Siyaset ‘Mini uyum’ paketi komisyondan geçti

‘Mini uyum’ paketi komisyondan geçti

24.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Meclis’te “erken seçim” mesaisi bayram ve resmi tatil dinlemiyor. TBMM Anayasa Komisyonu, Ak Parti’li Mustafa Şentop ve MHP’li Mustafa Kalaycı’nın imzasını taşıyan, Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu ile bazı kanunlarda Anayasa’ya uyum amaçlı değişiklikler içeren 10 maddelik yasa teklifi için dün akşam toplandı.

‘Mini uyum’ paketi  komisyondan geçti

Ak Parti ve MHP’nin bir kişinin aynı anda hem Cumhurbaşkanlığı hem de milletvekilliğine aday olamayacağını hükme bağlayan, 100 bin seçmenin desteğiyle Cumhurbaşkanı aday adaylığı için başvuru ücretini 131 bin 600 TL olarak belirleyen ortak yasa teklifi TBMM Anayasa Komisyonu’nda kabul edildi.

Haberin Devamı

Ak Parti’nin verdiği son dakika önergesiyle, 100 bin seçmenin desteğiyle Cumhurbaşkanı adayı olmak isteyenlerin, kendisini aday gösteren seçmenlerin sayısını ve bilgilerini YSK’dan alabilmelerine imkan tanındı. Bir diğer değişiklik ile de seçimin 2. tura kalması ve ikinci tura kalan adaylardan birinin herhangi bir sebeple seçimden çekilmesi durumunda, boşalan adaylığın ikame edilmesiyle ilgili süre 24 saat uzatıldı. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, teklifteki bir kişinin aynı anda hem Cumhurbaşkanı hem milletvekili adayı olamayacağına ilişkin düzenleme için “Sert kuvvetler ayrılığı ilkesinin benimsendiği yeni sistemin zorunlu ve doğal sonucudur” dedi. YSK’nın seçim takvimini açıklayabilmek için beklediği teklifin bugün Genel Kurul’da görüşülüp, yasalaştırılması bekleniyor. Şentop, teklifin bugün Genel Kurul’da görüşülebilmesi için komisyon raporunu bastırıp, dağıtabilmek için CHP ve HDP’lilerden, toplantıdan sonra 1,5 saat içinde muhalefet şerhlerini komisyon başkanlığına iletmelerini talep etti.