Milliyet Executive Yakın partner şiddetine karşı tüm dünyaya çağrı

Yakın partner şiddetine karşı tüm dünyaya çağrı

15.12.2022 - 03:49 | Son Güncellenme:

UN Women, 25 Kasım Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde başlayan ve 10 Aralık İnsan Hakları Günü’ne kadar süren, ‘16 Günlük Aktivizm Kadınlara Yönelik Şiddete Son Kampanyası’ kapsamında bu yıl yakın partner şiddetine odaklanıyor.

Yakın partner şiddetine karşı tüm dünyaya çağrı

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women), ‘16 Günlük Aktivizm Kadınlara Yönelik Şiddete Son Kampanyası’ kapsamında bu yıl herkesi yakın partner şiddetine ‘hayır’ demeye çağırıyor. BM Kadın Birimi’nin Türkiye’deki medya partneri olan Milliyet Gazetesi de 16 gün boyunca sayfalarında kadınlara yönelik şiddete hayır çağrısında bulunurken, kadınların ve kız çocuklarının güçlenmesine yönelik çalışmaları da anlatacak. Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women), 25 Kasım Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde başlayan ve 10 Aralık İnsan Hakları Günü’ne kadar süren, ‘16 Günlük Aktivizm Kadınlara Yönelik Şiddete Son Kampanyası’ kapsamında bu yıl yakın partner şiddetine odaklanıyor. “#SheSaidNo” etiketiyle yürütülen kampanya, yakın partner şiddetinin belirtileri ve sonuçlarıyla ilgili farkındalık yaratmayı, şiddetin tespiti ve bununla ilgili nasıl harekete geçileceği konusunda kamuoyunu bilinçlendirmeyi hedefliyor. 25 Kasım’da başlayacak olan kampanya, UN Women Türkiye’nin Instagram hesabından yürütülecek ve ‘shesaidno. info’ internet sitesinde yakın partner şiddetiyle ilgili bilgi verecek. 10 senedir 16 Günlük Aktivizm çerçevesinde düzenlediği kampanyalar, etkinlikler ve aktiviteler ile Türkiye’de kadınlara yönelik şiddete karşı farkındalık yaratan BM Kadın Birimi, herkesin şiddetin önlenmesi için hareketin bir parçası olmaya davet ediyor

Haberin Devamı

En yaygın şiddet biçimi

Yakın partner şiddetinin dünya genelinde kadınların yaşadığı en yaygın şiddet biçimlerinden biri olduğuna dikkat çekilen kampanyada, yakın partner şiddetinin, yakın ilişkide olan, mevcut ve eski eşler/partnerler tarafından, bir partnerin ötekini güç ve kontrol altında tuttuğu, birey üzerinde uzun süreli etkisi olan fiziksel, cinsel, psikolojik ve dijital kötüye kullanımın yanı sıra ekonomik zorlamayı da içerebilen şiddet biçimi olduğu anlatılacak. Tüm toplumlarda, ülkelerde, kültürlerde ve cinsiyetlerde görülen yakın partner şiddetinde en fazla risk kadınlar ve kız çocukları için. Yakın partner şiddeti, gençlerden yaşlılara kadar tüm yaş gruplarında görülür ancak genç kadınların şiddete maruz bırakılma oranları daha fazladır. Kamusal, özel ve dijital alanlara yaşanabilen yakın partner şiddeti tüm sosyal sınıflarda ve gelir gruplarında görülebiliyor. Eğitim düzeyi, sosyal statü gözetmeksizin herkes şiddetin faili ya da maruz bırakılanı olabilir. Fiziksel, cinsel, ekonomik, psikoloji ve dijital şiddet olarak kendini gösteren yakan partner şiddetinin etkileri de dünyanın her yerindeki kadınlar, çocuklar, aileler ve toplumlar üzerinde yıkıcı fiziksel, duygusal, finansal ve sosyal etkilere sahip. Yakın partner şiddeti, şiddete maruz bırakılanların fiziksel ve zihinsel sağlıkları üzerindeki zararlı etkilerine ek olarak, onların eğitime ve işe katılımlarını da etkiliyor.

Haberin Devamı

İşte dünyadan rakamlar

Dünya çapında 15 yaş ve üzeri 640 milyondan fazla kadın, eşi veya partneri tarafından şiddete maruz bırakılıyor. Yakın partner şiddeti kadınların yaşadığı en yaygın şiddet biçimlerinden biri. Dünya çapında her 3 kadından 1’i, çoğunlukla yakın ilişkide olduğu partner tarafından fiziksel veya cinsel şiddete maruz bırakılıyor. Cinsel tacizi hesaba kattığımızda bu rakam daha da yükseliyor. Kadın cinayetleri her gün kadınların ve genç kızların hayatını ellerinden alıyor. 2017’de dünya çapında öldürülen yaklaşık her 5 kadından 3’ü eşleri veya aileleri tarafından öldürüldü. Kadın cinayetleri, yakın partner şiddetinin en ağır sonucu. 13 ülkede yapılan son UN Women araştırmasına göre, 10 kadından 7’si yakın partneri tarafından sözlü veya fiziksel tacizin pandemi başladığından beri daha yaygın hale geldiğini düşünüyor.

Haberin Devamı

16 günlük aktivizm...

16 Günlük Aktivizm - Kadınlara Yönelik Şiddete Son Kampanyası; Birleşmiş Milletler (BM) tarafından küresel ölçekte düzenlenen ve her yıl 25 Kasım Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününde başlayıp 10 Aralık İnsan Hakları Gününe kadar devam eden uluslararası bir kampanyadır.1991 yılında sivil toplum kuruluşları ve kadın hakları aktivistleri tarafından başlatılan kampanya, günümüzde dünyanın her yerinde kişi ve kurumlar tarafından yürütülüyor, kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddetin önlenmesi ve ortadan kaldırılması için bir platform ve strateji olarak kullanılıyor. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri öncülüğünde düzenlenen kampanya bir yandan sivil toplum girişimini desteklerken diğer yandan kişi ve kurumları, kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddet kapsamında farkındalığın artması ve hak savunuculuğu çalışmalarının yoğunlaştırılması için harekete geçmeye çağırıyor.

Haberin Devamı

Yakın partner şiddetine karşı tüm dünyaya çağrı

Telefona indirilebilecek uygulamalar

KADES
Emniyet Genel Müdürlüğünün Mobil Kadın Destek Uygulaması

Kırmızı Işık
Türkiye Vodafone Vakfı Mobil Uygulaması

Şiddete maruz bırakılan ya da bu durumdaki birisini tanıyanların arayabileceği acil telefon hatları

112 Acil Çağrı Merkezi
ALO 183 Sosyal Destek Hattı

0(212) 656 96 96 - 0(549) 656 96 96 Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı

157 Farklı bir dil konuşuyorsan 157 Yabancılar İletişim Merkezi

444 80 86 İBB Kadın Destek Hattı (Türkçe, Kürtçe, İngilizce ve Arapça)

Türkiye’de rakamlarla yakın partner şiddeti

10 kadından yaklaşık 4’ü eşi veya birlikte olduğu erkeklerin fiziksel şiddetine maruz kalmıştır.

Eşi veya birlikte olduğu erkeklerin fiziksel veya cinsel şiddetine maruz kalmış kadınların yaklaşık yarısı yaşadıkları şiddeti kimseye anlatmamış.

Her 2 kadından 1’i duygusal şiddet yaşamakta.

Haberin Devamı

Her 10 gebe kadından 1’i fiziksel şiddet görmekte.

Evli kadınlar arasında cinsel şiddete maruz kalan kadınların oranı yüzde 12‘dir n Her 3 kadından 1’i ekonomik şiddete maruz kalmaktadır. Bu veri, kentte yüzde yüzde 32, kırsalda ise yüzde 23’tür.

Her 10 kadından yaklaşık 3’ü en az bir kez ısrarlı takibe maruz kalmış.

Başvurulabilecek yerler...

Polis merkezleri, Jandarma Karakolları n Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM)

Sağlık kuruluşları

Adli Makamlar (Cumhuriyet Başsavcılığı, Aile Mahkemeleri)

Kadın Da(ya)nışma Merkezleri

Baroların Adli Yardım BürolarıKadın Danışma Merkezleri/Komisyonları