Milliyet Executive Motivasyonunu ‘değişimden’ alıyor

Motivasyonunu ‘değişimden’ alıyor

05.01.2022 - 14:28 | Son Güncellenme:

“Değişimi gelişimimin bir parçası kabul ederek uyum sağlıyorum. Liderlik ettiğim konuları kendi davam olarak benimsiyorum. Oyunda kalmanın ötesinde oyuna liderlik etmeli”

Motivasyonunu ‘değişimden’ alıyor

EBRU SUNGUR

Haberin Devamı

Kariyer yolculuklarında ‘kararlılık’, ‘hedef odaklılık’ gibi hasletlerin başarıyı getirdiğine sık şahit oluruz. Ancak sıradışı kariyer hikâyelerinde biraz daha fazlası olur hep. Kimi zaman insanlar, hedefe öyle kararlılıkla odaklanır ki yolda karşılarına çıkanları göremezler. Oysa hedefe giden yolu ‘yaşayanların’ heybelerinde her zaman daha fazla şey birikir. Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’da yüzde 31 pazar payıyla önde gelen medya ajans grubu olan GroupM EMEA CEO’su ve WPP Türkiye Ülke Müdürü Demet İkiler de yolda kendini sadece hedefe kilitlemeyip yolun farkında olan, ondan yararlanan liderlerden. İkiler hikâyesini, şöyle anlatmaya başlıyor: “15 yaşında, Saint Benoit Lisesi öğrencisiyken, yaratıcı direktör olan kuzenim vasıtasıyla reklam filmlerinde küçük roller aldım. Lise yıllarında reklamcılık virüsünü almış oldum. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde Prof. Dr. Bener Karakartal, İngilizce ve Fransızca konuştuğum için uluslararası organizasyonlarda beni görevlendirirdi. O yıllarda uluslararası bir ortamda çalışmayı aklıma koydum.”

Haberin Devamı

Reklam sektöründeki iş yaşamına Güzel Sanatlar/Saatchi ve Saatchi reklam ajansının medya bölümünde başlayan Demet İkiler, reklam ajanslarındaki medya departmanlarının bağımsızlaşarak birer medya ajansına dönüşmesi sürecinde Güzel Sanatlar/Saatchi ve Saatchi ajansının medya departmanından doğan Zenith’in genel müdür yardımcısı olmuş.

Motivasyonunu ‘değişimden’ alıyor

‘Yolculuğun parçasıyım’

İkiler, “WPP grubuna 2000 yılında Mindshare’i kurmak için katıldım. 10 yıl genel müdür olarak görev yaptıktan sonra GroupM Türkiye’nin CEO’su oldum. Group M Mindshare ile birlikte MediaCom, Wavemaker, Essence ve m/SIX adlı ajansları kapsayan global bir medya yatırım şirketi. Bir süre sonra WPP Türkiye Ülke Müdürlüğü’ne getirildim. 2020 Şubat’ta da GroupM’in en büyük bölgesi olan EMEA CEO’su oldum” diyor. 32’den fazla pazarın yönetiminden sorumlu olan İkiler, şöyle devam ediyor: “16 bin çalışanı olan GroupM EMEA operasyonu 22 milyar dolarlık iş hacmine sahip. Yüzde 31 pazar payı ile bölgedeki bir numaralı medya ajans grubu. Çalıştığım bölge Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’yı kapsıyor. Bunların her biri kendi içinde farklı kültürü, milleti, dinamiği benimsiyor. Şu anda yaptığım iş, başta hayal ettiğim iş. WPP Ülke Müdürü şapkamla, Türkiye’ye bağlı 20’den fazla şirket ile 450 milyonluk dolarlık bir hacmi 1500 kişilik ekiple yönetmekteyim.” İkiler, “Kariyer yolculuğunuzda temel motivasyon kaynağınız ne oldu?” sorusuna şu yanıtı veriyor: “Hayatımdaki insanlardan hep destek gördüm. İlk yıllarda ailem ama ondan sonraki senelerde bir de eş faktörü var. Uzun yıllar birlikte çalıştığım müşterilerimin de çok büyük destekleri oldu. Kendi motivasyonumu da yüksek tutmayı becerebiliyorum. İşimi çok severek ve inanarak yapıyorum. Liderlik ettiğim konuları kendi davam olarak benimsiyorum. Değişimi gelişimimin bir parçası kabul ederek uyum sağlıyorum. İyisiyle kötüsüyle tüm başıma gelenleri sahiplenerek yolculuğunun bir parçası olduğunu devamlı kendime hatırlatıyorum.” Kendini yenileyebilmenin, ‘oyunda kalmanın ötesine oyuna liderlik etmenin’ önemini vurgulayan İkiler, şöyle devam ediyor: “Türkiye’de son 20 yılda yaşadıklarımızla esnekleşme, pragmatikleşme direnci geliştirmiş olma, A kapısı kapanırsa, B kapısını açma yönündeki hız bu yeni görevde anlamlı hale geliyor. Türkiye gibi zengin kültürden ve aslında içinde zorlukları da barındıran bir yolculuktan çıktığınızda da öğrendiklerinizin çok işe yaradığıyla yüzleşiyorsunuz.”

Haberin Devamı

İyisiyle kötüsüyle her şey yolculuğun bir parçası...

Haberin Devamı

Kapsayıcılık, çeşitlilik, eşitlik

Demet İkiler, cinsiyet eşitliğinde rol model liderler arasında. İkiler, bunu iş hayatında şöyle pratiğe döküyor: “Ben neleri tecrübe ettiysem benimle çalışan kadın arkadaşlarımın da aynı şeyleri tecrübe edeceğini düşünerek onlara daha fazla destek olmaya ve önünü açmaya çalıştım. Kapsayıcılık, çeşitlilik ve eşitliğe göre temellendirdiğim bir yöneticilik anlayışım var. Amacım, bu konularda toplumda öncü olup dünyada pozitif değişime katalizör olabilmek.”

Haberin Devamı

Heyecanını hiç yitirme!

Demet İkiler, bir yandan gençlere mentorluk verirken diğer yandan GroupM EMEA “The Bridge” hareketinde mentorluk alıyor. Mentorluk sisteminin yararına inanan İkiler şunları söylüyor: “Ben de gençlerden birçok şey öğreniyorum. Merak eden, öğrenmek isteyen, araştıran ve heyecanını hiçbir zaman yitirmeyen gençler benim için çok çok değerli. Online eğitimler dışında mutlaka çalışmaya başlamalarını öneriyorum.”