknoloji Fuarı ‘Petroleum İstanbul’un açılışını yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, geçen ay Trakya’da 3 milyar metreküplük doğalgaz sahası keşfedildiğini hatırlatırken, Diyarbakır ve Siirt’te üç yeni petrol sahası keşfettiklerini söyledi.

Bu hamlelerle birlikte cari açığa katkının toplamda 6 milyar dolara yaklaştığını vurgulayan Dönmez, “Trakya’da bulduğumuz gaz cari açığın kapatılmasında 5 milyar dolar, Siirt/Diyarbakır’daki hidrolik çatlatma yöntemiyle petrol üretimimiz ise 700 milyon dolar katkı sağlayacak. Türkiye’nin petrol ya da doğal gaz üretmesi ve ihraç edebilir hale gelmesini arzuluyoruz” dedi.

Haberin Devamı

‘Oldubitti’ye izin yok

Bakan Dönmez, Türkiye’nin hem sığ, hem de derin denizde sondajlarının devam ettiğini ifade ederek, Türkiye’nin günlük 1 milyon varil civarında petrol ve 50 milyar metreküplük gaz talebini karşılamak için az - çok demeden rezervlerini ekonomiye kazandırmaya mecbur olduğunu vurguladı.

Enerjide bağımsız hale gelmek ve enerji maliyetlerini öngörülebilir hale getirmek için çalıştıklarını aktaran Dönmez, şöyle devam etti:

“Bu durum daha sürdürülebilir ve öngörülebilir bir küresel enerji piyasası anlamına geliyor. Türkiye’nin içinde bulunduğu TürkAkım ve Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı gibi projelerin başarıya ulaşıyor olması da bunların en önemli göstergesi. Doğu Akdeniz’deki tüm petrol ve gaz çalışmaları da bu kapsamda değerlendirilmeli. Türkiye, Akdeniz’de ne kimsenin hakkını yemeye çalışıyor, ne de kendi haklarından vazgeçiyor. Akdeniz’de bir ‘oldubitti’ye asla izin vermeyeceğiz. Ne ülkemizin, ne de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin haklarını kimsenin gasp etmesine müsaade etmeyeceğiz.”

Petrokimya hamlesi

Enerjide bağımsız hale gelmek ve enerji maliyetlerini öngörülebilir hale getirmek için çalışmalarının durmadan devam edeceğine dikkat çeken Dönmez, rafineri ve petrokimya tesislerini artırma yönünde de somut adımlar attıklarını dile getirdi.

Haberin Devamı

Dönmez, bunların yanında çevre faktörü ve bilincinin artırılması için uğraştıklarını da belirtirken, şunları dile getirdi:

“Türkiye 100 kilometrede 5.4 litre yakıt tüketimiyle Uluslararası Enerji Ajansı üyeleri arasında maalesef en yüksek yakıt ekonomisine sahip ülkelerden.

Enerji verimliliğinde çok kararlı ilerlemeliyiz. Türkiye’nin yaklaşık 50 milyon ton toplam petrol tüketiminin 25 milyon tonu dizel, 5 milyon tonu jet yakıtı, 2.3 milyon tonu benzin ve 4.5 milyon tonu LPG’den, geri kalanı da diğer yakıtlardan oluşuyor. Bu talebi karşılamak için rafineri ve petrokimya tesislerini artırma yönünde somut adımlar atıyoruz. Bu kapsamda, STAR Rafineri 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesiyle, dizelde dışa bağımlılığımızı yüzde 60’tan yüzde 40’a düşürecek.”

Milli enerji atağı tam gaz

Yerli ekipman çağrısı yaptı

Bakan Fatih Dönmez, Petroleum İstanbul’un sektörün tüm bileşenleri için önemli bir fikir alış verişi platformu olduğunu kaydederken, akaryakıt sektörünün hizmet ve ürün kalitesini mümkün olan en üst düzeye çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Bakan Dönmez, “Akaryakıt sektörümüzde bugün itibarıyla 150 bin vatandaşımız istihdam ediliyor. Tüm petrol ürünleri pazarında ise 200 bin doğrudan istihdam yapıldığını tahmin ediyoruz. Enerji ve madencilikte en yüksek istihdama sahip sektör, petrol ürünleri sektörümüz. Bu toplantıda bulunanlar, Türkiye’ye istihdam ve vergi olarak en büyük katkıyı veren bir sektörün temsilcileri. Sizlerden ricamız, daha fazla yerli ekipman, yerli ham petrol ve Ar-Ge yatırımı yaparak uzun vadede vizyonunuzu ortaya koymanız” dedi.

Haberin Devamı

Milli enerji atağı tam gaz

Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören, Demirören Holding Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Oktay, Demirören Medya Grup Başkanı Mehmet Soysal, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mete Belovacıklı ve Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Vahap Munyar ile stantları gezdi.

Milli enerji atağı tam gaz

‘Hem sektörün, hem tüketicinin yanındayız’

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz da Petroleum Istanbul’da yaptığı konuşmada akaryakıt sektörünün son 15-20 yılda kat ettiği yola dikkat çekti. Yılmaz, “Sektöre ilişkin düzenlemeler yapmaktan geri kalmayacağız. 15-20 yıl öncesine baktığımızda akaryakıt sektörü nereden nereye geldi. Akaryakıt kaçaklarının hangi boyutta olduğunu hepimiz biliyoruz.

Haberin Devamı

Maliye Bakanlığı ile ciddi çalışmalarımız oldu ve bugün sektörde vergi kaybının da önüne geçtik” dedi. Yılmaz, şunları söyledi:

“Bayi sahipleri EPDK’nın kâr marjları ve finansal promosyonlara yönelik düzenlemeler yapmasını bekliyor. Bu bizim işimiz değil ancak siz burada sağlıklı bir sonuca varamadığınız takdirde biz bunu da yaparız.

Bu hususta yeteneğimiz ve uzmanlığımız bulunuyor. Biz burada adil bir düzenleme kurulu olarak tüketicinin de haklarını korumak durumundayız. Burada kurum olarak durduğumuz bir yer var ve durmaya devam edeceğiz.”

Gündem ‘LPG müjdesi’

Enerji sektörünün petrol, LPG, akaryakıt gibi tüm paydaşlarını buluşturan Petroleum İstanbul, bu yıl ‘Enerjide Dijital Devrim’ konsepti, ‘Akıllı Teknolojiler ve Akıllı İstasyonlar’ ana temasıyla 14.’üncü kez kapılarını açtı.

Petroleum Istanbul Fuarı, TOBB Petrol Meclisi, PETDER, ADER, Türkiye LPG Derneği, TOBB LPG Meclisi, PÜİS, TABGİS tarafından da destekleniyor. Sektörde faaliyet gösteren 300’den fazla yerli ve yabancı firmanın katılımıyla dün açılan Petroleum 2019, 30 Mart Cumartesi gününe kadar açık kalacak.

Gerek açılış konuşmalarında, gerekse fuar genelinde yapılan görüşmelerde önemli gündem maddelerinden biri Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un verdiği ‘LPG’ müjdesi oldu. Buna göre, LPG’li araçların alışveriş merkezlerine, kapalı garajlara girmesi konusundaki yoğun talep karşısında, düzenlemelere uyan araçlar bu alanlara girebilecek. Düzenlemenin nisan ayında yapılması öngörülüyor.

Milli enerji atağı tam gaz

Demirören Enerji Grubu, Milangaz, Likidgaz, mOil, Total Oil Türkiye ve Türk Petrol markalarıyla fuarda yerini aldı. Demirören Holding Yönetim Kurulu Üyesi Erdoğan Demirören ve Demirören Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Oktay da üst düzey yöneticilerle bir araya geldi.