Geri Dön
Bir at kaç beygir gücündedir?

Bir at kaç beygir gücündedir?

Malum otomobil ve diğer taşıtlar için kullanılan bir deyim var ‘beygir gücü’. Bizler için önemli bir veri olan beygir gücü denildiğinde herkesin aklına atlar geliyor. Peki, bir at kaç beygir gücünde hiç düşündünüz mü? Biz bir at kaç beygir gücünde buna Molatik olduk…

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

Bir at kaç beygir gücündedir?

Beygir gücü, bir atın bir dakikada oluşturabileceği güç olarak varsayılmasına rağmen, gerçekte bir at 15 beygir gücünden fazla bir güç oluşturur. Bir insan ise tek bir attan daha fazla güç üretebilir özellikle atletlerde ve bisikletçilerde bu değer daha yüksektir.

Beygir gücü kavramı mühendis James Watt tarafından bulunmuştur. Watt 1736 ve 1819 yılları arasında yaşamış ve en önemli çalışması da buhar türbinlerinin performansını arttırmak olmuştur. Ayrıca biz onu, her gün 60-watt ampul hakkında konuştuğumuzda hatırlıyoruz.

James Watt, kömür madeninden kömürleri yukarı çekmek için midillilerle çalışıyordu ve bu hayvanlardan tek bir tanesinin üretebileceği güç hakkında çıkarım bulunabileceği bir yöntem istiyordu. Bir maden midillisi yaklaşık olarak dakikada 30 kJ iş yapabilirdi. Watt bu değeri % 50 arttırdı ve beygir gücünün ölçümünü bir dakikada yaklaşık 45 kJ olarak yaptı. Bu yüzyıllardır isteğe bağlı olarak kullanılan ve araçlarda, çim biçme makinelerinde, elektrikli testerelerde ve hatta elektrik süpürgelerinde de görülen bir ölçü birimidir.

1781 yılında James Watt buhar makinesini icat etmişti ve bu ürününün performansını ve getireceği yenilikleri teknolojiye kuşkuyla bakan halka anlatması gerekiyordu. Bu yüzden buhar makinesinin verimini ve performansını onların anlayabileceği bir dilde ifade etmesi çok önemliydi.

O dönemde ise atların ve eşeklerin değirmenlerdeki değirmen taşını belli bir yörüngede dairesel olarak sürekli dönmesiyle tahıl öğütmesi yapması oldukça yaygındı. Makinesinin verimini anlatmak için bu sistemi ilham alan Watt, atın değirmen taşını döndürmesi için 1 dakikada kat ettiği mesafe ile döndürdüğü ortalama 80 kg’lık çekme kuvveti ile çarparak bunu da zamana bölmüş ve beygir gücü olarak belirttiğimiz birimi keşfetmiştir. Günümüzde kullandığımız beygir gücü yaklaşık olarak 735 Watt’tır.

Benzer İçerikler