Geri Dön
Mars'ın atmosferindeki yeşil ışığın sırrı ne?

Mars'ın atmosferindeki yeşil ışığın sırrı ne?

Kızıl gezegen Mars'a dair enteresan bir haber var. Mars'ın atmosferinde zümrüt yeşili renginde bir parıltı gözlemlenmiş. Arka sokaklarda neler oluyor? Mars'ın atmosferindeki bu yeşil ışığın sırrı ne?

Mayk Şişman
Mayk Şişman

İlk kez açığa çıkarılmış

Avrupa Uzay Ajansı'nın TGO projesi tarafından Mars'ın atmosferinde zümrüt yeşili bir parıltı tespit edilmiş. Bilim insanları bu ışık karşısında şaşkınlık yaşamış çünkü bu olay, Dünya dışındaki bir gezegende ilk kez görülmüş. Belçika'daki Liege Üniversitesi'nden Jean-Claude Gerard, bu yayılımın Mars'taki varlığının 40 tahmin edildiğini ancak ilk kez açığa çıkarıldıklarını duyurmuş.

Gece parıltısından kaynaklanıyormuş

Bu ışığın, dünya üzerindeki en parlak ışımalardan birinin gece parıltısından kaynaklandığı belirtilmiş. Yani başka bir ifadeyle oksijen atomları, daha önce başka bir gezegenin etrafında görülmedik bir biçimde ışığın belirli bir dalga boyunu yayıyormuş. Belçikalı bilim insanı Gerard, yeşil ışımanın oksijenin karakteristik özelliği olduğunu vurgulamış.

Yeni keşiflerin öncüsü mü?

Gök bilimciler daha önce Mars'ın atmosferinde bu yeşil parıltıyı gözlemleyemedikleri için yöntemlerini değiştirmişler. Avrupa Uzay Ajansı'nın projesi olan TGO, bu parıldayan oksijenlerin hem gözle görülebilen hem de ultraviyole ışık olduğunu ve görülebilir parıltıların ultraviyoleden 16.5 kez daha yoğun olduğunu da tespit etmişler... Ne diyorsunuz? Mars'taki bu yeşil ışık, kızıl gezegene dair yeni keşiflerin habercisi, öncüsü olabilir mi?

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler