Milliyet Executive 5 Ödemeler dünyası koldan büyüyecek

5 Ödemeler dünyası koldan büyüyecek

11.03.2024 - 05:47 | Son Güncellenme:

KOBİ'lerin artan e-ihracatı, dijital ödemelerin yaygınlaşması, modüler altyapılarla işletmelerin yatırım yükünün azaltılması, yapay zeka ve turizmin 'muhteşem' geri dönüşü... Visa Türkiye Genel Müdürü Samile Mümin'e göre, bu yıl ödemeler dünyasına bu 5 etki ivme verecek.

5 Ödemeler dünyası koldan büyüyecek

EBRU SUNGUR- Geçen yıl önemli işbirliklerine imza attıklarını belirten Visa Türkiye Genel Müdürü Samile Mümin, 2024'e de hızlı başladıklarını vurgulayarak, Türkiye'de 40. yılını kutlayan Visa'nın işletmelerin dijitalleşmesinde daha etkin rol oynamaya hazırlandığını söyledi. Ödemeler dünyasındaki büyümeye bu yıl 5 ana trendin yön vereceğini anlatan Samile Mümin, ana sponsorları arasında yer aldıkları Paris Olimpiyatlarının ise Visa için ayrı bir heyecan kaynağı olduğunu dile getirdi. Samile Mümin, sorularımızı yanıtladı.

Haberin Devamı

Visa Türkiye, 2023 yılını nasıl geçirdi? İşlem hacmi ve işlem adedi, 2022'ye göre nasıl değişti?

2023, ödemeler alanında yeniliklerin hızla devam ettiği ve Visa adına güçlü iş birlikleri ile bunları hayata geçirdiğimiz bir yıldı. Öncelikle 2023'te birçok ilki pazara sunduk. Bunların arasında öne çıkan lansmanlarımızdan biri Paris 2024 Olimpik ve Paralimpik Oyunları'nın heyecanını, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi'nin resmi destekçisi İş Bankası ile birlikte paylaştığımız olimpiyat temalı özel tasarımlı ilk kredi kartlarının tanıtımı oldu. Yine ilk defa 2023'te turizm alanında Visa Akdeniz Turizm Analizi ve Visa Global Seyahat Trendleri Araştırmamızı yayınlayarak turizm sektörüne veriye dayalı stratejik içgörüler sunduk. 2023'te Türkiye'nin ilk ve en fazla hızlı şarj istasyon ağına sahip Eşarj iş birliğimiz ile Güney Avrupa bölgemizde bir başka ilke imza atarak E-şarj'ın elektrikli şarj istasyonlarında ödemelerin hem temassız kartlar hem de Visa Tek Tıkla Öde teknolojisi sayesinde daha pratik ve hızlı hale gelmesini sağladık. Bunların dışında 2023'te Samsung ile iş birliğimiz sonucunda akıllı saat ve telefonlardan ödeme imkânı sunan S Wallet gibi öncü ve yenilikçi bir uygulamayı tüketicilerin kullanımına sunduk. Toplu ulaşım alanında Asis iş birliğimiz ile 40 ili şehir içi toplu ulaşım geçişlerinde temassız kart kabulü ile kapsamak üzere yola çıktık. Hepsipay iş birliğinde pazara sunulan Hepsipay Visa ön ödemeli kartlarla kullanıcılara dünyanın her yerinde ödeme imkanı sağladık. Son olarak Golden Global Yatırım Bankası iş birliğimiz sayesinde bankanın ticari müşterilerine Visa B2B Connect çözümü ile uluslararası para transfer ve tahsilatlarını daha hızlı, daha güvenli ve daha uygun maliyetle gerçekleştirme avantajını sunduk. Türkiye genelinde, kartlı ödemeler dünyasına baktığımızda ise 2023 yılında kartlı ödemelerdeki büyüme trendinin devam ettiğini görmek mümkün. BKM Aralık 2023 ayı rakamlarına göre, kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile yapılan toplam ödeme adedi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 22 artarken, aynı kartlar ile yapılan toplam ödeme tutarının yine bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 116 arttığını görüyoruz. Mağaza içi yapılan her 4 kartlı ödemeden 3'ünün temassız yapılması da artık temassız ödemelerin yaygın olarak benimsendiğine dair bir gösterge sunuyor.

Haberin Devamı

5 Ödemeler dünyası koldan büyüyecek

Samile Mümin

Haberin Devamı

2024'e baktığınızda, Türkiye'de ve dünyada ödemeler dünyasında sizce neler öne çıkacak?

Visa olarak 2024 için ödemeler alanında 5 ana trend öngörmekteyiz. İlki, dünyada ve Türkiye'de küçük işletmelerin yurt dışında büyüme arayışında olması ve buna bağlı olarak online ödeme ve kart kabulünün kilit öneme sahip oluşu. İkinci olarak, dijital ödemelerin yaygınlaşmasıyla birlikte farklı ödeme ağları arasındaki uyumun ve geçerliliğin artacağını öngörüyoruz. Bu sayede, özellikle uluslararası para transferlerinin daha sorunsuz gerçekleşeceğini göreceğiz. Üçüncüsü, ödeme teknolojilerinde modüler altyapılar gündeme gelecek ve bu yaygınlaştıkça işletmeler daha az yatırım ve maliyetle sistemlerine daha çok yetkinlik alanı ekleyebilecek. Dördüncüsü, hemen her sektörün odağında olan yapay zeka. Bu teknolojinin sahtecilikle mücadelede oynadığı önemli rol devam ediyor ve büyük veri analiziyle ödeme sistemlerinin daha da güvenli hale gelmesine yol açıyor. Son öngörümüz de, pandeminin geride kalmasıyla turizmin muhteşem geri dönüşü ve bu bağlamda seyahat endüstrisinde güvenli dijital ödemelerin öne çıkacak oluşu.

Haberin Devamı

KOBİ'lere destek

Küresel ekonominin belkemiği konumunda olan küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ), dünya genelindeki toplam işletme sayısının yaklaşık yüzde 90'ını, küresel istihdamın ise yüzde 50'den fazlasını oluşturuyor. Visa kısa süre önce, dünya çapında 50 milyon KOBİ'yi dijitalleştirme hedefini aşarak, sunduğu desteklerle 67 milyon mikro ve küçük işletmeye ulaştığını duyurdu. Visa Türkiye’de KOBİ’lerin dijitalleşmesini farklı programlarla destekliyor. Çok boyutlu yaklaşım Visa Türkiye Genel Müdürü Samile Mümin, “Türkiye’de ticaret siciline kayıtlı şirketlerin yüzde 99’dan fazlasını oluşturan KOBİ’lerin güçlendirilmesi, Visa olarak ülkemizde önceliklendirdiğimiz alanlardan biri. 2024, Visa’nın Türkiye’de faaliyet gösterdiği 40. yıl olması bakımından bizim için özel bir yıl. 40 yıldır ülkemiz ekonomisinin dijitalleşmesi için çalışıyoruz. Ekonominin belkemiği olan KOBİ’lerin de dijitalleşmesini de çok boyutlu bir yaklaşımla ele alarak ticaretin nitelikli bir şekilde gelişmesine katkıda bulunmaktan büyük gurur duyuyoruz” mesajını veriyor.

Haberin Devamı

Yıla hızlı başladı

2024'te Türkiye pazarına ilişkin beklentileriniz nelerdir?

2024 yılı bizim için özel bir anlam ifade ediyor. 2024, Visa'nın Türkiye'deki varlığının 40. yılını kutladığımız önemli bir kilometre taşı. 40 yıldır olduğu gibi bu yıl da teknoloji, inovasyon, turizm ve ekonominin dijitalleşmesi, dünya çapında spor turnuvalarının kart sahipleriyle buluşması gibi ana başlıklarda ülkemizdeki tüketicilere, işletmelere ve finansal kuruluşlara yenilikçi ödeme ve tahsilat çözümleri sunmaya devam etme hedefindeyiz. 2024'e hızlı başladık diyebilirim. Yeni yılın hemen başlangıcında Visa Avrupa İnovasyon Programı'nın beşinci dönem mezunlarını verdik. Fenerbahçe Spor Kulübü ile olan iş birliğimiz kapsamında, bir spor kulübünün süper app uygulaması içinde yaratılan ilk dijital ön ödemeli kart olma özelliğini taşıyan Visa logolu Fenerbahçe kartları kullanıma sunduk. Spor alanında globalde çok önemli iki gelişmeyi duyurduk. Önce FIFA ile global iş birliğimizi, FIFA Dünya Kupası 2026'yı da kapsayarak uzattığımızı açıkladık. Sonra da Visa'nın her iki Red Bull Formula 1 takımının da ilk küresel destekçisi olduğunu ve eski adıyla Scuderia AlphaTauri takımının Visa Cash App RB ismini aldığını kamuoyuna duyurduk. Sene boyunca hepimizi heyecanlandıran çalışmalarımızı paylaşmaya devam edeceğiz.

Güvenlik için teknoloji

Finans sektörü, teknolojiyi en iyi kullanan sektörler arasında yer alıyor. Bu yıl teknolojiye ne kadarlık yatırım yapacaksınız? Bu yatırımların ardından kullanıcıların hizmetine hangi yenilikleri sunacaksınız?

Visa bugün dijital ödemeler sektöründe dünyanın lider şirketlerinden biri. 200'den fazla ülke ve bölgede tüketiciler, 100 milyonun üzerinde iş yeri, finansal kuruluşlar ve devlet kurumları arasında ödeme işlemlerini mümkün kılıyoruz. Araştırmalarımız gösteriyor ki, tüketiciler alışveriş yaparken e-ticaret satış noktasında Visa logosunu gördüklerinde o web sitesinin güvenli olduğunu düşünme olasılıkları 3,5 kat daha fazla. Yine Visa logosu gördüklerinde, tanımadıkları bir mağazaya girme olasılıkları 2-3 kat artıyor. Markamıza duyulan güven, dünya genelinde ticaretin itici gücü konumunda. Aynı zamanda dünyanın en büyük teknoloji platformlarından biriyiz. Düşünebiliyor musunuz, Visa ağında günde ortalama 100 milyonlarca işlem gerçekleşiyor. Bu kesintisiz işleyen sistem en ileri teknolojiyle donatılmış küresel ağ takdir edersiniz ki, sürekli ve önemli miktarda yatırım gerektiriyor. Son 5 yılda dünya genelinde ağımıza 10 milyar doların üzerinde yatırım yaptık. Bu sayede işlemlerin yüzde 0.1'inden azı ile ağımız tüm ödeme yöntemleri arasında en düşük sahtecilik oranlarından birine sahip oldu. Teknolojik açıdan en ileri güvenlik ürün ve hizmetleri ile desteklediğimiz ağımızın tüm olanaklarını Türkiye'deki bankalara, para kuruluşlarına ve tüketicilere sunmaktan ötürü son derece mutluyuz.

Veri ile tüketiciyi koruyor

Ödeme sistemleri, her geçen gün değeri daha da artan büyük verinin de önemli bir kaynağı. Bazı ödeme sistemi şirketlerinin veri işlemeyi ayrı bir işkolu olarak ele aldığını görüyoruz. Visa'nın konuya bakışı nasıl? Kullanıcıların işlemlerinden kaynaklanan büyük veriyi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Visa, her zaman veri odaklı bir şirket oldu. Yaptığımız her işi 60 yıllık sorumlu veri yönetimi anlayışımız üzerine inşa ediyor, güvenilirlik ve sorumluluğu her şeyin üzerinde tutuyoruz. Veriyi, ticareti global ölçekte kolaylaştırmak, tüketicileri korumak, sahteciliği önlemek ve kart sahiplerine katma değerli hizmetler sunmak için kullanıyoruz. Ayrıca veriye dayalı araçlar ve içgörüler oluşturarak bunları iş ortaklarımıza, kendi müşterilerine daha iyi hizmet vermeleri için sağlarken, dünyanın dört bir yanındaki topluluklar ve ekonomiler için de olumlu etki yaratmak üzere kullanıyoruz. Güvenlik ile sahteciliğin önlenmesi veri kullanımına çok güzel bir örnek diyebilirim, çünkü bunlar ticarette güvenin sağlanması bakımından kilit rol oynayan iki unsur. Visa ağı üzerinde her gün yüz milyonlarca işlem sorunsuz bir şekilde gerçekleştiriliyor. Dünya çapında binden fazla siber güvenlik uzmanımız, petabaytlarca veriyi analiz etmek üzere yapay zeka kullanıyor. Visa olarak yapay zeka tabanlı teknolojileri ilk kez 1993 yılında risk ve dolandırıcılık yönetimi için kullanarak ödemelerde yapay zeka modellerinin kullanımına öncülük ettiğimizi de eklemek isterim. Son on yılda, paranın daha güvenli ve akıllı bir şekilde hareket etmesini sağlamak ve dolandırıcılığı önceden tespit etmek ve önlemek için sadece AI ve veri altyapısına 3 milyar dolardan fazla yatırım yaptık. Diğer bir deyişle veri analizi, ödemeler dünyasında güvenli alışverişin temel taşlarından birini oluşturuyor.

Olimpiyat, dünyaya 'bir araya gelme' ilhamını veriyor

Visa, 2032'ye kadar olimpik ve paralimpik hareketin dünya çapındaki ortağı. Bu ortaklığı, "Olimpik ve paralimpik oyunlara bağlılığımız sponsorluktan daha fazlasıdır" diye ifade ediyorsunuz. Bu bağlamda Paris Olimpiyatları için nasıl bir destek planlıyorsunuz? Bu destek kapsamında kullanıcılarınız ve iş ortaklarınız hangi imkânlardan yararlanacaklar?

Visa olarak Olimpiyatlar ve Paralimpik Oyunları'nın beş kıtayı birleştirdiğine, dünyanın dört bir yanından sporcuları bir araya getirerek tüm dünyaya ilham verme gücüne sahip olduğuna inanıyoruz. Bu inançla 1986'dan beri Olimpiyatların ana sponsorlarından biriyiz ve bundan gurur duyuyoruz. Olimpiyat Oyunları aynı zamanda Visa'nın herkesi her yerde daha iyiye taşıma misyonu kapsamında dünyanın dört bir yanındaki tüketiciler, iş yerleri ve iş ortaklarımız için de eşsiz fırsatları beraberinde getiriyor. Oyunların Resmi Ödeme Teknolojisi Ortağı olarak, sporcuları desteklemeye, taraftarlarla etkileşim halinde olmaya, tüm Visa kart sahipleri için unutulmaz deneyimler sunmaya, yerel küçük işletmelerin bu önemli etkinlikten faydalanmasına, herkes için ödeme deneyimlerini geliştirmeye ve daha fazla kişiyi oyunlara katılmaya teşvik etmeye çalışacağız. Bizim için bu oyunların önemli bir özelliği daha var. Paris 2024 Oyunları'nda Team Visa kapsamında desteklediğimiz atletler, eşit sayıda Olimpik ve Paralimpik sporcudan ve eşit sayıda kadın ve erkek atletten oluşuyor. Bu yönüyle Team Visa, kapsayıcılık ve eşitlik taahhüdümüzün bir yansıması olarak bugüne kadar desteklediğimiz en dengeli takım özelliğine sahip oldu. Türkiye'de ise olimpiyat ruhunu ülke geneline yaymak için heyecan verici projeleri hayata geçirmeye hazırlanıyoruz ve ülkemizde Team Visa bünyesinde destekleyeceğimiz Olimpik ve Paralimpik sporcuları yakında duyuracak olmanın heyecanını yaşıyoruz.