Milliyet Executive Yeni nesil liderin 8 'olmazsa olmaz'ı

Yeni nesil liderin 8 'olmazsa olmaz'ı

10.05.2023 - 03:40 | Son Güncellenme:

Ekonomik dengesizlikler, sosyal karışıklıklar ve teknolojik değişim hızı, iş dünyasını alt üst etmeye devam ederken, yeni nesil liderlerin topluma veya çalışanlarına sundukları değer vaadini gözden geçirme ve yeniden tanımlama ihtiyacı her geçen gün daha fazla hissediliyor.

Yeni nesil liderin 8 olmazsa olmazı

Nuran Durmaz/ DataExpert Ortağı- İş dünyasını sarsan gelişmeler, işin niteliğini, çalışan profilini ve çalışma ortamını tamamen değiştiriyor. Bu ortamda, iş liderlerinin yaklaşımlarını gözden geçirmedikleri, eski usul alışkanlıklarını terk edip yeni nesillere uygun yönde geliştirmedikleri takdirde liderliklerinin sarsılması kaçınılmaz. Nedir bu yeni nesil liderlik özellikleri dediğimizde aşağıdaki konular ön plana çıkıyor:

Haberin Devamı

1-İlham vermek:

Yeni nesil liderlerde aranan yaklaşımlarda öncelikli bir konu ekip üyelerine kendi potansiyellerini ortaya çıkarma konusunda ilham vermek geliyor. Eski usul yöneticilerin daha çok kendilerine odaklanıp, ekip üyelerinin gelişimini arka planda tutan yaklaşımlarına karşılık, yeni nesil liderler ekip üyelerinin gelişimine özel ilgi gösteriyorlar. Kendi gelişimini ekibe örnek teşkil edecek şekilde yönlendirirken, her bir ekip üyesine de gelişimlerini hızlandırmaları yönünde koçluk, mentorluk yapıyorlar. Çalışanlar liderlerini, kendilerine örnek oldukları ve aynı zamanda kendi gelişimlerine katkı sağladıkları ölçüde yüceltiyorlar.

2-İş ortamının iyileştirilmesi konusunda samimi niyet ve çaba:

Haberin Devamı

Bu, çalışanların iş liderlerinde görmek istediği bir diğer önemli yaklaşım. Belki zorlu koşulların, belki rekabetin, belki de şirket patronlarının koyduğu ve uygulamaya zorladığı koşulları olduğu kabul etmek ve çalışanları kabullendirmeye zorlamak yerine, akıllı yaklaşımlarla iyileştirme yönünde ikna çabaları, yeni nesil liderlik anlamında büyük puan kazanmak anlamına geliyor.

3-Sakin ve soğukkanlı olmak:

Yöneticilerde aranan en önemli özelliklerden biri de aksilikler veya zorluklar karşısında sakin ve soğukkanlı tavrı koruyabilmek olarak karşımıza çıkıyor. Başarılı bir iş liderinin sakin ve ne yapacağını bilen kendinden emin tavırları, ekibi sakinleştirerek işlerin daha rahat hallolmasını sağlarken, panik ve ne yapacağını bilmez tavır, durumu iyice zora sokabiliyor. Çalışanların liderlerinden en önemli görmek istediği en önemli özelliklerden biri, gemiyi sükunetle fırtınalı sulardan güvenli limanlara yönlendirme becerisi.

4-Pozitif yaklaşım:

Başarılı yeni nesil liderlere baktığımızda, hep pozitif yaklaşım sergilendiklerini, sakin ve güler yüzlü olduklarını görüyoruz. Eski zamanlarda daha çok gördüğümüz asık suratlı, kızgın ve gergin liderlere kimse işleri emanet etmek istemiyor artık.

5-Problem yerine çözüme odaklanmak:

Yeni nesil davranış setinde beklenen bir diğer özellik, problem yerine çözüme odaklanmak. Ters giden işlere takılıp sürekli şikâyet etmek, belki eski usul liderlerde daha sık rastlanan bir durumdu. Ama artık yeni nesil liderler, problem yerine çözüm konuşmayı seviyor. Konuşmaktan da öte çözümleri hızlıca devreye almayı tercih ediyor. Liderlerden ve liderlik yolunda ilerlemeyi hedefleyen gençlerden de beklenti, masaya problem getirmek yerine çözüm alternatifleri getirmeleri. Problemlerin, hiçbir çözüm önerisi düşünülmeden gündeme getirilmesine ise kesinlikle puan kaybı olarak bakılıyor.

Haberin Devamı

6-Zamanı iyi yönetmek:

Çağımızın en önemli zorluklarından biri de zamansızlık. Çalışanlar haklı olarak, çalışma saatlerinden kalan zamanlarını ailelerine, sevdiklerine, ilgi alanlarına ayırmak istiyorlar. İş yaşam dengesini daha sağlıklı kurabilmek ise, ancak ve ancak verimli çalışmakla ve zamanı iyi kullanmakla sağlanabiliyor. Çalışanların zamanına saygı duymayan, verimsiz çalışma koşullarında direnen liderlerin bu alışkanlıklarını değiştirme zorunluluğu artık kaçınılmaz. Verimli çalışmak, işlerin zamanında tamamlanmasını sağlamak, şirketin başarısı için samimi ve dürüst bir çalışma disiplini göstermeyi gerektiriyor. Kendisi disiplinli çalışma sistematiğini kuramamış bir iş liderinin çalışanlarından bunu beklemesi kabul edilemez bir durum. Bu nedenle liderler her konuda olduğu gibi disiplinli çalışma alışkanlığı konusunda da örnek olmak durumundalar.

Haberin Devamı

7-Hedef belirleme ve hedefe yönlendirme:

Yeni nesil liderler, hedef koymak ve ekibi hedef peşinde koşturmak konusunda iyidirler. Ekibin en iyi sonuçlara ulaşmasını sağlamak için yüksek icraat kapasitesi olan bir ekibe ihtiyaç duyarlar ve böyle insanları organizasyona çekmekte zorlanmazlar.

8-İyi bir dinleyici olmak:

Çok iyi bir dinleyici ve müzakereci olmak bir lider için olmazsa olmaz bir özellik. Sürekli konuşan, herkesin kendisini dinlemesini isteyen, yapılacakları söyleyen, itaat bekleyen eski usul liderler yerine artık gençler kendilerini dinleyen, anlamak için çaba gösteren, işlerin nasıl yapılacağına dair önerilere açık ve alternatifler sunan iş yaklaşımlara rağbet gösteriyor. Yeni nesil yaklaşımlara sahip veya zamanla adapta olabilen liderlerin yetenekleri daha kolay çekebildiğini, daha güçlü ekipler kurabildiğini ve başarıya daha rahat ulaştığını görüyoruz. Diğer taraftan, eski usul yaklaşımlar sergileyen liderlerin giderek daha fazla zorlanmaları ve artık değişmek zorunda oldukları kaçınılmaz.