Gündem MİT’e ihbar planı bozdu

MİT’e ihbar planı bozdu

15.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

›› 15 Temmuz günü saat 14.20’de Binbaşı O.K. Yenimahalle’deki MİT nizamiyesine giderek “Kara Havacılık Komutanlığı’ndan gece kalkacak helikopterin MİT’e baskın yaparak Hakan Fidan’ı alacağı”nı bildirdi... ›› İhbarın MİT tarafından Genelkurmay’a iletilmesiyle karargâhta ‘bir darbe girişiminin olabileceği’ kuşkusu oluştu. Alınan önlemler üzerine FETÖ gece 03.00 sularında planladığı darbe kalkışmasını 20.30’a çekti...

MİT’e ihbar planı bozdu

Binbaşı O.K., 15 Temmuz 2016 günü 13.55 sıralarında Kara Havacılık Komutanlığı’nın nizamiyesinden çıktı. Tedirgindi; telefonundan “Ben uçamam” diye mesaj attı. Bir taksi çevirdi. Yenimahalle’de bulunan Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) nizamiyesinin önüne geldiğinde saat 14.20 idi. Kapıdakilere, “MİT’e TSK içindeki paralelcilerle alakalı bilgi vermek için geldim” dedi. 15.00 sıralarında iki yetkili tarafından sorguya alındı. Kara Havacılık Komutanlığı’ndan gece kalkacak helikopterin MİT’e baskın yaparak Müsteşar Hakan Fidan’ı almasının planlandığını söyledi. Dinleyenler tedirgin olarak, “Hakan Fidan’ı almaktan kasıt ne?” diye sordu. Binbaşı da, “Büyük bir faaliyet olabilir, darbe faaliyeti olabilir” dedi.

Haberin Devamı

Bu ihbarın ardından akşam saatlerine doğru MİT ile Genelkurmay Başkanlığı arasında temas trafiği başladı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Fidan’ı karargâha çağırdı. Fidan, saat 18.10’da geldiği karargâhta komutanların toplantısına katıldı.

Fidan, yapılan ihbarın daha büyük bir planının parçası olabileceğini söyledi. 18.30 sıralarında Genelkurmay karargâhında bir darbe girişiminin olabileceği kuşkusu oluştu. Genelkurmay Başkanı’nın, “hava sahasının helikopter dahil tüm askeri uçaklara kapatılması” emri, TSK Harekât Merkezi’nden, Hava Kuvvetleri Harekât Merkezi’ne bildirildi.

03.00’te yapılacaktı

Terör örgütü FETÖ’nün darbe saatini 15 Temmuz gecesini 16 Temmuz gününe bağlayan sabaha karşı saat 03.00 olarak planladığı daha sonra ortaya çıkacaktı. Ancak karargâhta alınan önlemler darbecileri panikletti. Adil Öksüz ve diğer imamlar ile Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin bilgisi dahilinde darbe saati acilen 20.30’a çekildi. Akıncı 4. Ana Jet Üssü’nde toplanan ve FETÖ’cüler arasından seçilmiş 33 Özel Kuvvetler personeli yani bordo bereli komando, acil olarak Genelkurmay karargâhına otobüsle gönderildi. Türkiye’ye bir dehşet gecesi yaşatan darbe girişiminin saat 22.00’den itibaren özet hikâyesi şöyle:

Haberin Devamı

Karargâh işgal edildi

- 22:00: Televizyon, sosyal medya gibi iletişim araçlarından olağanüstü bir hareketlilik olduğunun öğrenen halkın Ankara’da yöneldiği ilk yerlerden biri Genelkurmay Kavşağı oldu. Halk ne olduğunu bilmiyordu. Oysa Genelkurmay karargâhı darbeci timler tarafından işgal edilmişti. Kısa süre önce Genelkurmay Başkanı Akar, bazı komutanlarla birlikte derdest edilerek helikopterle Akıncı Üssü’ne götürülmüştü. Bu sırada karargâhın içinden silah sesleri duyuldu. Kavşağa doğru yönelen helikopter, halkın üzerine top mermileriyle ateş açtı. Darbecilerin ilk hedeflerinden biri Oran’daki TRT binası oldu. TRT binası işgal edildi. Aynı sırada İstanbul’da Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri, darbeci askerler tarafından tanklarla geçişe kapatıldı. Buna tepki gösteren halk köprülerin üzerinde toplanmaya başladı.

Haberin Devamı

- 22.08: Pilot Adem Kırcı Şahin 1 kodlu 93-0677 kuyruk numaralı mühimmat yüklü F-16 uçağı ile Akıncı üssünden izinsiz kalkış yaptı. Bunu Akıncı’nın yanı sıra Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü’nden izinsiz kalkan F-16 savaş uçakları izledi. İstanbul’da tanklar köprüyü tutmuş, Ankara semalarında ise savaş uçakları uçuyordu. Adana İncirlik’ten havalanan tanker uçağı, yakıt ikmali için Ankara semalarında turluyordu. Keşif ve koordinat belirlemek için de Kayseri’den getirilen GÖREN uçağı kaldırıldı. Darbeciler, Ankara’nın şehir içindeki insan ve araç trafiğini GÖREN uçağı ile saptadı. TBMM dahil bombalanan yerlerin koordinatları savaş uçaklarına GÖREN’den verildi. Savaş uçakları, sabah saatlerine kadar Ankara üzerinde uçuşları sırasında ses hızını aşarak süpersonik patlamalar ile panik havası yaratacaklardı.

- 22.10: Çankaya Köşkü’nde Başbakanlık Müsteşarı’nın başkanlığında koordinasyon merkezi kuruldu. Bazı bakanlar da buraya geldi.

İmralı üzerinde uçuş

Haberin Devamı

- 22.29: Gecenin en ilginç hava hareketlerinden biri Öcalan’ın hükümlü olarak bulunduğu İmralı Adası çevresinde yaşandı. Radar kayıtlarına, 22.29 sıralarına ada çevresinde izinsiz uçuş yapan 5-6 helikopterin izi düştü.

- 23.00: Başbakan Binali Yıldırım, tankların sokağa çıktığı saatlerde İstanbul’da Anadolu yakasındaydı. Karayoluyla Ankara’ya dönme kararı aldı. Ankara’nın güvenliği olmadığı değerlendirmesi üzerine Kastamonu’ya yöneldi. Ilgaz Dağı’ndaki tünel inşaatının şantiyesinden darbeye karşı direnişi yönetti. Eskişehir hava harekât merkezindeki komutanlara talimat verdi. Yıldırım, NTV’ye bağlanarak, “Asker içinde emir komuta zinciri dışında bir kalkışma” olduğunu duyurdu ve buna izin verilmeyeceğini net ifadelerle vurguladı. Yıldırım, “güce karşı güç kullanılacak” dedi. Darbeciler savaş uçaklarını havalandırırken, Eskişehir Birleştirilmiş Hava Harekât Merkezi, darbeye karşı komutanların elindeydi. Darbe girişiminin hava boyutu, bu merkezden engellenecekti.

MİT’e ihbar planı bozdu

- 23.18: Polis, Ankara üzerinde helikopter uçurmayı planlıyordu. Ankara semalarında uçan F-16 üzerinden ilk bomba Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Daire Başkanlığı’na atıldı. Uçaktan atılan GBU-10 tipi bomba ile yedi kişi şehit oldu, altı kişi yaralandı.

Haberin Devamı

Akar rehin alındı

- 23.30: Kayıp olan ve herkesin merak ettiği Genelkurmay Başkanı Akar’ın darbeciler tarafından rehin alındığı ortaya çıktı.

- 23.55: Darbeciler, İstanbul Moda Deniz Kulübü’nü basarak, Muharip Hava Kuvvet ve Hava Füze Savunma Komutanı Korgeneral Mehmet Şanver’in kızının düğününde bulunan darbe karşıtı komutanları rehin aldı. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, darbecilerin elinden kaçarak araç içinde sabaha kadar İstanbul’da turlayacak ve yetkililerle telefonla irtibat kuracaktı.

- 00.09: Askeri helikopterle MİT’in Yenimahalle’de bulunan binasına saldırı düzenlendi. MİT güvenliği, saldırıya silahla karşılık verdi ve helikopteri iniş yapmadan uzaklaştırdı. Darbecilerin hedeflerinden biri MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı rehin almaktı.

TRT’de korsan bildiri

- 00.13: Darbeciler, TRT’de korsan bildiri okuttu. Bildiride, darbe girişiminin FETÖ tarafından yapıldığı kamufle edilmeye yönelik algı operasyonu amaçlanıyordu. Ama bildirinin etkisi olmadı. Tersine, TRT’nin işgal altında olduğunu anlayan halk, TRT’yi kurtarmaya koştu. TÜRKSAT, TRT’nin yayınını kesti.

MİT’e ihbar planı bozdu
Erdoğan vatandaşları meydanlara çağırdı

- 00.26: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, facetime üzerinden ilk çağrısını yaptı. Erdoğan, CNN Türk’e Facetime uygulaması ile telefon üzerinden bağlanarak, Hande Fırat’a açıklamada bulundu. Erdoğan, “Milletimizi meydanlara davet ediyorum” çağrısında bulundu.

- 01.00: Darbeciler; Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne tank, savaş uçağı ve helikopterlerle saldırdı.

- 01.30: Çankaya Köşkü’nün nizamiyesi önüne gelerek işgal etmek isteyen tanklara, polisler ateş açtı. Halkın, Köşk’ün önünde toplanmasıyla işgal girişimi püskürtüldü. TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakanlık Koordinasyon Merkezi’ne geldi. Burada yapılan istişarelerde Meclis’in açık tutulması kararı alındı. Kahraman, Meclis’e gitti.

Meclis direndi

- 01.39: TBMM Genel Kurulu Salonu açıldı. Ak Parti, CHP ve MHP’den 117 milletvekili ile Meclis toplandı.

- 01.43: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı taşıyan ATA uçağı Dalaman Havalimanı’ndan havalandı.

- 02.00: Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in talimatıyla Türkiye genelindeki camilerden sela okunmaya başlandı. Selalar ile halk darbeye karşı direnmeye çağrıldı. Kazan halkı darbe girişiminin ana karargahı olan Akıncı Üssü’nün Yenikent ve lojman nizamiyelerinin önüne gelmeye başladı. Halk üssü basacak, uçaklar kalkmasın diye ekin tarlalarını yakacaktı. Aynı sıralarda Akıncı Üssü’nden iki adet F-16 uçağı İstanbul’a gönderildi. Pilot Erdem Erdoğan, 93-0689 kuyruk numaralı mühimmat yüklü F-16 savaş uçağıyla Akıncı’dan havalanarak İstanbul semalarına yöneldi. Savaş uçağı 2 saatin üzerinde İstanbul’un üzerinde alçak uçarak çok sayıda dalış yaptı. Ses hızını keserek neden olduğu ses patlamalarıyla halkta korku yaratmayı amaçladı. Aynı saatlerde Fatih Şen’in pilot koltuğunda oturduğu 94-0077 kuyruk numaralı mühimmat yüklü F-16 uçağı da İstanbul üzerinde alçak uçuş yaptı.

Tek bomba, 44 şehit

- 02.21’de darbe girişimine direnen halk, Genelkurmay kışlasına demir korkulukları yıkarak girdi. Karargâhın içine giren halka darbeciler ateş açtı. Halkın direnişi darbecileri ürkütmüştü. Yurtta Sulh WhatsApp grubunda, “Toplanan kalabalıklar ateşle dağıtılacak” emri verildi.

- 02.30: Havalanan bir savaş uçağı, darbecilerin elindeki Skorsky tipi helikopteri düşürdü. Gölbaşı’nda bulunan Emniyet Özel Harekât Daire Başkanlığı havadan bombalandı. Özel harekâtçılar, darbeyi bastırmak için hazırlanıyordu. GBU-10 tipi bomba ile 44 görevli şehit olurken, 36 kişi yaralandı. Darbe girişimi artık bir katliama dönüşüyordu.

- 02.35: TRT’yi işgal eden darbeciler, vatandaşlar ile polis tarafından etkisiz hale getirildi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne girmeye çalışan üçü rütbeli 16 asker gözaltına alındı.

MİT’e ihbar planı bozdu

Meclis bombalandı

- 02.42: Meclis’e bomba atıldı. Meclis görevlileri yaralanırken, kulis bölümünün camları kırıldı.

- 02.49: 7 dakika sonra Meclis’e tahrip gücü yüksek yeni bir bomba daha atıldı. Milletvekilleri ve görevliler, Meclis sığınağına indi.

- 03.00: Vatandaşlar, TRT’yi işgalden kurtardı.

- 03.10: Başbakan Yıldırım; Cumhurbaşkanlığı, Meclis, Başbakanlık ve MİT üzerinde uçan her türlü askeri helikopter ve uçağın füzeyle düşürülmesi emrini verdi.

- 03.20: Erdoğan’ın uçağı İstanbul Atatürk Havalimanı’na indi.

- 04.00: Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, darbeye karışan askerler hakkında gözaltı kararı çıkarttı.

- 04.42: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Marmaris’te ayrıldığı otele helikopterle baskın düzenlendi. Çıkan çatışmada beş polis yaralandı.

- 06.30: İstanbul Boğaziçi Köprüsü’nü tutan darbeci askerler teslim oldu.

Beştepe’ye bomba

- 06.43: Darbecilerin kullandığı savaş uçağı, Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı çevresinde toplanan halkın üzerine bomba bıraktı.

- 06.52: Genelkurmay Başkanlığı’na Birinci Ordu Komutanı Ümit Dündar vekâleten getirildi.

- 07.00: Beştepe’de jandarma karargâhının bulunduğu kavşak bombalandı.

MİT’e ihbar planı bozdu

‘Kalkışma bastırılmıştır’

- 07.10: Polis, 336 darbeciyi gözaltına aldı.

- 07.41: Genelkurmay karargâhından çıkan tank, barikat için kurulan kamyonlara ateş açtı.

- 08.32: Akıncı Üssü’nde rehin tutulan Genelkurmay Başkanı Akar, helikopterle Çankaya Köşkü’ne getirildi.

- 08.36: Darbecilerin elinde bulunan Jandarma Genel Komutanlığı, özel harekât polislerinin düzenlediği operasyonla ele geçirildi.

- 09.32: Aralarında generallerin de bulunduğu bin 374 darbeci asker gözaltına alındı.

- 09.58: Türkiye genelinde tüm hâkim ve savcılar göreve çağrıldı ve adli tatil iptal edildi.

- 10.07: Genelkurmay karargâhından çıkan 700 civarında silahsız er polise teslim oldu.

- 10.22: Marmaris’teki otele baskın yapan darbeci askerler, darbe girişiminin başarısız olduğunu anlayınca ormanlık alana kaçtı.

- 10.34: Genelkurmay karargâhında, darbeciler tarafından elleri bağlanarak alıkonulan askerler kurtarıldı.

- 10.41: Darbeciler, üs haline getirdikleri Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan kaçmaya başladı.

- 12.57: Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İçşişleri Bakanı Efkan ile Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Çankaya Köşkü’nde kameraların karşısına geçti. Binali Yıldırım, “Bu kalkışma bastırılmıştır” açıklamasında bulundu. Türkiye, rahat bir nefes aldı.

Yazarlar