Milliyet Executive Geleceğin iş dünyası için kurallar yeniden yazılıyor

Geleceğin iş dünyası için kurallar yeniden yazılıyor

07.07.2022 - 10:12 | Son Güncellenme:

DataExpert İnsan Kaynakları’nın ev sahipliği yaptığı 2022 CHRO Zirvesi’nde insan kaynakları liderleri geleceğin iş dünyasını değerlendirdi. PwC Organizasyonel Gelişim Lideri Ülker Day’ın sunduğu PwC İş Gücü 2030 Senaryoları çalışmasıyla birlikte katılımcıların çarpıcı örnekleriyle birlikte geleceğin senaryoları masaya yatırıldı. Teknolojinin baş döndürücü bir hızla devam eden gelişimi pandeminin etkisiyle birlikte iş yapış şekillerini tamamen dönüştürüyor. Hızla değişen çalışma hayatında artık normale dönüldüğünü görüyoruz. Ancak yeni normal pandemi öncesinden çok farklı. Yaşanan değişimin önemli kalıcı etkileri oldu.

Geleceğin iş dünyası için kurallar yeniden yazılıyor

Şirketler pandemi döneminde çevrimiçi ortama taşıdıkları insan kaynakları uygulamalarından kazandıkları hız ve verimlilik nedeniyle tamamen vazgeçmek istemiyorlar. Ancak, yüz yüze görüşmelerin doğru iletişim, birbirini doğru anlama ve değerlendirme konusundaki avantajları da ortada. Örneğin pandemi öncesinde yüz yüze yapılan iş görüşmelerinin artık büyük ölçüde çevrimiçi yapıldığı görülüyor. Bu durum esneklik ve hız kazandırmış olmakla birlikte karşılıklı birbirini tanıma ve doğru anlama konusunda birtakım eksiklikleri de beraberinde getirdi. Online görüşmelerde pozitif ilerleyen iş ilişkisinin yüz yüze görüşmede negatife döndüğü olabiliyor.

Haberin Devamı

Dijitalleşme öncelikli

Diğer yandan, pek çok şirket için e-ticaret kanalının güçlenmesi iş modellerinin ve organizasyon yapılarının yeniden şekillenmesine de neden oldu. Pek çok sektör için e-ticaretin artan önemi bir anda vazgeçilmez bir noktaya taşındı. Şirketler bu duruma hızla adapte olabilmek için yeni şirketler, bölümler kurdular ve bu alandaki organizasyonlarına önemli ölçüde yatırım yaptılar. Benzer bir şekilde dijitalleşme hemen her fonksiyon için öncelikli konu haline geldi ve çalışanlar dijitalleşme deneyimleri ölçüsünde kendilerini farklılaştırmaya başladılar. Pandemi döneminde yeni bir işe başlayanların şirkete adaptasyonunda zorluklar yaşandı. Birbirini hiç yüz yüze tanımamış insanlar birlikte çalışmak ekip ruhu oluşturmak konusunda zorlandılar. Ancak bu zorluklar hızla aşıldı. İş işyerinde üretilir anlayışı da tamamen değişti. Örneğin bankacılık eski ve geleneksel yapıya sahip, tabuları olan bir sektör. Evden çalışmanın mümkün olamayacağı anlayışı baştan aşağı yıkıldı. Pandemi sonrasında da uzaktan çalışma devam etti. Her şeyin değişebileceği görüldü. Çevik çalışma yöntemleriyle birlikte eski organizasyon yapılarının yıkılması da kaçınılmaz. Kimi sektörler üzerinde pandeminin olumsuz etkisi daha fazla oldu. Mobilitenin durması nedeniyle ulaşımla ilgili alanlarda yüzde 50-80 daralma oldu. Bu dönemde çalışanlarıyla bağını gözden geçiren şirketler, güven tazeledi. Bununla birlikte esnek ve daha verimli çalışma modelleri devreye alındı. Organizasyonda hangi rollere ihtiyaç var, hangi rollerin öneminin azaldığı gözden geçirildi. Organizasyonlar çevik dönüşüm süreçlerini hızlandırdılar.

Haberin Devamı

Dünyayı şekillendiren megatrendler

Perakende sektöründe mağazalar kapanıp satışlar e-ticaret platformuna taşındı. Çalışanların sağlığı ve güvenliği ön plana çıktı. İletişim çevrimiçi olmakla birlikte sıklığı ve yoğunluğu artırıldı. Çoğu şirket hibrit çalışmaya karar verdi. Eskiden katı ve hiyerarşik organizasyonlar vardı. Şimdi artık her seviyeden çalışanın daha verimli katkı sağlayabileceği yapılar araştırılıyor. PwC’nin Geleceğin İş Gücü 2030 çalışmasına göre dünyayı yeniden şekillendiren megatrendler:

Haberin Devamı

Demografik ve Sosyal Değişim

Ekonomik Güçteki Değişim

Hızlı Şehirleşme

İklim Değişikliği ve Sınırlı Kaynaklar

Teknolojik Sıçrama

Neler bekleniyor?

Bu megatrendler toplumlarla birlikte iş dünyasını da dönüştürüyor. Bu dönüşüme adapte olabilemek için farklılıklara uyum sağlayabilecek esnek ve kapsayıcı yapılara ihtiyaç var. Bu yapılara geçişi sağlayacak yeteneklerin mutlaka sahip olması beklenen yetkinlikler ise sürekli kendini geliştiren dijital yetkinlik seti ile birlikte kapsayıcılık ve esneklik. Bu yetenekleri çekebilecek organizasyonların yine dijitalleşmeye hızlı uyum sağlayan, kapsayıcılığı yüksek, esnek çalışma modelleri geliştiren, ücret ve yan hak paketlerini de benzer şekilde yapılandıran ve sürdürülebilirlik konularına yatırım yapan şirketler olması gerekiyor. Geleceğin dünyasında bugünkü yetkinliklere ek olarak aranan yetkinlikler: Gelişmiş veri analizi ve veri bilimi, dönüşüm ve değişim yönetimi, risk yönetimi, sanal işgücü yönetimi, teknoloji ve inovasyon uzmanlığı. Geleceğin iş dünyasına fazladan aranan sosyal yetkinlikler ise yaratıcılık ve problem çözme, işletişim ve hikâye anlatıcılığı, çeviklik ve değişim liderliği, işletişim ve ilişki oluşturma ve dayanıklılık olarak belirtiliyor. Geleceğin liderlerinde aranan özellikler ise küresel fikirli, lokal gündeme hâkim olma, şeffaf ve dürüst, mütevazı ve kahraman, strateji uygulayıcı, teknoloji meraklısı, geçmişe sahip çıkan, aynı zamanda yenilikçi ve geleceği inşa eden yapıda olmaları bekleniyor.