Milliyet Executive Afete karşı startup

Afete karşı startup

10.11.2023 - 03:54 | Son Güncellenme:

Genç girişimci Damla Akyüz, afetler sonrası kesilmeyecek bir haberleşme sistemi oluşturma hedefiyle startup Quakecom'u kurmuş. Fikir yatılı okurken bir depremde ailesiyle iletişim kuramayınca doğmuş...

Afete karşı startup

AYLİN RANA AYDİN- Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de genç girişimci sayısı hızla artıyor. Devlet, özel sektör ve vakıflar ise bu gelişimi hiç olmadığı kadar destekliyor. Ayrıca genç kadın girişimcilere yönelik destek ve teşviklerde muazzam artış var. Başarı potansiyeli yüksek, parlak fikirlere sahip genç kadınları desteklemek için adeta bir yarış başlamış durumda. Bunlardan biri de Bir Adım Var Vakfı. İş insanı İpek Ilıcak Kayaalp tarafından 2020'de kurulan vakıf, bilimden teknolojiye, sanattan spora ve girişimciliğe, farklı alanlarda başarıları ile ön plana çıkmış, genç kadınlara burs desteği sağlıyor ve kariyer yolculuklarında rehberlik ediyor. Vakfın destek olduğu isimlerden biri de Damla Akyüz. Henüz 21 yaşında ve İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği 3'üncü sınıf öğrencisi. Lisedeyken deprem sonrası iletişim kesintisini çözmek için geliştirdiği proje ile TÜBİTAK İstanbul Avrupa Fizik 1'inciliğini kazandığını ve girişimcilik hikâyesinin böyle başladığını anlatan Akyüz, "Üniversite yıllarımda bu projem Quakecom adında bir start-up'a dönüştü" diyor. Quakecom'u, "Arama ve kurtarma ekiplerinin depremden sonraki ilk 72 saat içinde etkili bir şekilde çalışmalarını sağlayacak acil iletişim sistemi, yıkılan binaların anında konumunu, enkaz altındaki insan sayısını ve kişisel bilgilerini afet koordinasyon merkezine ileterek insan hayatlarını daha fazla kurtarma amacıyla 2017 yılında kurulan ve iki kez yönlendiren donanım başlangıç şirketimizin ismi" diye özetleyen Akyüz'le girişimcilik hikâyesini konuştuk.

Haberin Devamı

Girişimcilik serüveniniz nasıl başladı?

Liseyi ailemden uzakta Tekirdağ Fen Lisesi'nde yatılı okuyordum. Tekirdağ'da o dönemde bir deprem yaşandı ve ailemle iletişim kurmakta zorlandım. Buna bir çare aramaya başladım. Amatör telsizcilik diye bir hobi olduğunu gördüm ve sınavına hazırlanarak girdim. Amatör telsiz lisansımı alarak anten yapmaya başladım. Sonra "Bunu neden daha fazla insan kullanmasın" diye düşünerek bir proje oluşturdum. Quakecom projesi böyle ortaya çıktı. Bu projeyle 2018 yılında TÜBİTAK 49. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nda İstanbul - Avrupa fizik dalı birincisi oldum. Bu birinciliği elde ettikten sonra projeyi geliştirmeye devam ettim. Üniversiteye başladığımda da bunu bir girişim haline getirdim. Bugün Quakecom afet yönetimi iletişim ağına dönüştü. Deprem sonrasında yıkılan binaların konumunu ve enkaz altında kalan kişi sayısını aktaran bir donanım sistemi tasarlıyoruz.

Haberin Devamı

Önümüzdeki dönem için hedefleriniz neler?

Halen Jeoloji Mühendisliği alanında eğitimime devam ediyorum. Daha önce 3 farklı firmada iş geliştirme birimlerinde görev aldım. Girişimcilik fikirlerim ve iş geliştirme konusundaki tecrübelerimi jeoloji alanında birleştirerek, jeoloji mühendisi olarak mezun olduğumda madencilik süreçlerini geliştirmek için projeler oluşturmak istiyorum. Mezun olduktan sonra hedefim, madencilik süreçlerinin doğaya saygılı hale getirilmesi için projeler üretmek.

Quakecom'da ne aşamadasınız?

Quakecom hızla büyümeye devam ediyor. Çok heyecanlıyız. Bizim en avantajlı noktamız GSM altyapısı kullanmıyor olmamız. Afetler sonrası kesilmeyecek bir haberleşme sistemimiz mevcut. Hedefimiz bunu tüm Türkiye ve yurtdışına yaymak. Hem Cambridge Üniversitesi'nde hem de yurtdışında bir iş fuarında sunum yaptık. Önümüzdeki sene de yurtdışında birkaç fuara kabul aldık. Hedefimiz bunun Türkiye'nin afet yönetimi iletişim ve haberleşme ağı haline gelmesi.

Bir kadın girişimci olarak karşılaştığınız zorluklar oldu mu?

Bu tarz oluşumlarda kadınlar genelde daha az destekleniyor. Ben şanslıydım; Bir Adım Var Vakfı maddi ve manevi olarak yanımda olduğunu hissettirdi. Dolayısıyla ben böyle bir zorluk yaşamadım. Sadece burs desteğinden bahsetmiyorum; aynı zamanda büyük bir motivasyon ve rehberlik de sundular.